47
None

Diagnosticul precoce al retinoblastomului

Retinoblastomul este o tumoră malignă a ochiului care apare cel mai frecvent la copii cu vârsta sub 4 ani, cu o incidență de 1 la 15000 de nașteri. În România sunt diagnosticate în jur de 6-7 cazuri noi pe an. Diagnosticul precoce este de cea mai mare importanță, pentru că, tratat la timp, are una dintre cele mai mari rate de vindecare dintre toate cancerele la copii și crește șansa ca vederea să fie păstrată.

Retinoblastomul ia naștere de la nivelul retinei (partea interioară a ochiului) si crește foarte repede, poate afecta unul sau amândoi ochii, iar în cazuri avansate se poate răspândi în afara ochiului, moment în care viața copilului este în pericol. Există și cazuri când această tumoră este prezentă de la naștere. Pentru un diagnostic precoce, de mare ajutor sunt părinții. La stimularea retinei cu un stimul luminos în mod normal apare un reflex roșu. Trebuie să fie egal și simetric la amândoi ochii.
Semnul cel mai frecvent în retinoblastom este leucocoria (reflex alb pupilar), care de cele mai multe ori apare în fotografii. Părinții sunt sfătuiți să facă poze repetate copilului din mai multe unghiuri, într-o lumină slabă, o dată pe lună, cu un aparat foto obișnuit (nu cu telefonul mobil). Se mai poate observa acest reflex în lumina slabă, cu ochiul liber. Dacă observați un reflex asimetric sau apariția unui reflex alb la unul din ochi, ceva poate fi în neregulă cu ochiul copilului dumneavoastră. Nu orice reflex alb pupilar înseamnă retinoblastom, dar doar medicul oftalmolog vă poate spune despre ce este vorba. Este foarte important să vă duceți copilul la control în 72 de ore de la observarea reflexului alb pupilar, eventual arătați poza medicului oftalmolog, să înțeleagă mai ușor despre ce poate fi vorba. Retinoblastomul se mai poate manifesta ca strabism (deviația ochilor), ochi roșu dureros sau buftalmie (ochi mai mare).


La consult, medicul oftalmolog va verifica reflexul roșu retinian cu lumina unei lanterne sau a oftalmoscopului. Examinarea fundului de ochi se face cu pupila dilatată (se vor pune picături pentru dilatare) și cu oftalmoscopul indirect. La copilul mai mare de 2 luni este posibil să fie necesară examinarea în anestezie generală, pentru a putea vizualiza cu atenție periferia retinei. Un lucru deosebit de important este examinarea încă de la naștere a unui nou-născut care provine din familii cu istoric de retinoblastom.
În concluzie, este obligatoriu ca părinții să vină cu copilul la consult oftalmologic dacă au observat unul din semnele de mai sus. Întârzierea diagnosticului va duce la tratamente îndelungate și din păcate, de cele mai multe ori, copilul va pierde vederea fie prin enucleație (îndepărtarea ochiului bolnav), fie va avea o vedere scăzută pentru tot restul vieții. Frecvent, părinții copiilor cu forme avansate de retinoblastom au recunoscut că au observat ceva în neregulă la copilul lor cu câteva luni înainte, dar nu au venit la medic de teamă sau pentru că au crezut că nu este ceva important. Sănătatea copilului este în mâinile dumneavoastră. Urmăriți-vă copilul cu atenție și adresați-vă medicului pentru a ști ce este de făcut.


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha