Joseph Hubertus Pilates (1880-1967), cel care a conceput această metodă, s-a născut în Germania, lângă Dusseldorf, fiind un copil cu suferinţe multiple - rahitism, astm bronşic, reumatism articular infecţios. De tânăr a început să studieze anatomia corpului uman şi diverse tipuri de exerciţii fizice menite să-i îmbunătăţească starea de sănătate şi forma fizică. A fost boxer, gimnast, schior şi scufundător. El a imaginat o metodă prin care utiliza arcurile saltelei patului în scopul recuperării pacienţilor imobilizaţi la pat. A stabilit tehnici menite să crească controlul şi să asigure tonifierea unor muşchi-cheie precum cei ai abdomenului inferior şi cei ai spatelui.
Se susţine ideea unităţii între minte (concentrare) şi materie (execuţie), individul reuşind să se mişte eficient, menţinând o stare de echilibru, cu accent pe puterea de concentrare şi corectarea structurilor slăbite. Se obţin beneficii atât la nivelul corpului, prin atingerea mai multor obiective - scăderea în greutate, tonifiere musculară, creşterea flexibilităţii şi coordonării mişcărilor diferitelor segmente ale corpului, cât şi la nivel psihologic - relaxare, putere de concentrare, stăpânire de sine şi atitudine pozitivă.
Pentru buna înţelegere a principiilor fundamentale a exerciţiilor şi a modului în care a apărut metoda, menţionăm că Joseph Pilates a trăit în Germania şi în Anglia, dar s-a stabilit în America, unde a deschis săli de gimnastică aferente şcolilor dans şi balet, ca metodă complementară de recuperare după efortul susţinut de dansatori, prin păstrarea tonusului şi flexibilităţii corpului. A predat cursuri referitoare la controlul musculaturii, aşa-numita “contrologie”. A fost hotărât în ceea ce făcea, dovedindu-se fanatic în menţinerea stării de sănătate.
Prncipiile Pilates, definite prin concentrare, respiraţie, precizie, energie, centrul de gravitaţie, control, armonia mişcărilor şi relaxarea, sunt elemente de bază care apropie Pilates de yoga. Pilates combină exerciţiile de stretching cu cele pentru o respiraţie adecvată şi menţinerea echilibrului. În timp ce la yoga poziţiile sunt fixe, muşchii dezvoltându-se prin efortul de menţinere în aceeaşi poziţie timp îndelungat, la exerciţiile Pilates nimic nu e static, mişcările sunt lente şi se succed în ritm constant.
Metoda Pilates dezvoltă armonia trupului, îmbunătăţeşte starea de bine a organismului şi tonifică întreaga musculatură. Exerciţiile sunt uşor de efectuat, chiar şi acasă, nu necesită echipament special: o saltea şi vestimentaţie lejeră (tricou, pantaloni sport). După 2 săptămâni de exerciţii câte 10 minute pe zi apar rezultate vizibile.
Pilates pune accent pe calitate, nu pe cantitate. Exerciţiile trebuie executate cât mai lent, cu accent pe conştientizarea tuturor mişcărilor şi a respiraţiei. Poziţia corectă din care trebuie să se execute exerciţiile este cu spatele şi abdomenul într-o uşoară stare de contracţie musculară, umerii relaxaţi, bazinul uşor basculat către anterior. Un principiu de bază al metodei este tehnica specială a respiraţiei, pentru o bună oxigenare a sângelui. Expiraţia forţată este cheia realizării inspiraţiei care urmează. Ritmul de execuţie a mişcărilor respiratorii este constant, corelat în permanenţă cu mişcarea. Trebuie să ne concentrăm asupra obiectivului de a înlocui respiraţia costală, superficială, care presupune oxigenarea doar a zonei pulmonare superioare (respiraţia pulmonară), cu cea abdominală, care umple cu aer partea inferioară a plămânilor (respiraţia abdominala), pentru ca mişcările de stretching să nu restricţioneze cantitatea de oxigen primită de organism.
Pilates este deci o metodă de întreţinere fizică pe baza puterii de concentrare; se adresează persoanelor de orice vârstă, în scop profilactic sau terapeutic, de recuperare medicală a anumitor afecţiuni: ale coloanei vertebrale, discopatiile, sindroamele algice musculoligamentare, nevralgii etc.
Contact
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache