Interviu cu Conf. Univ. Dr. Ioana Brudaşcă, Preşedinte ALMR
Aţi definit laboratorul clinic ca un punct de control în traseul de translaţie. Diagnosticul de laborator este un domeniu în permanentă dezvoltare, cu un transfer intens de tehnologii, caracterizat de asemenea de un grad înalt de complexitate, cu interpretări ce presupun cunoştinţe de graniţe cu alte specialităţi medicale. Cum vedeţi în acest context rolul pregătirii permanente al specialistului în medicina de laborator?
Ca și în oricare altă specialitate din medicină, medicul de laborator trebuie să rămână permanent conectat la actualitatea medicală. Mă refer aici atât la noile tehnici (în domeniul tehnologiilor asistăm într-adevăr la o dinamică explozivă), precum și la cunoașterea performanțelor și utilității diagnostice a testelor de laborator, ceea ce presupune o bună comunicare cu colegii clinicieni și o permanentă informare în direcția medicinei bazate pe dovezi.
Ce progrese s-au înregistrat în domeniul testelor de laborator? Testele specifice se fac acum în România la nivelul ultimelor noutăţi pe plan mondial?
După cum am spus, domeniul este extrem de dinamic. Progresele vizează implementarea de biomarkeri care să aibă o reală utilitate în medicina clinică din punct de vedere diagnostic, având totodată și bune performanțe analitice. Datorită dezvoltării geneticii și a biologiei moleculare se conturează ideea variabilității individuale a răspunsului la diferite tratamente, prin urmare există un interes pentru depistarea unor markeri care să identifice aceste diferențe. O altă tendință foarte promițătoare este aceea a abordării globale în explorarea funcționării celulare, respectiv studiile de genomică, transcriptomică, proteomică, metabolomică. Prin aceste strategii se conturează un adevărat profil al activității unui tip de celule în starea de sănătate sau boală, ceea ce permite identificarea de biomarkeri utili în diagnostic sau chiar identificarea de molecule ce ar putea deveni ținte terapeutice.
Privind cea de-a doua parte a întrebării, cred că progresele făcute pe plan mondial în testarea de laborator se reflectă destul de prompt și în mare măsură și în ceea se lucrează în laboratoarele din țară, mai ales în cele care deservesc spitale universitare.
Ce consideraţi că ar trebui îmbunătăţit pe lanţul medic de familie (care prescrie un set de analize) – laborator clinic -Casa de Asigurări-trimitere specialist, pentru o mai bună şi rapidă îndrumare a pacientului.
Cred că tot acest circuit ar fi mai eficient dacă s-ar îmbunătăți modalitățile de comunicare între factorii implicați, prin creșterea gradului de informatizare în sistem. Astfel, ar fi foarte bine dacă indicațiile de analize de la mediciii de familie sau specialiști ar fi solicitate direct în format electronic. Ar fi de asemenea foarte util pentru pacient dacă medicul de familie ar avea o evidență permanentă, actualizată în timp real, a situației fondurilor existente în laboratoare, informând pacientul în momentul indicării analizelor despre laboratoarele unde se poate adresa, ceea ce ar evita multe neplăceri pentru pacienți, care vor fi astfel scutiți de drumuri inutile.