47
None

Operația de cataractă

În primul rând, ce este cataracta? Ochiul are două lentile, una la suprafață (corneea) și una la interior (cristalinul). Cea de la interior, în general, după 65 de ani, începe să își piardă din transparență, este ca și cum priviți printr-un geam mat, iar pe măsură ce trece timpul, devine din ce în ce mai mat. Astfel, cristalinul opacifiat înseamnă cataractă.

Momentan, nu există un tratament medicamentos de prevenire sau însănătoșire, singura variantă de tratament este schimbarea cristalinului opacifiat cu unul artificial, printr-o intervenție chirurgicală, numită ”operație de cataractă”. Precizez că operația de cataractă este simplă, se face fără internare, cu anestezie locală, în zile diferite la cei doi ochi și atunci când dispare confortul vizual.

Pregătirea pentru operația de cataractă și anestezia
Pacientul intră într-un vestiar unde trebuie să îmbrace un echipament steril (halat, bonetă, papuci). Apoi, urmează anestezia. Există două feluri de anestezie, cu picături și cu injecție. Cea cu picături are două etape, în primă fază se administrează un gel, apoi o soluție cu anestezic. La cea cu injecție, important este că injecția nu se face în ochi, așa cum se tem foarte mulți pacienți, ci lângă ochi. 

Operația de cataractă
Durează în medie 7 minute și în mod normal nu doare deloc. Cu ajutorul unor microincizii ajungem lângă cristalin, îl scoatem pe cel opacifiat și îl punem în locul lui pe cel artificial. Standardul de aur în zilele noastre în ceea ce privește operația de cataractă este facoemulsificarea cu ultrasunete, care ne permite să efectuăm operația în deplină siguranță și cu recuperare foarte rapidă, minim traumatizantă.

Perioada de recuperare
Este foarte, foarte important ca operația de cataractă să se facă la timp. Sunt persoane cărora le este frică și amână momentul. Pe măsură ce trece mai mult timp, cristalinul devine din ce în ce mai dur și atunci când îl scoatem, provocăm un traumatism mai mare și o recuperare mai lentă. Mai mult, există riscul apariției complicațiilor. Dacă operația este făcută la timp, recuperarea este mai rapidă. A doua zi, când scoatem pansamentul, poate fi o ușoară ceață, dar se resipește repede. Dacă cataracta a fost mai avansată, ceața aceea poate să persiste zile sau chiar săptămâni.

Când facem operația la al doilea ochi?
Dacă la primul ochi totul este în regulă, operația la cel de-al doilea ochi poate fi făcută după două zile. Însă contează mult și opțiunea pacientului, e bine să se simtă confortabil cu modul în care vede cu ochiul operat, să capete încredere și atunci putem aștepta chiar și câteva săptămâni. Totuși, nu este bine nici să treacă prea mult timp, deoarece deja cu ochiul operat vede bine, cu celălalt vede în ceață și este deranjant. Culorile nu mai sunt la fel, de exemplu albul este perceput ca gălbui, iar albastrul este filtrat.

Ce cristalin artificial alegem?
Este atât o opțiune personală a fiecărui pacient, cât și o decizie medicală. În primul rând, discutăm cu pacientul pentru a înțelege ce își dorește. În al doilea rând, facem un set de investigații oftalmologice pentru a ști ce i se potrivește. Există cristaline monofocale care oferă vedere bună la o distanță și cristaline artificiale multifocale care oferă o vedere bună la aproape, intermediar și la depărtare.
După operația de cataractă, cei mai mulți pacienți spun că văd ca în tinerețe, parcă au dat timpul înapoi cu 10-20 de ani. Desigur, dacă nu există alte boli asociate, ca glaucom, degenerescență maculară legată de vârstă etc. Intervenția este ușoară și cei mai mulți dintre pacienți pleacă impresionați și ușurați, dându-și seama că totul a fost mult, mult mai ușor și mai simplu decât crezuseră.

www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha