56
None

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) a sânilor

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) a sânilor foloseşte un câmp magnetic puternic, unde radio şi prin intermediul calculatorului produce imagini detaliate ale structurilor din cadrul sânului.  Aceasta este utilizată în principal ca un mijloc de diagnostic suplimentar pentru screening-ul cancerului de sân fiind complementară mamografiei şi ultrasonografiei.

Această metodă de diagnostic imagistic poate fi utilizată pentru a evalua femeile cu risc crescut pentru cancerul de sân, de a evalua gradul de cancer după diagnostic, sau de a evalua în continuare anomaliile observate pe mamografie.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) a sânilor nu utilizează radiaţii ionizante.

Utilizări obişnuite ale imagisticii prin rezonanţă magnetică a sânilor

Examinarea IRM a sânilor nu este un înlocuitor pentru mamografie sau ultrasonografie, ci mai degrabă un instrument suplimentar, care are multe utilizări importante, printre care:

screening-ul la femeile cu risc crescut pentru cancerul de sân. Pentru femeile cu risc crescut pentru cancerul de sân, de obicei, din cauza unui istoric familial puternic (o mamă sau soră care a avut cancer de sân înainte de vârsta de 50 de ani, mătuşi sau verişoare, inclusiv cele din partea tatălui, rudele care au avut cancer ovarian), examinarea IRM poate fi un instrument adecvat în scop de screening. În funcţie de istoricul familial, poate fi, de asemenea, recomandată consilierea genetică.

determinarea gradului de cancer după un diagnostic recent de cancer mamar. După ce o pacientă a fost diagnosticată cu cancer de sân, un IRM de sân poate fi efectuat pentru a determina: cât de avansat este cancerul şi dacă aceasta implică muşchii toracelui; dacă există alte tipuri de cancer în acelaşi sân şi dacă există un cancer nebănuit în sânul opus; dacă există ganglioni limfatici anormal de mari în axilă, care poate fi un semn de cancer extins.

evaluarea anomaliilor observate la mamografie. Uneori, o anomalie vazută pe o mamografie nu poate fi evaluată în mod adecvat doar printr-o mamografie suplimentară şi ultrasonografie. În aceste cazuri rare, IRM poate fi utilizată pentru a determina, uneori definitiv, dacă anomalia are nevoie de biopsie sau poate fi lăsată în pace în condiţii de siguranţă.

evaluarea locurilor de nodulectomie sau sectorectomie pentru tratamentul cancerului de sân. Cicatrizarea şi cancerul recurent pot arăta identic pe mamografie şi ecografie. În cazul în care există o schimbare într-o cicatrice postnodulectomie fie prin mamografie (comparată cu mamografiile anterioare) sau pe un examen fizic, IRM poate ajuta la determinarea faptului că modificarea este maturizarea normală a cicatricii sau o reapariţie a cancerului.

evaluarea în urma tratamentului cu chimioterapie la pacientele cu cancer. În unele cazuri, cancerul de sân este tratat cu chimioterapie înainte de a fi îndepărtat prin intervenţie chirurgicală. În aceste cazuri, IRM este adesea folosită pentru a monitoriza cât de eficientă este chimioterapia şi să-şi reevalueze cantitatea de tumoră încă prezentă înainte de a se efectua o intervenţie chirurgicală.

evaluarea implanturilor mamare. IRM este cel mai bun test pentru a determina dacă implanturile de silicon s-au fisurat.

Modul de efectuare a examinării

Se poziţionează pacienta pe masa de examinare. Pentru un IRM de sâni, pacienta va sta cu faţa în jos pe o pernă special concepută pentru procedură. Perna de susţinere se continuă cu antena ce are deschideri pentru a se potrivi sânii şi să permită a fi examinaţi fără compresie. Partea electronică necesară pentru a capta imaginea IRM este construită în antenă.

Antena RM de sâni folosită în Centru Medical Sanconfind este cea mai performantă dintre antenele de sâni la acest moment. Este o antenă pe 18 canale, ce poate examina simultan sânii în toate direcţiile. Poate efectua achiziţii ale sânilor în plan sagital, uni sau bilateral. Prin prezenţa a câte unui element axilar de fiecare parte, permite un semnal bun şi în axile. Cu această antenă putem obţine imagini de înaltă rezolutie, 2D sau 3D.

Este important ca pacienta să rămână nemişcată în continuare pe tot parcursul examenului. Acest lucru este cel mai bine realizat dacă pacienta se aşează într-o poziţie confortabilă, în care nu e nevoită să îşi contracte muşchii.

În cazul în care examinarea IRM a sânilor este efectuată în unicul scop de a stabili dacă este un implant mamar rupt, nu va fi administrată substanţa de contrast iv. În cazul în care examenul este efectuat pentru orice alt motiv, va trebui să aibă o substanţă de contrast injectată intravenos. Examinarea IRM a sânilor fără substanţă de contrast iv este inadecvată pentru a depista cazurile de cancer de sân.

În cazul în care o substanţă de contrast este utilizată în timpul examinării, aceasta va fi injectată în linia intravenoasă (IV), după o primă serie de scanări. Serii suplimentare de imagini vor fi luate în timpul sau după injectare.

În cazul în care examinarea este completă, se poate cere pacientelor să aştepte până când operatorul sau medicul radiolog verifică imaginile, în cazul în care este nevoie de imagini suplimentare.

Examenele IRM includ, în general, mai multe serii (secvenţe), dintre care unele pot dura câteva minute.

Sesiunea de imagistică durează între 1h şi1,5 h

Limitele examinarii IRM a sânilor

Se pot obţine imagini de înaltă calitate doar dacă pacientele urmează instrucţiunile, rămân nemişcate în timpul examinării şi îşi ţin respiraţia în timp ce imaginile sunt înregistrate. În cazul în care pacientele suferă de anxietate, confuzie sau durere severă, ar putea să găsească dificilă poziţia, să mişte în timpul examinării şi imaginile vor fi artefactate şi posibil neinterpretabile. În această situaţie examinarea se va întrerupe, neputând aduce informaţia necesară pentru a fi interpretate corespunzător.

O persoană corporală, nu poate intra în anumite tipuri de aparate de IRM.

Prezenţa unui implant sau a altui obiect metalic, uneori, face dificilă obţinerea de imagini clare sau chiar imposibilă efectuarea examinării.

Deşi nu există nici un motiv pentru a crede că imagistica prin rezonanţă magnetică dăunează fătului, femeile gravide, de obicei, sunt sfătuite să nu aibă un examen IRM în timpul primului trimestru de sarcină, cu excepţia cazului medical necesar.

IRM nu poate distinge întotdeauna ţesutul canceros de fluide, cunoscut sub numele de edem.

IRM costă de obicei mai mult şi poate dura mai mult timp pentru a fi efectuat decât alte modalităţi de formare a imaginii.

Uneori, tumorile (formaţiunile) benigne (non-canceroase) din sân pot prelua materialul de contrast şi apar ca un punct luminos pe imagine. De multe ori, radiologul poate spune dacă este cancer sau nu. Atunci când nu este posibilă o departajare clară, pot fi necesare alte teste, cum ar fi repetarea ultrasonografiei în acel loc specific sau o biopsie. Dacă testarea sau biopsia suplimentară nu prezintă nici un cancer, este numit un rezultat fals-pozitiv.

Examinarea IRM a sânilor, reprezintă o tehnică imagistică de înaltă performanţă, ce vine în completarea mamografiei şi ultrasonografiei, în scopul unui diagnostic cât mai precis, în special al cancerului de sân.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha