None

În România, stilul de viaţă este cauza a două din trei decese

Hipertensiunea arterială este o problemă medicală serioasă care creşte semnificativ riscul de boli cardiace. Datorită faptului că mulţi dintre cei care suferă de hipertensiune arterială nu prezintă simptome este cunoscută ca fiind "ucigaşul tăcut". Statisticile arată că hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulţi la nivel mondial iar în România 2 din 3 decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare.
 
În primul rând că prevalenţa hipertensiunii arteriale în România nu a scăzut, cu toate eforturile făcute de medici, cu toate cursurile de educaţie medicală continuă ţinute la nivel naţional ci din contră, creşte. De ce creşte? Probabil datorită stilului de viaţă caracteristic românilor: alimentaţie nesănătoasă, fumat, lipsa activităţii fizice.
 
Toate acestea determină creşterea în rândul populaţiei a obezităţii, a diabetului zaharat, a dislipidemiilor (peste 70% în unele regiuni ale ţării), care, împreună cu hipertensiunea arterială duc la creşterea prevalenţei bolilor cardiovasculare, implicit la creşterea mortalităţii.
 
Alarmant este faptul că obezitatea la copii şi adolescenţi este în plin avânt, şi până când nu se vor institui programe de prevenţie primară care să înceapă din copilărie cu o educaţie alimentară, mişcare fizică, nu se va reduce numărul bolnavilor de hipertensiune arterială.
 
Doresc să îi felicit pe toţi cei care au făcut eforturi deosebite pentru implementarea legii fumatului. Tendinţa de renunţare am constatat-o mai ales la bolnavii de hipertensiune. Hipertensiunea este, ca şi risc cardiovascular, mai bine conştientizată de către populaţie şi, într-un procent mai mare tratată dar aceasta nu înseamnă că tratamentul ţine locul celorlalte aspecte ale stilului de viaţă.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha