Rezecția transuretrală a prostatei este considerată standardul de aur la bărbații care dezvoltă simptome ale tractului urinar inferior secundar hiperplaziei benigne de prostată.
Geavlete B.1,2, Ene C.1,2, Asproiu E.1, Geavlete P.1,21-Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan București – Departamentul Urologie
2-UMF Carol Davila București – Facultatea de Medicină
Tehnicile de rezecție bipolară au fost foarte populare încă de la început datorită curbei mici de învățare, comparativ cu rezecția transuretrală monopolară a prostatei și datorită faptului că se lucrează într-un mediu salin care evită sindromul post TUR. În timpul rezecției bipolare energia este limitată între un pol activ (bucla de rezecție) și un pol pasiv situat în vârful rezectoscopului. Țesutul prostatic îndepărtat este identic cu cel din rezecția monopolară, dar necesită mai puțină energie.
Referitor la eficacitate, ultima mare meta-analiză (incluzând 8517 pacienți), timp de 12 luni evaluând aparatele bipolare, nu a arătat diferențe importante între rezecția monopolară și cea bipolară, în ceea ce privește scorul internațional al simptomelor prostatice, scara calității vieții, rezidu-ul post micțional (PVR) și volumul prostatei. Procedurile de rezecție bipolară par a fi asociate cu un flux urinar mai ridicat. Nu s-au raportat diferențe pe termen scurt în stricturile uretrale/scleroze de col vezical, rezecția bipolară fiind preferată deoarece oferă un profil peri-operator mult mai sigur (eliminarea sindromului de TUR, rata mai mică a transfuziilor de sânge, retenția cu cheaguri, cateterizarea și reducerea numărului zilelor de spitalizare). O comparație a evaluării funcției sexuale, cuantificat cu indexul internațional al funcței erectile nu a arătat diferențe între rezecția bipolară și rezecția monopolară la 12 luni (urmărind erecția, libidoul, plăcerea în timpul actului sexual). Pacienții care au fost tratați cu laser Holmium s-au evidențiat printr-o perioadă scurtă de spitalizare, de cateterism vezical redus și risc mic de sângerare.
Având în vedere toate aceste aspecte și conform ghidurilor europene de urologie bazate pe studii pe termen lung, poate fi observat faptul că în prezent rezecția bipolară reprezintă o alternativă viabilă a rezecției monopolare la pacienții cu simptome moderat-severe ale tractului urinar inferior secundar adenomului de prostată, cu eficacitate similară, dar morbiditate peri-operatorie scăzută.