Mărirea sânului nu este doar o decizie medicală, ci, în primul rând, una personală. Îmbunătăţirea aspectului fiecăruia poate creşte încrederea de sine. Cunoaşterea cât mai exactă a posibilităţilor tehnologice şi medicale moderne, a avantajelor, a riscurilor şi a implicaţiilor acestor posibilităţi este primul şi cel mai important pas în vederea luării unei decizii obiective în acest sens.
În momentul de faţă, pe piaţă există mai mulţi producători de implanturi de sâni şi fiecare comercializează mai multe tipuri de implanturi pentru a se adapta la necesităţile fiecărui caz în parte. Există tipuri diferite în funcţie de mărime (lungime, lăţime şi proiecţie), de înveliş, de conţinut şi de scopul operaţiei (mărirea sânilor într-o etapă sau în mai multe etape, reconstruirea sânilor, etc.)
Împreună cu chirurgul veţi alege varianta cea mai bună pentru dvs., adică tipul şi forma protezei, pentru a putea ajunge la rezultatul pe care îl doriţi,. Forma implantului poate fi: rotundă, ovală sau anatomică. Suprafaţa implantului poate fi netedă sau texturată.
Pentru a avea un rezultat al operaţiei cât mai apropiat de forma şi consistenţa naturală, puteţi alege între :
- implanturi cu conţinut salin (ser fiziologic) sau
- implanturi preumplute cu gel siliconic, moale sau coeziv (un gel care imită foarte bine, ţesutul mamar),
- implanturi mixte (cu înveliş dublu de ser fiziologic +gel siliconic).
Implanturile cu conţinut salin sunt utilizate deoarece substanţa din interior este, de fapt, ceea ce formează peste 70% din corpul uman. Dacă proteza curge, soluţia salină este imediat absorbită de organism. Pe de altă parte, protezele cu conţinut salin sunt mai puţin plăcute la pipăit şi nu imită perfect consistenţa ţesutului mamar.
Mărimea protezei trebuie aleasă în funcţie atât de forma şi mărimea bustului, cât şi de calitatea pielii.
Implanturile cu silicon sunt preferate de chirurgi şi de paciente deoarece arată şi se simt la fel de bine ca un sân natural.
Implantul cu gel siliconic coeziv are avantajul de a avea o consistenţă mai mare, iar vâscozitatea gelului face ca, în caz de ruptură, gelul să nu iasă din implant. În cazul în care o proteză cu gel siliconic obişnuit se sparge, unele paciente pot simţi o uşoară căldură sau modificarea formei sânului. În general, în cazul spargerii unei astfel de proteze, substanţa care se scurge rămâne în capsula periprotetică.
Există implanturi mamare de multe forme şi mărimi. Sunt proteze rotunde, care au suprafaţa netedă sau texturată; protezele cu formă anatomică şi suprafaţă texturată; proteze ajustabile postoperator, cu suprafaţă netedă sau texturată care au o dublă calitate, aceea de a fi expander şi proteză. Designul special al acestor proteze dă posibilitatea chirurgului să ajusteze volumul protezei după operaţia iniţială, printr-o procedură simplă, la câteva săptămâni după operaţie. Nici un implant medical nu durează la nesfârşit, deci nu trebuie considerat ca fiind pe viaţă.
Cercetătorii caută în continuare noi materiale biocompatibile cu organismul. Siguranţa gelului siliconic, precum şi a materialelor din silicon a fost intensiv cercetată de numeroase instituţii de renume din Statele Unite şi nu numai.