14
None

Foto-îmbătrânirea pielii: mecanisme şi prevenţie

Soarele joacă un rol extrem de important în procesul de îmbătrânire al pielii. Efectele sale acceleratoare ale foto-îmbătrânirii tenului sunt mult mai accentuate decât cele cauzate de fumat, alimentaţie, odihnă sau stres, iar dermatologii au atras atenţia de ceva vreme asupra acestui fapt.

Unul dintre cele mai importante studii publicate pe această temă în ultima perioadă a analizat peste 900 de persoane cu vârste sub 55 de ani pentru o perioadă ce s-a întins pe mai mult de patru ani. Rezultatele, deloc surprinzătoare, accentuează încă odată rolul soarelui în procesul de deteriorare a tenului.

Participanţii la studiu care au utilizat zilnic o cremă de protecţie solară cu SPF de minim 15 au acumulat pe perioada testării cu până la 24% mai puţine efecte de îmbătrânire a pielii decât cei care nu au folosit nici o protecţie. Diferenţa este una majoră, însă o altă concluzie interesantă a studiului este faptul că şi persoanele cu vârste mai înaintate, de peste 40 de ani, beneficiază de protecţia anti-îmbătrânire a cremelor cu SPF.

Radiaţia solară este separată în mai multe componente – radiaţiile ultraviolete UVA şi cele ultraviolete UVB. Prima componentă, cea UVA, este cea responsabilă pentru cea mai mare parte a efectului de îmbătrânire şi ridare a pielii, reducându-i elasticitatea şi generând diferite pete, cauzate de afectarea ADN-ului şi a lipidelor din membrane.

Sunt afectate structurile din colagen şi elastină.

Radiaţia UVB, pe de altă parte, este “vinovată” de arsurile solare. Cu toate acestea, ambele cresc riscul cancerelor de piele şi a altor afecţiuni periculoase, iar cremele solare de calitate oferă protecţie împotriva amândorura.

Rolul antioxidanţilor

Pe lângă protecţia oferită de cremele SPF însă, este recomandat să preveniţi îmbătrânirea pielii şi cu ajutorul altor produse speciale, în principal a celor care acţionează prin intermediul antioxidanţilor.

Antioxidanţii previn şi repară distrugerile de la nivel celular cauzate de radiaţiile solare şi de alţi factori nocivi, ajutând la eliminarea radicalilor liberi, responsabili pentru procesul de oxidare. Printre antioxidanţii cu cele mai importante efecte pentru ten se regăsesc betacarotenul, licopenul, luteina, coenyima Q10, precum şi vitaminele A, E, C sau seleniul. Trio-ul de vitamine A, C, E nu doar apară celulele de acţiunea radicalilor ci accelerează şi procesul de regenerare, permiţând o regenerare mai rapidă a ţesuturilor afectate.

Pentru a beneficia de ajutorul lor, puteţi folosi produse cosmetice ce au la bază combinaţii de antioxidanţi sau puteţi suplimenta alimentaţia cu fructe şi legume proaspete, extracte de ceai verde, aloe vera gel sau pudră, pulbere de orz verde, etc.

Ce nu trebuie să uitaţi însă este faptul că şi atunci când folosiţi o cremă de protecţie SPF adecvată, aplicată corect, completată de antioxidanţii dintr-o alimentaţie sănătoasă, regulile de bază privind timpul şi durata expunerii la soare, în special în perioadele în care razele acestuia sunt deosebit de puternice, rămân valabile. www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha