30
None

ŞTIINŢA AYURVEDA în afecţiunile de prostată

Medicina tradițională indiană, AYURVEDA, cu o vechime de peste 50 de secole, a pus la punct o întreagă gamă de remedii naturale, având la bază plantele din zona munților Himalaya, remedii cu o remarcabilă eficacitate terapeutică în cele mai variate afecţiuni, constituindu-se într-o ramură complementară a medicinii moderne.

AYURVEDA se bazează pe legătura dintre procesele fiziologice organice, alimentație și factorii de mediu și reprezintă o sinteză a cunoștințelor adunate din generație în generație, în realitate o asociere între tradiţii şi rigurozitatea ştiinţifică, realizată prin studii controlate de farmacocinetică, farmacodinamie, farmacotoxicologie, cu teste clinice dar şi cu o relevantă susținere statistică.

Remediile ayurvedice, produse exclusiv naturale din plante recoltate din zone nepoluate chimic sau radioactiv, își instalează efectul blând, lent, fiziologic şi fără reacţii nocive – alergice, toxice, de intoleranță – sau nenocive, dar nedorite (neplăcute).

Prostatita şi hipertrofia de prostată

Infecţia acută de prostată (prostatita) este provocată în general de bacterii, cel mai frecvent de Escherichia colli (colibaciloza). În adenomul de prostată se practică în primul rând decongestionarea zonei pelviene prin măsuri igieno-dietetice, ca: repaus, evitarea eforturilor fizice, a constipației și a retenţiei de urină. În caz de poliurie, se recomandă băi calde (40 de grade) de șezut, se evită băututrile alcoolice, condimentele, ciocolata, statul prelungit pe scaun, toate aceste măsuri tinzând să realizeze distensia prostatei. În adenomul de prostată apar dificultăţi în golirea vezicii urinare, senzaţia de neputinţă a emisiei de urină în totalitate, precum şi micţiuni frecvente, mai ales noaptea, cu doar câteva picături. În acest stadiu, o ameliorare se obţine cu un regim alimentar vegetarian, fără sare, condimente, alcool, cafea. Se recomandă antiinflamatoare, dar, pentru evitarea intervenţiei chirurgicale şi pentru un efect imediat, produsul Prostatosalm, 1-2 tablete de 3 ori pe zi. Acesta reprezintă un tratament în urma căruia dispar senzaţiile de arsură la urinare, descreşte frecvenţa micţiunilor şi chiar dispariţia microorganismelor patogene din urină. Tratamentul durează minim 30 de zile, dar pentru evitarea unei reveniri, se recomandă o cură de 2 – 3 luni.

Din arsenalul remediilor ayurvedice pentru tratarea afecţiunilor prostatei, Prostatosalm reprezintă un preparat cu rezultate certe, verificate prin studii controlate clinic. Este un remediu funcţional care protejează şi reglează funcţiile prostatei, având un efect antiinflamator concomitent şi asupra rinichiului şi căilor urinare. Compuşii bioactivi din plante conferă o remarcabilă acţiune antibacteriană, inclusiv în cazul infecţiilor cu Micrococcus pyogenes aureus. Este indicat în hipertrofii şi adenom de prostată, în tulburări de micţiune consecutiv infecţiilor şi inflamaţiilor prostatei, în litiaze renale, cistite, uretrite.

Dintre plantele ayurvedice cunoscute pentru efectele lor benefice în afecţiunile prostatice, menţionăm:

Bergenia ligulata – originară din Kasmir pe pantele munţilor Himalaya din Buthan, creşte până la altitudini de 3500m. Conţine compuşi fenolici (bergenină până la 1%), catechină, acid galic şi afzelechină. Extractul alcoolic din plantă are efect antiinflamator, analgezic, diuretic, antiviral şi antibacterian, precum şi antiurolitiazic.

Piper cubeba – se recoltează la maturitate, fructele uscate, care conţin cubenină, pipermol, kinokinină. Are efect antiviral împotriva virusului Inflenza, Bacilus typhosus, precum şi împotriva Micrococcus pyogenes aureus.

Juniperus communis (ienupărul) – se recoltează fructele pentru uleiul volatil, aromatic, compus din alfapinen, camfen, cadinen, alcooli sesquiterpenici. Mai conţin substanţe proteice amare, juniperină şi răşini. Este diuretic, dezinfectant puternic al căilor urinare, precum şi antiinflamator.

Vetiveria zizanoides, Bergenia ligulata, Juniperus communis, prin fitosteroli, carbohidraţi şi minerale, în special zinc, prin vetiven şi ulei vetiveric, exercită şi o acţiune spasmolitică, antibacteriană, antivirală, tonică, diuretică şi antiseptică. Zincul este un oligoelement esenţial, iar carenţa lui determină scăderea catalazei hepatice şi renale. Intră şi în structura carboanhidrazei (Zn-proteina-Keillin) în glicilglicina-dipeptidaza intestinală (Lindstrom-Lang), în dihidropeptidaza rinichiului (Judkin-Fruton), afectând prostata. Are acțiune diuretic – depurativă şi antiinflamatoare.

Gummi acacia – se utilizează exudatul obţinut prin incizii pe suprafaţa ramurilor şi trunchiului de Acacia senegal. Conţine o poliholazidă sub formă de săruri de Ca, Mg, K. Cu apa formează un mucilagiu dens. Este utilizată în tratamentul ulceraţiilor, ca pansament. În industria farmaceutică se foloseşte ca excipient aglutinant la fabricarea tabletelor.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha