Irisul, partea colorată a ochiului, este o structură anatomică şi funcţională impregnată cu melanină, pigment care nuanţează de asemenea părul şi tegumentele.
Rolul irisului este de ecran protector pentru retină, care absoarbe, prin intermediul pigmentului, razele ce pătrund prin cornee, în afara zonei pupilare. De asemenea, prin contracţia şi dilatarea pupilei are rol optic, controlând intensitatea luminoasă care pătrunde în interiorul globului ocular şi, nu în ultimul rând, are rol de diafragm ce separă camera anterioară de cea posterioară a ochiului.
În mod normal, irisurile ambilor ochi sunt identic colorate. În funcţie de cantitatea de melanină de la nivelul irisului, culoarea acestuia poate fi de la maro închis (cantitate mai mare de pigment) până la verde sau albastru (cantitate mai mică de pigment). De regulă, persoanele cu ochi de culoare deschisă au o fotosensibilitate aparte. Cantitatea de melanină de la nivelul irisului poate varia însă în limite mai largi, patologice, astfel încât poate afecta densitatea ţesutului irian (excesul de melanină produce hiperplazia ţesutului irian, iar deficitul duce la hipoplazia stromală).
Heterocromia oculară (din lb. greacă: heteros = diferit, altul; croma = culoare) denumeşte situaţia în care ochii aceleiaşi persoane sunt diferit coloraţi şi aceasta poate fi de mai multe feluri: - completă: un iris are culoare diferită faţă de celălalt - sectorială: o porţiune din iris are culoare diferită; poate fi uni sau bilaterală. - centrală: ambii ochi au în jurul pupilei o culoare (de obicei, maro deschis), iar restul irisului are altă culoare (verde sau albastru); se mai numeşte ochi de pisică sau heterocromia iridis.
Heterocromia oculară este mai rar întâlnită la oameni, dar destul de des întâlnită la animale (câine, cal, pisică).
Cel mai frecvent, coloraţia diferită a irisului este congenitală, dar poate apărea şi ca reacţie la anumite medicamente (de exemplu, anumite picături pentru glaucom) sau ca urmare a unor leziuni sau afecţiuni ale ochiului (tumori, inflamaţii etc.).
O situaţie particulară şi patologică în acelaşi timp, care merită o atenţie sporită, o constituie heterocromia Fuchs, care apare la persoane tinere. Debutul este insidios şi unilateral, iar prima manifestare care apare este depigmentarea irisului cu atrofie stromală. Asociază şi semne inflamatorii –precipitate endoteliale corneene (formă cronică de iridociclită), care, în timp, pot genera glaucom secundar (15% din cazuri) şi cataracta subcapsulară posterioară.
O persoană care observă schimbarea culorii ochilor, chiar în afara altor simptome, trebuie să se prezinte la medicul oftalmolog. Examenul biomicroscopic şi al fundului de ochi, măsurarea tensiunii intraoculare şi monitorizarea în timp a pacientului pot preveni complicaţii ulterioare.
Gabriela
Dar ochii pot fi adusi din nou la aceeasi culoare? Sau vor ramane mereu diferiti?
April 8, 2011, 11:21 p.m.Dr. Andrei Filip
Buna ziua, in general este bine sa fie lasati asa cum sunt datorita posibilelor complicatii. Dupa un consult va pot spune mai multe despre cazul dvs.
April 14, 2011, 2:36 p.m.Alina
Buna ziua, Pe irisul meu am cateva punctulete, parca as avea pistrui. Nu am probleme cu vazul dar poate tradeaza o afectiune.
April 25, 2011, 11:48 p.m.Dr. Andrei Filip
Buna seara, Trebuie sa veniti la un consult. Numai dupa ce vad ma pot pronunta. In principiu daca sunt de mult nu ma gandesc la ceva rau.
April 27, 2011, 8:57 p.m.Gabriela
Ochii nu pot fi pigmentati in asa fel incat sa revina la aceeasi culoare? Nu se poate face nimic in privinta asta? Daca da, cum se numeste procedeul? Ce complicatii ar putea aparea? Multumesc anticipat!
April 27, 2011, 11:41 p.m.SIRBU ADINA BIANCA
Ma numesc Sirbu Adina Bianca.As dori domnule doctor sa-mi raspundeti la o intrebare;am o fata de 20 ani este perfect normala.in schimb eu am heterocromie oculara.As dori sa imi spuneti daca se va mosteni?Specific ca nu am avut probleme niciodata cu vederea,asa m-am nascut cu toate ca am avut ,si am de suferit in continuare rautatile oamenilor.Am 44 de ani si mi-am pierdut increderea in mine de mult din cauza asta ,acum si dragostea ficei mele,fiind handicapul pe care il am .Va multumesc din suflet si v-as ramane recunoscatoare daca a-ti avea timp sa-mi dati un raspuns
Aug. 10, 2011, 3:49 a.m.dorin
salut, sunt baiat si am 16 anii, si de cand m-am nascut am un ochi vedre si unu maro.\\\\r\\\\ndar nu am nici un fel de probleme.\\\\r\\\\nDr. Filip va rog eu ma puteti lamurii in legatura cu aceasta pe mail? ( nr de tell e fals)
Oct. 1, 2013, 2 p.m.Ursu
Buna seara. Am probleme cu ochi de 2ani.acum sa accentuat durerea. Dimineata imi lacrimeaza, uneori doar un ochi. Sau deschis la culoare. Cred ca efectul se datoreaza eccesul de volan pentru ca am condus forte mult ore fara pauze(12-14ore).se unfla parte de jos a pieli. Va rog din suflet exista vreun remediu. Sunt speriat
May 9, 2015, 2:52 a.m.Dr. Andrei Filip
Buna seara Ursu, va recomand un consult la unul dintre medicii clinicii noastre. Detalii la www.amaoptimex.ro
May 11, 2015, 10:03 p.m.Eliza
Bună seara! \r\nAjutati-ma va rog cu un răspuns. Maxitrol picaturi poate schimba culoarea ochiului? Menționez ca i-a fost administrat unui bebeluș de 2 saptamani timp de 7 zile, diagnosticul fiind canal lacrimal infundat. La ceva timp am observat ca ochisorul respectiv are culoarea mai închisă decât celălalt ( caprui). Am tot citit despre clorura de benzalconiu și despre efectele acesteia. Mulțumesc anticipat.
Oct. 22, 2016, 8:19 p.m.