Pielea este cel mai mare și întins organ al corpului. Este un organ foarte important, una dintre însușirile sale esențiale fiind aceea că poate indica anumite afecțiuni interne. Cu cât suntem mai atenți la alimentele pe care le consumăm și la starea de sănătate a organelor interne, cu atât vom avea o piele mai fină și mai catifelată. Unele modificări ale pielii, cum ar fi grupuri de vezicule sau pete pigmentare, pot fi un semnal de alarmă.
Vezicule persistente
Dermatita herpetiformă - grupuri de bășicuțe mici care provoacă mâncărimi și care apar repetat pe antebrațe, lângă coate, pe genunchi, fese, spate, față sau scalp - este o marcă a bolii celiace sau a alergiei la gluten. Afecțiunea apare adesea între 30 și 40 de ani și mai des la persoanele din nordul Europei.
Pete purpurii
Ceea ce pare a fi o vânătaie (apărută inexplicabil), dar tinde să persiste mai mult, poate fi purpură, o afecțiune caracterizată prin rupturi ale vaselor de sânge, apărute sub piele, și care are mai multe cauze - de la o tulburare sangvină până la deficiența de vitamina C.
Mâncărimi intense fără o iritație
Mâncărimile apărute în mai multe locuri de pe corp pot avea multe cauze, însă, dacă nu apar și schimbări vizibile (la nivelul pielii), poate fi prurit - unul dintre primele simptome ale limfomului (cancer la nivelul sistemului limfatic). Mâncărimile pot fi mai intense decât cele cauzate de pielea uscată și pot fi simțite mai frecvent în partea inferioară a picioarelor. Pot apărea inflamații ale nodulilor limfatici de la gât, subțioară, claviculă sau zona inghinală (nodulii limfatici se pot inflama însă și din cauza unor infecții).
Paloare, în special cu unghii albăstrii
Anemia severă se poate manifesta și printr-o paloare aparută la nivelul feței și palmelor, una din cauze fiind deficiența de fier, iar paloarea tinde să afecteze și țesuturile buzelor și gingiilor. Unghiile pot deveni palide, aproape albăstrii, iar printre alte simptome se numără: instalarea rapidă a oboselii, dureri de cap, amețeli și respirații scurte.
Furnicături urmate de o iritație care apare pe o singură parte a corpului sau a feței
O afecțiune adesea dureroasă - zona zoster - se anunță prin furnicături. Aceasta poate fi cauzată de stres, infecții, anumite medicamente, un sistem imunitar slăbit, fiind determinată de același virus care provoacă și varicela. Iritația care apare ulterior constă în mici umflături roșii. În câteva zile umflăturile se transformă în pustule (pline cu lichid), care fac apoi crustă - în circa 7-10 zile, pielea având aspect de scoarță de copac.
Acneea
Predispoziția genetică, stilul de viață și alimentația joacă un rol important în apariția acneei. Pe baza studiilor efectuate, mai jos sunt descrise câteva alimente care pot cauza afecțiuni ale pielii.
Laptele degresat se pare că joacă un rol important în apariția acneei, dacă acesta este consumat în cantități mari.
Zahărul și unii carbohidrați cresc predispoziția pentru instalarea acneei. Dieta bogată în pâine albă, orez alb, prăjituri și băuturi acidulate cu conținut ridicat de zahăr au indicele glicemic ridicat, ceea ce determină pancreasul să producă mai multă insulină pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge. Cantitatea de insulină afectează și cantitatea altor hormoni care pot stimula producția de grăsimi la nivelul pielii.
Alimentele bogate în fibre determină o scădere a manifestărilor acneei. Făina de ovăz, fasolea, merele și morcovii sunt doar câteva surse de fibre naturale, benefice sănătății.
Peștele, datorită conținutului bogat în acizi grași omega-3, diminuează inflamația și poate ajuta la menținerea acneei sub control. Ajută la scăderea cantității de proteină pe care organismul o produce, numită IGF-1, care favorizează apariția acneei.
Nucile. Vitamina E și seleniu sunt elemente pe care migdalele, arahidele și nucile le conțin din abundență. Aceste elemente nutritive protejează celulele împotriva deteriorării și infecțiilor.
Stridiile au mult zinc, un nutrient important pentru piele. Ajută la inhibarea proliferării bacteriilor care provoacă anumite tipuri de acnee și reduce riscul apariției proceselor inflamatorii în organism.
Algele sunt o importantă sursă de iod, care ajută glanda tiroidă să funcționeze corect. Majoritatea adulților au nevoie de 150 µg/zi, iar femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de cantități mai mari de iod. Surse importante ce conțin iod: peștele, produsele lactate și sarea iodată.
Frunzele de Neem (Azadirachta indica) sunt bogate în substanțe bioactive care susțin imunitatea și sistemul antioxidant al organismului. Au acțiune antibacteriană, antifungică și antiinflamatoare de excepție, fiind benefice în afecțiuni ale pielii. Nimbidinul din compoziția plantei contribuie la reducerea nivelul glucozei serice. Crește utilizarea glucozei și depunerea acesteia sub formă de glicogen la nivelul ficatului, mușchilor sau inimii. Împiedică aterogeneza, asigurând protecție cardiovasculară.
Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra), cu efect ușor laxativ, ajută la funcționarea normală a digestiei și susține refacerea mucoasei gastrointestinale. Glabridinul suprimă procesul de formare a grăsimilor și stimulează producția de enzime implicate în metabolizarea grăsimilor la nivelul ficatului. Susține creșterea nivelului de estrogen și echilibrul hormonal feminin la menopauză.
Pentru a menține sănătatea pielii, alături de atenția la alimentația zilnică, este recomandat să adăugați în dieta dumneavoastră suplimente alimentare 100% naturale, de calitate superioară, atent studiate și perfecționate de specialiști, precum cele produse de Star International Med.
Unul dintre aceste suplimente alimentare este MARGUSA™ - complex de fitonutrienți proveniți din plante medicinale ayurvedice cunoscute pentru proprietățile lor detoxifiante. Ajută la îmbunătățirea circulației sanguine. Favorizează eliminarea pe cale renală a toxinelor acumulate la nivelul organelor (ficat, splină, pancreas, etc.). Susține funcționarea normală a sistemului digestiv, protejează mucoasa gastro-intestinală și normalizează tranzitul intestinal.
Fitonutrienții din plante neutralizează radicalii liberi, protejând celulele împotriva stresului oxidativ degenerativ. Contribuie la echilibrarea sistemului imunitar, menținând capacitatea naturală de autoapărare a organismului. Acțiunea detoxifiantă, antiinflamatoare și antibacteriană a complexului activ de plante determină menținerea tonusului și sănătații pielii, fiind eficace în terapia naturală a acneei, a arsurilor, a eczemelor și a altor probleme ale pielii. Detoxifierea sângelui contribuie în mod direct la îmbunătățirea stării de sănătate a sistemului osteoarticular.