47
None

Opţiuni în prevenţia şi tratamentul ambliopiei

Vederea normală se dezvoltă odată cu utilizarea obişnuită, în egală măsură a ambilor ochi. Ambliopia, numită şi „ochiul leneş”, debutează de obicei când un ochi nu este folosit suficient pentru ca celulele vizuale din creier să se dezvolte corespunzător. Creierul ignoră (neutralizează) imaginile de la nivelul ochiului bolnav şi foloseşte numai cele formate în ochiul sănătos, ceea ce determină o vedere nesatisfăcătoare.

Ambliopia de obicei afectează numai un ochi, dar poate apărea şi la ambii ochi. Copiii pot dezvolta ambliopie de la naştere până în jurul vârstei de 7 ani. Un copil cu ambliopie poate să nu realizeze că foloseşte un singur ochi. Ignorarea imaginii din ochiul afectat este o reacţie inconştientă pe care copilul nu o poate controla. Ambliopia anizometropică apare în cazul în care există diferenţe semnificative de dioptrii între cei doi ochi. Astfel, dacă vederea la un ochi este mai clară decât la celălalt, creierul învaţă să ignore imaginea înceţoşată formată de ochiul bolnav. Fără tratament precoce la ochiul afectat este posibil ca vederea normală să nu apară niciodată.

Motivele principale ale apariţiei ambliopiei prin anizometropii sunt:

•    nedepistarea la timp a anizometropiei la copii. La diferenţe mari de dioptrii între cei doi ochi (ex >3D), datorită diferenţei de dimensiuni între cele două imagini percepute, corecţia optică cu ochelari nu este indicată, alternativa constând în utilizarea lentilelor de contact.

•    o mare parte din copii rămân nediagnosticaţi datorită faptului că aceştia sunt „asimptomatici”, iar cazurile ce se asociază cu strabism, care să alerteze părinţii sunt rare.

•    strategiile terapeutice ineficiente datorită planurilor de dezambliopizare incoerente sau abandonate prea timpuriu de către pacienţi şi părinţi.

Tratamentul ambliopiei cu ajutorul lentilelor de contact

Iniţiativa de Dezambliopizare Pediatrică este un program de corecţie a anizometropiei cu lentile de contact Bausch + Lomb PureVision®2 HD sau PureVision®, oferit gratuit timp de 6 luni pentru prevenirea ambliopiei la copii

Acest program are acoperire naţională şi a fost iniţiat de către firma Visionaria – distribuitorul exclusiv Bausch + Lomb în România – în colaborare cu doamna doctor Daniela Cioplean (Clinica Oftalmologică OFTAPRO), Societatea Română de Lentile de Contact, Societatea Română de Strabologie şi Oftalmopediatrie şi Societatea Română de Cornee şi Suprafaţă Oculară, scopul acestuia fiind sprijinirea unei anumite categorii defavorizate de copii din România.

Copiii depistaţi cu ambliopii prin anizometropii mari reprezintă o categorie defavorizată prin faptul că o mare parte din ei sunt diagnosticaţi prea târziu pentru a se putea institui un tratament adecvat.

Avantajele corecţiei optice unilaterale prin lentile de contact faţă de lentilele aeriene:

• Optice - reducerea distorsiunilor si aberaţiilor periferice

• Ortoptice - dispariţia efectului de prismă la privirea laterală

• Terapeutice - portul permanent al corecţiei şi imposibilitatea „eschivării”

• Estetice/psihologice - libertatea de mişcare şi eliminarea complexelor generate de portul de ochelari

Avantajele programului „IDP”:

• În unele cazuri, este singura soluţie de tratament pentru pacienţii cu ambliopii anizometropice

• Încurajează prescrierea lentilelor de contact la copii, de la vârste tot mai mici

• Se elimină impedimentul financiar pentru tratament, pe parcursul programului

• Fidelizarea pacienţilor - pacienţii trataţi pot deveni clienţi fideli ai medicului curant

• Tratamentele din cadrul prezentului program vor sta la baza unui studiu clinic ce va fi prezentat în cadrul congreselor de specialitate.  

Comentarii


PUIENARU

BUNA ZIUA.IN URMA CU 6LUNI FETITA MEA IN VIRSTA DE 10ANI SI 6LUNI a fost diagnosticata cu AMBLIOPIE LA OCHIUL STANG.(acuitate vizuala 15%,dioptrie de 4,75)vedea doar primul rand la tabel.VREAU SA VA SPUN CA DUPA OCLUZIE ZILNICA DE CATEVA ORE,,,EXERCITII PENTRU AMBLIOPIE DE PE INTERNET,,,,–AM REUSIT SA OBTINEM O ACUITATE VIZUALA DE 60%.problema este ca ne-am oprit aici,medicu ne-a spus ca mai mult nu se mai poate.VA ROG UN SFAT–PROGRAMUL REVITALVISION ,SAU ORICE ALCEVA NE MAI POATE AJUTA IN CONTINOARE,SA PUTEM OBTINE MACAR UN RAND,SAU UNU SI JUMATATE LA TABEL(70-75%).CU DEOSEBIT RESPECT ,VA MULTUMESC DIN SUFLET

May 30, 2015, 1:08 a.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha