Printre tulburările posturale sau de statică vertebrală ale coloanei menţionam scolioza, cifoza, cifoscolioza, hiperlordoza şi posibilele combinaţii ale acestora.
Schema sistematică a tratamentului unei deviaţii a coloanei vertebrale cuprinde, în primul rând, exerciţiile de redresare posturală, care vizează mobilizarea coloanei vertebrale şi reducerea lordozei, cifozei şi a eventualei scolioze, prin înclinări laterale şi întinderi în lungime, posturi delordozante, presiuni directe pe cifoză, tracţiuni cu membrul superior corespunzător concavităţii scoliozei, reechilibrarea bazinului, printr-o talonetă în cazul dismetriei membrelor inferioare, tratamentul ortopedic pasiv, cu aparate care menţin coloana vertebrală în poziţia ei fiziologică (corset, orteză); în al doilea rând, exerciţiile privind tonifierea în poziţie corectată a coloanei vertebrale, altfel spus, tonifierea musculaturii paravertebrale prin contracţii analitice, asimetrice sau simetrice. Tratamentul chirurgical se aplică doar dacă este necesar şi recurge la artrodeza vertebrală, după cum menţionează literatura de specialitate.
Concret, în situaţia tulburărilor de statică vertebrală, în prima fază se recurge la adoptarea posturii hipercorectate, ca urmare a conştientizării defectelor posturale, iar în faza a doua se încep programele de kinetoterapie corectivă, care vizează tonifierea musculaturii spatelui şi a centurilor scapulohumerală şi pelvină, promovând mişcarea şi tonifierea musculaturii în cadrul lanţurilor cinematice. Dacă gradele de curbură sunt accentuate şi nu pot fi redresate nici pe calea kinetoterapiei şi nici prin purtarea corsetului, atunci se recurge la intervenţia chirurgicală de corecţie.
De reţinut, faptul că singurul tratament care acţionează direct asupra deviaţiei de coloană este kinetoterapia (gimnastica medicală). Kinetoterapia poate fi urmată sau precedată de masajul terapeutic. De asemenea, programele de kinetoterapie cărora li se adaugă şi programele de electrogimnastică sau gimnastică pasivă dau rezultate spectaculoase dacă exerciţiile sunt bine alese, iar electrozii de electrosimulare sunt corect aplicaţi. Tratamentul kinetic este de lungă durată şi se efectuează în general în mai multe luni sau ani, în funcţie de vârsta şi deformaţiile prezente.
Nu se pierde din vedere faptul că, în prima faza a tratamentului, se face o evaluare a defectelor apărute şi conştientizarea acestora în fata oglinzii, urmată de exerciţii posturale, care merg de la poziţia obişnuită şi incorectă la cea corectă, prin menţinerea poziţiilor corectate pe parcursul exerciţiilor. Faza a doua este cea corectivă, prin elaborarea unui program de kinetoterapie (gimnastică medicală) de către un kinetoterapeut. Deviaţia nediagnosticată şi netratată la timp va duce la modificări ireversibile ale coloanei, care vor putea fi soluţionate cu ajutorul intervenţiei chirurgicale.
Există diferite tehnici de corectare a scoliozei.
De exemplu, tehnica a lui Ledent şi Roederer, constă în deplasarea spre partea corectoare a unui segment de corp, iar această translaţie se face ţinând membrele superioare lateral, pentru a putea corecta poziţia trunchiului. Tehnica Niederhoffer se bazează pe folosirea tensiunilor izometrice în tratarea atât a scoliozei cât şi a diverselor discopatii şi spondiloze. Pentru scoliozele cu o curbură de 30-50/60 grade, se apelează la tratamentul ortopedic. Pentru scoliozele idiopatice se mai foloseşte corsetul Milwaukee, care face extensia şi derotarea coloanei vertebrale în mod activ. În timpul purtării corsetului este indicată efectuarea exerciţiilor de kinetoterapie pentru abdomen şi coloana vertebrală, dar şi mişcările de respiraţie.
continuarea in editia urmatoare.
Contact
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Anonim
se poate reface complet coloana , sau daca nu in ce proportie , de cat la suta ? daca as avea de exemplu : cifoscolioza si o mica lordoza. Mentionez ca fac gimnastica medicala si vara inot si jogging.(varsta 15 ani jumate)
March 15, 2011, 2:04 p.m.Anonim
imi raspunde si mie cineva la intrebare?
March 16, 2011, 10:54 p.m.georgiana tache
Tulburarile staturoposturale evolueaza pe masura ce se inainteaza in varsta si au sansa de se opri in jurul varstei de 25 de ani. Redresarea cifoscoliozei si a hiperlordozei se face in decurs de 6 luni daca se realizeaza un program de gimnastica medicala corectiva timp de o ora, zilnic. Ulterior, tonusul musculaturii paravertebrale se intretine. Redresarea depinde foarte mult si de gradul scoliozei, adica de gradul curburii in m omentul in care se incepe programul de redresare posturala a coloanei vertebrale. Este obligatoriu consultul de specialitate, medic de recuperare medicala.
March 18, 2011, 8:36 p.m.mirela
ai uitat sa zici multumesc,mai pustiule...
April 13, 2011, 10:21 p.m.tenis
buna ziua. am si eu o problema de sanatate a fetitei mele. are 15 ani si jumatate, practica tenisul de masa, de performanta, de la varsta de 7 ani.are probleme la coloana-scolioza, face exercitii de recuperare,se vede mici imbunatatiri, adica acum are dureri suportabile. de ceva timp, aproximativ un an de zile, au inceput sa apara dureri la mana dreapta, toata lumea zicea ca se preface ca sa nu joace, aceste probleme s-au agravat, acum nu mai poate sa joaca deloc. are dureri foarte mari la omoplat, dureri care se lasa pe mana in jos pana la degete. o doare la cot, incheietura mainii si ii amortesc 2 degete. am facut tot felul de investigatii, rmn cervical, cranian, tomograf cranian, emg, nu a iesit nimik. ce putem sa mai facem. nimeni nu i-a investigat mana care o doare, au zis ca poate e de la cap sau coloana. acum suntem la fel ca la inceput adica fara nicio rezolvare. multumesc.
May 3, 2011, 11:26 a.m.Tache Georgiana
Stimate domn, aceleasi probleme le-am avut si eu in urma cu...40 de ani, cand am inceput sa joc tenis de performanta la care am renuntat in favoarea medicinii. Fiica dvs are intinderi sau elongatii ale structurilor nervoase si ale partilor moi sau tesuturilor entezo-mio-articulare. Ii mai puteti face un examen electromiografic al membrelor superioare, examen ce cuprinde si determinarea vitezei de conducere nervoasa. prescurtat examen EMG si determinarea VCN. Mai poate avea si epicondilita la cotul mainii dominante. Daca considerati util, putem stabili o consultatie pentru a considera la modul concret ceea ce este de facut, in special programul de recuperare al domnisoarei. Dr. Georgiana Tache
May 4, 2011, 11:02 a.m.tenis
va multumesc mult pt raspunsul prompt. dupa cum v-am scris EMG i-am facut si mi-a zis ca nu are nimik la muschi sau nervi. in legatura cu tesuturile moi, aia nu am facut. acum este in serbia la niste doctori de acolo trimisa de cineva care zice ca a avut ce are ea. astept sa se intoarca sa vad cum se simte. inca odata multumesc mult.
May 4, 2011, 12:51 p.m.tenis
buna ziua. sunt mama unei sportive, sportiva de performanta -tenis de masa. am si eu o rugaminte, sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, pentru ca sunt disperata, nu am mai rezolvat problema ei, ieri 19.05.2011 am facut un rmn la umarul drept, rezultatul este: LAMA DE LICHID LA NIVELUL ARTICULATIEI SCAPULO-HUMERALE DREPTE. NU SE EVIDENTIAZA MODIFICARI DE SEMNAL SAU PRIZE DE CONTRAST PATOLOGICE LA NIVELUL STRUCTURILOR OSOASE SI MUSCULO-TENDINOASE ALE UMARULUI DREPT. GANGLIONI AXILARI CU DIAMETRUL CUPRINS INTRE 5,7 SI 14,1 MM. ce trebuie sa mai facem. va rog sa ma scuzati pentru indrazneala mea de a va trimite acest mesaj. imi cer mii de scuze . va multumesc anticipat.
May 20, 2011, 11:35 a.m.stoica ionut
Buna ziua as vrea sa va rog sa cititi ceea ce o sa scriu si sa ma ajutati daca puteti.Am varsta de 31 de ani lucrez aproape 10 luni din an in Iraq iar in urma cu 2 luni am venit in tara ptr un RMN lombar si un set de radiografii lombare deoarece aveam si inca am dureri f mari Am reusit sa imi iau rezultatele dar am fost nevoit sa plec la munca inainte de a consulta un kinetoterapeut . Potruzie discala circuferentiala la nivel L4-L5 si L5-S1 cu amprentarea sacului discal fara efect compresiv Scolioza toracica-lombara dextroconcava cu punct maxim la T12 Discreta hiperlordoza. Problema este ca nu mai am cum sa ajung in tara si am dureri in pozitie orizontala si atunci cand stau pe scaun. Daca imi puteti da un link cu niste exercitii adecvate ptr intretinerea musculaturii v-as fi foarte recunoscator. Va multumesc.
July 21, 2011, 4:24 p.m.georgiana tache
Buna ziua, cautati kinetoterapie coloana vertebrala, semnate de dr. Tudor Sbenghe
July 21, 2011, 9:57 p.m.NICA Daniela
Buna ziua doamna doctor. As vrea sa va intreb daca un disc cervical protruzionat mai poate revenii la forma initiala sau sa isi mai poate reduce din umflatura si ce trebuie facut pentru acest lucru. Am 28 ani, 57 kg, si pt diagnosticul de mai sus am facut 12 sedinte de fizioterapie si masaj fara kineto-terapie care mi-a fost contraindicata din cauza durerilor. Si dupa aceste proceduri mainile si picioarele ma dor suportabil insa ma trezesc peste noapte cu ele amortite (Mainile). Va rog sa imi spuneti si mie ce credeti ca ar trebui sa fac pentru a elimina aceste amorteli si dureri.
Sept. 27, 2011, 8:51 p.m.Anamaria
Buna ziua! Ma numesc Anamaria si am 19 ani,in urma unor radiografii la coloana am fost depistata cu urmatorul diagnostic(principal) : discopatie dorsala in obervatie si (secundar) : tulburari de statica vertebrala si spina bifida incompleta L5. Informandu-ma despre diagnostic in decursul zilei de azi prin intermediul internetului am dat de d-voastra si m-am gandit sa va scriu ,in speranta ca ati putea sa ma ajutati cu niste sfaturi. Am primit recomandare sa merg la un medic specialist,insa datorita lipsei de sustinere financiara nu am aceasta posibilitate ,afland de la d-na dr.Modi Anita(medic internist)ca sunt niste investigatii destul de costisitoare.\r\nrezultatele de la RGR coloana dorsala : scolioza dextro-convexa. Accentuarea cifozei de profil. Minima ingustarea a spatiilor inetrvertebra;e la nivel D5-D6,D6-D7 si pe intervalul D8-D11\r\n\r\nRGR coloana lombo-sacrata : scolioza dextro-concava . Vertebra de tranzitie dorso-lombara .spina bifida incompleta L5.\r\n\r\nDe o perioada (aprox 1 an) fac sport sarind coarda acasa cate o jumatate de ora /zi.Credeti ca ingustarea spatiilor s-ar putea datora sportului ?ar trebuii sa intrerup a practica acest sport ?\r\n\r\nVa multumesc, frumos! \r\nAstept raspunsul d-voastra.
June 5, 2012, 5:38 p.m.Dumitrescu adriana
Buna ziua Ma numesc Dumitrescu Adriana am 37 de ani ,in urma unui rmn la coloana lombara nativ am urmatorul rezultat : Sechele de epifizita Scheuerman si tulburare de statica vertebrala .Nu stiu ce pot sa fac ca am dureri mari mai ales in partea stanga durerea plecand pe piciorul stang in jos pana nu mai pot sa stau pe el Am rugamintea de a imi raspunde cineva care stie . .
June 11, 2014, 7:06 p.m.iulia
Buna ziua , numele meu este Iulia am 41 de ani si de curand am fost diagnosticata cu cifoscolioza. Am urmat tratament ce enduxis ,dar durerile inca continua. unde sunt centre specializate la care se poate apela , deoarece la noi in oras nu ai unde merge avand si garantia ca vor fi si rezultate,,,
Oct. 19, 2014, 10:38 p.m.Ionescu Mariana
Buna seara,\\\\r\\\\nSunt din Constanta si ma confrunt cu urmatoarea problema.\\\\r\\\\nAm mari dureri de spate in zona dorsala cam de o luna si jumatate. Prima data , la indicatia medicului de familie am facut sapte zile injectii cu neo endussix. Durerile nu au trecut. Am fost la un medic reumatolog si mi s-a spus ca am o cifoscolioza. Mi a recomandat 5 injectii cu dexametazona si proceduri cu laser, diadinamice, ultrasunete, parafina si masaj. Dupa primele doua sedinte m am simtit ingrozitor. Mi a recomandat sa renunt la parafina. Am facut 8 sedinte din 10 dar durerile persista la fel de mult. Am facut si RMN de coloana dorsala si lombara si s-a constatat ca am si inflamatii ale articulatiilor coloanei. Disperarea mea este mare, intrucat nu-mi trec durerile. Ce se mai poate face? Am inteles ca s-ar putea face niste infiltratii direct in coloana? \\\\r\\\\nV-as fi profund recunoscatoare daca m-ati ajuta macar cu un sfat, intrucat de vreo luna si jumatate nu stiu cum e sa nu ma doara spatele macar cinci minute.\\\\r\\\\nMultumesc anticipat!
July 25, 2015, 9:48 p.m.Ioana
Buna seara .Va rog dacă m-a puteți ajuta .Fiica mea de 13 ani a fost diagnosticata cu scolioza de 22 grade cu rotație între 0-5 . Ea nu are încă menstruație . Sunt distrusă ,totul parca se prabuseste in jurul meu .exista speranța de reducere ? Ce ar trebui sa facem ? Nu as vrea sa dau greș ! Cu speranța ,va mulțumesc
April 12, 2016, 2:21 a.m.