Deficitul de estrogeni scade compoziția, calitatea și cantitatea de colagen, ceea ce duce la degradarea musculaturii pelvisului și a peretelui vaginal.
Receptorii hormonali sunt identificați în nucleele țesuturilor conjunctive și în celulele mușchilor netezi, atât la nivelul mușchilor ridicători anali cât în ligamentele uterosacrate.
Altfel, în absența hormonilor, apare îmbătrânirea țesuturilor, pierderea elasticității precum și modificări de funcționalitate (incontinența urinară, disfuncție sexuală, constipație, infecții urinare recurente, prolaps), ceea ce poartă denumirea generică de sindrom genito-urinar.
Estrogenul are un rol deosebit de important în menținerea trofică a vaginului, vulvei, vezicii urinare și a întregului planșeu pelvin.
Soluția pentru a evita această degradare presupune inițierea tratamentului de substituție la timp și efectuarea exercițiilor specifice cu rol în tonifierea acestor mușchi.
Există soluții non invazive pentru tonifierea vaginului și a vezicii urinare, astfel încât funcționalitatea zonei să nu fie afectată și femeia să poată rămâne cât mai mult timp activă social și sexual.