Ce este retinopatia de prematuritate (ROP)?
Retinopatia de prematuritate (ROP) este o afecțiune oculară a copilului născut prematur, determinată de creșterea anormală a vaselor de sânge de la nivelul retinei care netratată poate duce la dezlipirea retinei și orbire. Retina este partea interioară a ochiului care transformă lumina în stimuli vizuali preluați ulterior de către creier și transformați în informație vizuală.
Care nou-născuți pot face această boală?
În România se examinează la aproximativ 28 de zile de viață toți copiii care la naștere au mai puțin de 34 de săptămâni vârsta de gestație și/sau greutatea sub 2000 de grame. Cauza principală este nașterea prematură și necesitatea administrării suplimentare de oxigen, la care se adaugă boala pulmonară, anemia, transfuzia de sânge, infecția.
ROP beneficiază de tratament?
Da, scopul tratamentului este de a opri creșterea anormală a vaselor de sânge și de a limita efectele sale nocive, respectiv cicatrizare vicioasă sau dezlipirea retinei.
Laserterapia este considerată a fi standardul de tratament în ROP. Injecția intraoculară cu anti-VEGF este salvatoare în formele agresive de ROP la care tratamentul laser nu ajută la vindecarea bolii și păstrarea vederii.
Laserterapia constă în distrugerea prin fotocoagulare laser a retinei nefuncționale cu scopul de a păstra zona de retină normală și necesită anestezia copilului întrucât este o procedură dureroasă. Acest tratament este eficient dacă este formată zona centrală a ochiului, numită “macula”, care de fapt ne permite să vedem. Ulterior copilul se examinează la 1-2 săptămâni pentru a urmări evoluția posttratament.
Injecția intraoculară cu anti-VEGF se indică în formele agresive de boală atunci când “macula” nu este formată, și din acest motiv laserterapia nu are niciun efect. De cele mai multe ori se face fără anestezie generală. Acest tratament este administrat off-label în toată lumea, adică medicamentul nu are aprobare pentru injectare intraoculară la copiii prematuri, dar este singurul tratament care salvează copilul de la orbire. Dupa această injecție copiii trebuie urmăriți până când vasele retinei sunt complet dezvoltate și acest lucru poate dura până la 12 luni de viață. Sunt cazuri când boala recidivează și necesită tratament suplimentar, fie o nouă injecție, fie tratament laser.
Tratamentul chirurgical este indicat atunci când apare dezlipirea retinei în formele foarte severe sau când copilul nu a fost examinat la timp. Trebuie să știm că există uneori și copii la care evoluția a fost nefavorabilă în ciuda tratamentului efectuat la timp, dar acestea sunt extreme de rare.
Care este evoluția ROP?
Copiii născuți prematur au un risc mai mare de a dezvolta alte afecțiuni oculare, chiar dacă nu au avut o formă de ROP care a necesitat tratament. Din acest motiv trebuie examinați periodic pentru a diagnostica ambliopia (“ochiul leneș”), strabismul (deviația ochilor) sau necesitatea purtării de ochelari. De asemenea, copiii născuți prematur și în special cei cu greutate foarte mică la naștere pot avea deficiențe vizuale de cauză cerebrală.
Părinții copiilor născuți prematur pot fi speriați dacă aud că au un copil cu o afecțiune oculară ce poate duce la orbire. Este important să știe că examinarea făcută la timp și urmărirea copilului permite un diagnostic precoce și tratament eficient cu rezultate foarte bune pentru vederea copilului lor. Din acest motiv trebuie să respecte indicațiile medicului neonatolog la externarea din maternitate, precum și indicațiile medicului oftalmolog.
www.oftapro.ro