La ce folosesc vitaminele? Sunt necesare pentru a ajuta la realizarea sutelor de reacţii chimice care stau la baza menţinerii unei sănătăţi bune. Mineralele ajută mai ales la creşterea dinţilor şi a oaselor. De asemenea, ele influenţează pozitiv şi activitatea celulară.
Vitaminele A, D, E şi K pot fi stocate de corp. De aceea, ele nu trebuie să fie consumate zilnic. În schimb, vitaminele C, B1, B2, B3, B6, B12 şi acidul folic nu pot fi stocate şi părasesc foarte repede organismul. Aşa se explică faptul că alimentele care conţin aceste vitamine trebuie mâncate zilnic pentru a acoperi necesarul.
Vitamina A are rol antiinfecţios, de protecţie a mucoaselor şi pielii. Aceasta protejează organismul împotriva infecţiilor şi chiar reduce riscul apariţiei cancerului sau a altor boli. Această vitamină este un catalizator implicat în maturizarea celulelor şi a ţesuturilor; în mod particular, asigură sănătatea părului, unghiilor şi pielii copilului dvs.
Zvonurile legate de morcovi şi alte alimente bogate în vitamina A sunt adevărate: sunt esenţiale pentru ochi sănătoşi. În prezent, copilul dvs. îşi poate asigura necesarul de vitamina A prin consumul de morcovi, toate legumele şi fructele colorate în galben şi portocaliu. 6 miligrame de betacaroten – care se află într-un morcov mare – sunt convertite în 2000 micrograme de vitamina A în organism.
În timp ce prea multă vitamina A din produse de origine animală - de exemplu ficatul -, poate determina probleme de sănătate, este aproape imposibil să supradozaţi vitamina A prin consumul de legume şi fructe – de aceea, nu vă îngrijoraţi dacă copilul dvs. mănâncă “prea mulţi” morcovi.
Vitamina D, denumită de asemenea şi antirahitică, este vitală în metabolismul calciului şi al fosforului şi în procesul de formare a osului în creştere (osteogeneza). Sursa de vitamina D în alimentaţie este redusă, ea găsindu-se în cantităti mici în unt, lapte, gălbenuş de ou. Uleiul de ficat de peşte conţine cantităţi mari, însă acesta nu este utilizat ca aliment, ci mai degrabă ca medicament. Din cauză ca nou-născutul nu poate acumula rezerve de vitamina D nefiind expus prea mult la soare, este necesar să se facă profilaxia rahitismului încă din primele două săptămâni de viaţă. Vitamina D este singura recomandată sub formă medicamentoasă chiar de la naştere.
Vitamina C ajută la formarea celulelor roşii ale sângelui, la dezvoltarea oaselor şi ţesuturilor. De asemenea, ajută la întărirea gingiilor şi a vaselor de sânge, reducând învineţirea în cazul loviturilor sau rănilor. Vitamina C ajută la cicatrizarea rănilor, întărind sistemul imunitar şi totodată previne apariţia infecţiilor.
Surse de vitamina C:
- jumătate de ardei capia conţine 142 mg.
- ceaşcă cu suc de portocale conţine cca 100 mg.
- jumătate de papaya conţine 94 mg.
- portocală de dimensiune medie conţine 70 mg .
- jumătate de ceaşcă cu broccoli conţine 62 mg.
- 5 căpşune întregi conţin 51 mg.
- jumătate de grapefruit conţine 47 mg.
- un mango conţine 16 mg.
- jumătate de roşie conţine 12 mg.
- jumătate de ceaşcă cu spanac conţine 9 mg.
- jumătate de cartof copt conţine 8 mg.
S-a demonstrat că administrarea de vitamine sau polivitamine în cantităţi mari este periculoasă şi poate duce la apariţia unor stări toxice. De aceea, este de preferat ca transferul lor în organism să se facă prin intermediul alimentelor care le conţin, fapt ce contribuie la o cât mai eficientă asimilare.