62
None

Rezecția en-bloc a tumorilor vezicale

Din totalitatea tumorilor de tract urinar, ponderea cea mai mare o au tumorile de vezică urinară iar gold standardul actual în tratamentul lor endoscopic este reprezentat de tehnica de rezecție transureterală (TURV). Cu toate acestea o altă tehnică operatorie alternativă, în tumorile de mici dimensiuni și neinvazive, s-a dezvoltat și anume tehnica de rezecție en-bloc. Această tehnică promite o calitate mai bună a rezecției, o stadializare mai precisă a neoplasmului și efecte negative diminuate.

S-a efectuat un studiu pe perioada Ianuarie 2010-Ianuarie 2018, în cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic de Urgență ’’Sfântul Ioan’’ pe un lot de 90 de pacienți cu tumori papilare de vezică urinară, cu diametru între 1 cm și 3 cm. Din aceștia, 42 de femei și 48 de bărbați, 33 din mediul rural și restul din mediul urban. Remarcăm că 79 de pacienți erau fumători iar 3 lucrau în mediu toxic.
Deși nu există decât puține studii randomizate care descriu această metodă, sunt evidente beneficiile datorate calității superioare a materialului histopatologic prelevat, ceea ce oferă o mai bună acuratețe de diagnostic în aceste cazuri. Sângerarea intraoperatorie redusă și, în consecință, scăderea medie a nivelului de hemoglobină, caracterizează în general rezecția bipolară atunci când se ia în considerare o comparație cu tehnica monopolară convențională. Nu în ultimul rând, pacienții cu rezecție bipolară en-bloc au beneficiat de o perioadă de cateterizare semnificativ redusă (1,9 versus 2,8 zile) și spitalizare (2,3 versus 3,1 zile) comparativ cu tehnica clasică.
Cu toate acestea, este încă nevoie de date suplimentare și de studii multicentrice randomizate pentru ca aceste rezultate să fie confirmate pe scară largă.

S-a observat in cazul rezecției en-bloc comparată cu gold standardul actual TURV, s-a observat o reducere semnificativă a ratei (4.4%) de hiperstimulare de nerv obturator, reducerea timpului operator cu 13.4 minute, nivelul de hemoglobina a suferit o ușoară scădere (0.28 g/dl), perioada medie de cateterizare este de 1.9 zile iar cea de spitalizare 2.3 zile pentru pacienții incluși în studiu. In ceea ce priveste urmarirea pe termen scurt, s-a constatat o rată de recurență scăzută substanțial în grupul cu rezecția en-bloc care a terminat protocolul de un an (17.1%)


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha