30
None

Sistemul imunitar şi infecţiile respiratorii

Lunile de toamnă se caracterizează prin scăderea temperaturilor, variaţii termice destul de mari între zi şi noapte, umiditate crescută şi modificări ale presiunii atmosferice. Aceste condiţii de mediu devin favorabile apariţiei infecţiilor respiratorii virale care se manifestă sub formă de răceală sau gripă. Copiii, datorită sistemului imunitar incomplet dezvoltat, sunt mai expuşi în comparaţie cu adulţii.

Răceala şi gripa au multe caracteristici comune: ambele sunt produse de virusuri, se manifestă prin tuse, durere în gât, obstrucţie nazală, rinoree (secreţii nazale), febră,  stare apatică.

Care este diferența dintre răceală și gripă?
Răceala (guturaiul sau rinofaringita acută) este mai frecvent produsă de rinovirusuri (aproximativ 200 de virusuri) și se poate instala în orice perioadă a anului dar este mai frecventă în sezonul rece. Afectează nasul, gâtul și căile respiratorii superioare. Se manifestă cel mai adesea prin strănut, obstrucție nazală, secreții nazale abundente, febră sub 38,5°C grade și dureri în gât. În forme necomplicate, simptomele se remit în aproximativ o săptămână, dar tusea poate persista chiar și 2-3 săptămâni.
Gripa este produsă de virusurile gripale și survine în special în lunile de toamnă/iarnă. Se caracterizează prin afectare generală importantă, cu debut brusc, febră mare (39-40°C), frison, mialgii (dureri musculare) și tuse seacă persistentă. Gripa generează un risc crescut de bronșită, infecții ale urechii și pneumonie.

Ce facem atunci când copilul are febră?
Se definește drept febră temperatura rectală de peste 38°C la copilul de 0-3 luni și cea de peste 38,3°C la copilul de 3-24 luni.
Trebuie să luăm în considerare că temperatura corpului variază în funcție de momentul zilei, activitatea fizică, alimentație (alimentele calde pot ridica temperatura corpului în decurs de circa 1 oră), îmbrăcăminte, mediul ambiant, etc.

Măsuri în cazul febrei:

  • Aerisirea frecventă a camerei;
  • Copilul va fi îmbrăcat sumar;
  • Administrarea de lichide pentru a preveni deshidratarea;
  • Administrarea de antitermice în doze corecte

Când administrăm antibiotic copilului?
Antibioticele nu sunt eficiente într-o infecţie virală.
Întrucât răceala şi gripa sunt produse de virusuri, nu este necesară administrarea de antibiotice, cu excepția cazurilor în care vor surveni complicații. Tratamentul cu antibiotice se va recomanda doar de către medic și doar în cazul rinofaringitei complicate (otita medie acută sau sinuzita bacteriană). Dacă în evoluția unei răceli apar simptome care sugerează complicații: febră peste 39°C, refuzul lichidelor, otalgii, otoree, somnolență, respirații frecvente, tuse persistentă peste 2-3 săptămâni și simptome care nu se ameliorează sau care se agravează după 7-10 zile, pacienții se vor prezenta la medic pentru un consult de specialitate.
Adesea simptomele unei infecții bacteriene se aseamănă cu cele virale, astfel încât sunt foarte utile și necesare testele rapide, pentru diferențierea lor și instituirea sau nu a tratamentului antibiotic. În acest mod evităm folosirea nejustificată a antibioticelor.

Profilaxie
Răceala este greu de prevenit, dar există câteva metode de a o evita:

  • evitarea contactului cu cei infectați;
  • spălarea mâinilor după contactul cu o persoană bolnavă;
  • reținerea copiilor acasă în perioada când sunt bolnavi, pentru a evita răspândirea virusului;
  • copilul va fi învățat să-și acopere gura și nasul când tușește sau strănută;
  • copilul va fi împiedicat să-și atingă ochii, nasul sau gura: germenii sunt raspândiți când o persoană atinge un obiect contaminat cu germeni și apoi își atinge zonele sensibile (ochi, nas sau gură).

În cazul gripei, în afara vaccinului antigripal prevenţia este posibilă prin:

  • alimentaţie echilibrată, cu un aport zilnic de legume şi fructe (pentru aport vitaminic),
  • locuinţă aerisită şi cu o temperatură adecvată (20-21°C),
  • îmbrăcăminte adaptată temperaturii de afară,
  • activitate fizică în aer liber
  • evitarea locurilor aglomerate (săli de spectacol, arene sportive) în perioadele de epidemie.

Alături de cele enumerate mai sus ca şi mijloace de prevenţie şi profilaxie în perioadele reci se pot administra produse pentru stimularea sistemului imunitar.
 Un astfel de produs este HAPPY KID Sirop un produs natural din plante medicinale ayurvedice, cunoscute pentru proprietățile lor tonice, care mențin sănătatea și funcționarea normală a căilor respiratorii superioare, ajută la eliminarea radicalilor liberi, contribuind astfel la creșterea capacității de autoapărare a organismului și de adaptare la condițiile de mediu. Acțiunea sinergică a fitonutrienților din complexul de plante contribuie la: profilaxia infecțiilor respiratorii și digestive la copii, reducerea perioadei de convalescență, echilibrarea și funcționarea normală a sistemului imunitar, normalizarea apetitului și asimilarea nutrienților din hrană prin păstrarea unui apetit sănătos, buna funcționare a sistemului digestiv și hepato-biliar și eliminarea naturală a toxinelor.

Tratament
Pentru tratamentul gripei şi răcelii se folosesc medicamente care au efecte antitermice (combat febra), antialgice (combat durerea), antiinflamatorii (combat inflamaţia) şi ameliorează starea generală, antitusive (inhibă tusea seacă sau care fluidifică mucusul excesiv). Pentru ameliorarea simptomelor stărilor gripale sau ale răcelii vă recomandăm COUGHEND™ Sirop care este un produs natural din plante medicinale indiene ce susțin sănătatea căilor respiratorii și contribuie la decongestionarea acestora, prin fluidificarea mucusului și favorizarea eliminării acestuia în cazul tusei productive. Calmează actul reflex de tuse (tuse seacă), reduce uscăciunea și iritarea de la nivelul arborelui respirator ușurând respirația și ameliorarea simptomelor astmului bronșic (bronhodilatator). Substanțele bioactive din COUGHEND™ Sirop, contribuie la menținerea capacității naturale de autoapărare a organismului și de adaptare la condițiile de mediu, ceea ce face ca acest supliment să poată fi utilizat pe întreaga durată a anotimpului rece. De asemeni, este recomandat și adulților în cazul patologiilor aparatului respirator fiind eficace în tusea fumătorului. Recomandat atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea tusei, de orice etiologie, la adulți și copii.

STAR INTERNATIONAL MED
www.ayurmed.ro
www.star-ayurveda.ro
natural@star-ayurveda.ro
0722 750 111
021 313 94 81




Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha