71
None

Sezonul obiectivelor

Se apropie 31 decembrie şi mulţi dintre noi avem obişnuinţa de a ne face bilanţul anului care se sfârşeşte. Suntem multumiţi de ce am realizat, dar privim de cele mai multe ori critic către obiectivele neatinse, supăraţi şi trişti că sunt lucruri rămase în stadiul de proiect sau doar parţial “bifate”.

Pentru obiectivele anului ce urmează, de utilitate pentru o organizare mai bună şi mai eficientă reuşită a lor, ar fi să ne reamintim câteva aspecte.

Un obiectiv este “o dorinţă căreia îi atribuim dimensiuni”, adică, spre exemplu: “să călătoresc mai mult decât anul acesta”, este o dorinţă. “Să călătoresc de trei ori în 2017, câte o săptămână, în februarie, aprilie şi august, de două ori la munte şi odată la mare”, arată deja ca un obiectiv, deşi încă nu am precizat toate detaliile despre fiecare dintre călătorii. Aşadar, pentru a putea evolua, dimensiunile obiectivelor ne ajută să avem coerenţa în demersurile noastre, ţintind către puncte concrete, şi putând astfel să ne stabilim strategii ale parcursului, pas cu pas, până la finalizare.

În continuare, vă propun să ne reamintim că, pentru a fi eficienţi în rezolvarea de probleme şi în atingerea scopurilor pe care le avem, este important să nu amestecăm palierele de viaţă.

Astfel, putem să considerăm clasificarea următoare ca un reper de ajutor în organizarea pe care o dorim.

Palierul Dezvoltare personală – se referă la tot ceea ce înseamnă evoluţie psihologică, viaţă spirituală, călătorii, şi orice în legătură cu domeniile din afara sferei profesionale şi fizice.

Palierul Dezvoltare fizică – cuprinde tot ceea ce vizează imaginea fizică, de la coafură, stil vestimentar, program de mişcare fizică, până la diete, dorinţa de a câştiga un plus în greutate sau orice alte modificări pe care le dorim în această zonă.

Palierul Sănătate – vizează stilul de viaţă, starea de sănătate (accesarea specialistului atunci când apare o problemă de sănătate), dar mai ales partea de profilaxie/prevenţie pentru sănătate (analizele medicale anuale, controalele medicale periodice la stomatolog, etc.).

Zona Dezvoltarea carierei/antreprenoriat – se referă la planurile de dezvoltare a carierei pentru termen scurt şi mediu (un an), palierul Relatie de cuplu – vizează evaluarea cu precădere a status-ului relaţiei de cuplu, şi scopurile sunt orientate predominant către creşterea calităţii vieţii de cuplu şi îmbunătăţirea interacţiunilor dintre cei doi parteneri, aşa încât ar fi bine ca obiectivele să fie stabilite de cei doi parteneri, împreună.

Palierul Financiar – se referă strict la zona veniturilor obţinute şi analiza acestui palier evaluează mai ales nivelul de confort pe care îl obţinem deja şi, în ce măsură putem îmbunătăţi acest status prin formularea unor obiective posibile.

Palierul Relaţii de familie şi relaţii de prietenie, cuprinde tot ceea ce contează despre relaţiile noastre apropiate, mai ales măsura în care suntem satisfăcuţi de calitatea acestor relaţii şi mai puţin despre orice “cantitativ” în legătură cu persoanele importante pentru noi, iar ultimul palier, zona Distracţii şi relaxare, în care analizăm în ce măsură chiar reuşim să ne relaxăm şi să ne distrăm atunci când facem asta, şi obiectivele ar viza pentru această zonă, găsirea acelor activităţi şi modalităţi prin care am putea obţine mai multe resurse, simultan cu descărcarea tensiunilor acumulate; aşadar nu cantitatea de activităţi contează aici, ci calitatea timpului petrecut.

De asemenea, să nu uităm că în fiecare etapă a vieţii noastre punem accent pe dezvoltarea unor zone, iar de altele ne preocupăm într-o măsură mai mică, aşa încât să putem doza corect resursele pe care le avem, fără să ne suprasolicităm. Dacă încercăm să ne fixăm multiple obiective, pentru toate palierele existenţei noastre şi urmărim cu exigenţă obţinerea lor, riscăm epuizarea şi la momentul “bilanţului”, posibil, o listă lungă de nereuşite.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha