45
None

Îmbunătăţirea confortului de viaţă al pacienţilor ORL

Interviu cu Prof. Dr. Marcel Cosgarea, Medic primar - O.R.L., Preşedintele Societăţii de Otorinolaringologie

Care sunt noutăţile pentru România în ceea ce priveşte tratamentul afecţiunilor din sfera ORL ?

Noutăţile vin atât din punct de vedere al dotării obligatorii a spitalelor şi a cabinetelor medicale, necesare unei eficienţe crescute în managementul afecţiunilor ORL, precum şi în stabilirea unui limbaj comun de comunicare între specialiştii din ţări diferite.

Tehnologia modernă de astazi permite abordarea mult mai sigură a unor afecţiuni care în trecut trebuiau temporizate şi asigură un confort de viaţă mult crescut pacienţilor cu afecţiuni complexe precum: surdităţile profunde neurosenzoriale, a afecţiunilor oncologice.

Cum vedeţi interesul şi procuparea tinerilor medicicare aleg această specializare?

Tinerii doctori care aleg această specialitate de cele mai multe ori vin din dorinţa de a o practica în folosulpacientului, dar cu posibilitatile tehnologice actuale este dificil în a menţine acelaşi obiectiv şi ajung majoritatea să işi dorească să profeseze în afara ţării.

Deşi, dotarea din spitalele şi ambulatoarele ORL de la noi nu se ridică la standarde europene, rezultatele şi realizările specialiştilor din ţara noastră sunt comparabile cu cele ale colegilor din alte ţări.

Intensificăm colaborările cu societăţi ORL din Germania, Austria şi Ungaria care constau în schimburi de experienţă, cursuri de perfecţionare comune, schimburi de rezidenţi în ambele direcţii. Aceste activităţi permit o dezvoltare mai bună a colegilor din România, precum şi a celor din străinătate care învaţă cum se pot obţine rezultate bune sau chiar foarte bune fără o dotare tehnică corespunzatoare vremurilor actuale.

Care sunt principalele tendinţe din domeniul Otorinolaringologiei la nivel mondial?

Otorinolaringologia actuală datorită tehnologiei moderne a depăşit în numeroase domenii graniţele specialităţii, ceea ce a dus la crearea unor supraspecialişti pe anumite domenii cum ar fi: otoneurochirurgia, oncologia, chirurgia endoscopică nazosinuzală.

Ce anume vă procupă în prezent şi ce planuri de viitor aveţi?

Preocupările actuale sunt axate pe menţinerea şi dezvoltarea specialităţii noastre la nivel mondial, recunoaşterea acestei specialităţi la adevarata ei valoare de către confraţii din alte specialitati şi prin tot ce se face menţinerea şi îmbunătăţirea confortului de viaţă a pacienţilor ORL.

Implementarea pe viitor a managementului modern, a tehnologiei ORL în toate unităţile care se preocupă de această specialitate constituie o prioritate între preocupările mele.

Screening-ul auzului la nou-născuţi, colaborarea cu secţiile de neonatologie şi cu secţiile de pediatrie prezintă o parte din preocupările clinicii pe care o conduc.

Modalitătile de tratament şi confortul de viaţă al pacienţilor cu afecţiuni oncologice ORL reprezintă deasemenea o prioritate a clinicii ORL Cluj-Napoca.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha