Felecan Viorica
Articolul scris de dumneavoastră mi-a fost de un real folos. Aş dori şi mai multe informaţii, vă rog . Fac dializă de 7 ani şi deseori m-am confruntat cu blocarea muşchilor şi nu am mai putut să merg , fosforul este 8 , iau calciu la recomandarea medicului nefrolog ( 6/zi ). Vă rog să mă îndrumaţi, în afară de alimentele mai sus menţionate, ce pot să mai consum ? Există şi alte medicamente care să ducă la reducerea fosforului din organism ? Vă multumesc pentru ajutor .
Dr Camelia Totolici Medic primar interne şi nefrologie, Centrul de Dializă Fresenius NephroCareTimişoara:
Pentru a da un răspuns corect şi complet, trebuie să avem în vedere faptul că în investigarea bolii osoase renale şi a tulburării metabolismului fosfo calcic la pacientul dializat sunt necesare mai multe analize: calcemia, parathormonul, fosfataza alcalină şi altele. În funcţie de aceste analize, se stabileşte medicaţia: calciu, vitamina alfa- D3, chelatori de fosfaţi care nu conţin calciu. Medicul nefrolog care îngrijeşte pacientul, fiind în posesia acestor date, precum şi a afectiunilor asociate care le poate prezenta pacientul, hotărăşte prescripţia parametrilor dializei precum şi tratamentul medicamentos. Este foarte important să se respecte numărul de dialize pe săptămână prescris (3 hemodialize), precum şi dieta săracă în fosfaţi, cu limitarea consumului de fosfor la 800-1200mg/zi (a se consulta tabelul cu conţinutul alimentelor în fosfor). De menţionat că dieta trebuie adaptată astfel încât să nu ducă la malnutriţie protein-calorică. Este permisă carnea din piept de pui, curcan, brânză proaspătă de vaci, ouă, orez şi alte alimente care să nu depăşescă cantitatea de fosfor menţionată.
pacient dializat
O întrebare pentru doamna doctor: îmi puteţi spune dacă filtrul de dializă ajută la reducerea fosforului dacă este mai mare şi de asemenea dacă mai există vre-un medicament în afară de acetatul de calciu şi osvaren, deoarece ele în cazul meu nu dau rezultate. Ţinând cont că se ţine regim şi pastilele le iau după prescripţia medicului, care ar fi cauza pentru care fosforul nu scade, eu având o valoare de 9.
Dr Camelia Totolici
Dializoarele high-flux se aleg, în general , în funcţie de greutatea pacientului (diferenţa de clearance al fosfaţilor nu e aşa mare între dializoare), dar scăderea fosforului se produce în primele 2 ore de dializă şi depinde şi de debitul de sânge al pacientului (este bine să fie minim 350ml/min). Important este să se respecte orarul de 3 dialize/săptămână, precum şi dieta cu limitarea aportului de fosfaţi la 800-1200mg/zi (aşa cum am explicat mai sus). În stabilirea tratamentului, se ţine cont şi de valorile calciului, PTH-ului etc. În afară de chelatorii pe bază de calciu, mai există altă medicaţie care chelează fosforul, dar decizia aparţine medicului nefrolog care îngrijeşte pacientul şi care cunoaşte toate datele lui. Pacientul trebuie să fie conştient că rolul lui de a respecta dieta este foarte important în realizarea acestui deziderat.
kadar
nu prea scade fosforul ce trebuie sa fac
Sept. 23, 2012, 7:32 p.m.Aurel (dializat)
Am înţeles că nu se mai fabrică Calciumacetat 660mg. Cu ce l+aţi înlocuit dumneavoastră?
April 7, 2013, 3:04 p.m.Mari Radu
Sunt o persoana care fac dializa.Am valoarea fosforului de 4,3.Nu stiu cauza mancarimii pielii,foarte tare de aproape o luna de zile.
June 7, 2018, 11:49 p.m.