47
None

Vederea dublă (Diplopia)

Vederea dublă (termenul medical fiind diplopie) înseamnă perceperea a două imagini ale aceluiaşi obiect. Cele două imagini pot fi una deasupra celeilalte, una langă cealaltă, pot fi separate, sau parţial suprapuse.

Vederea dublă poate fi permanentă, temporară sau poate apărea doar când privirea este într-o anumită poziţie.

Vederea dublă este un simptom (o senzaţie) care poate apărea atât la adulţi cât şi la copii. De multe ori copiii nu ştiu să descrie exact ceea ce percep atunci când văd dublu, dar reuşesc să ne arate că este ceva în neregulă prin faptul că uneori închid un ochi sau îl acoperă cu mâna, sau întorc capul şi îl menţin în poziţii ciudate (faţa într-o parte, capul înclinat pe un umar, ridicarea sau coborârea bărbiei) astfel încât să poată combina imaginile.

Clasificarea şi cauzele vederii duble

Din punct de vedere medical vederea dublă se clasifică în monoculară (când percepţia dublată a imaginii se menţine când acoperim un ochi) sau binoculară (când a doua imagine dispare la acoperirea unuia dintre ochi).

Vederea dublă monoculară este dată de leziuni ale ochiului, precum:

• Modificări ale suprafeţei transparente oculare (corneea) – formă neregulată, cicatrici, boli degenerative.

• Ochiul uscat prin insuficienta lubrifiere a suprafeţei oculare.

• Opacităţi ale cristalinului-lentilei intraoculare (cataracta).

• Leziuni ale retinei (suprafaţă intraoculară ce conţine receptorii vizuali) (edemul macular, cicatrici maculare).

Vederea dubla binoculară apare atunci când ochii nu reuşesc să se coordoneze tot timpul şi axele vizuale nu sunt aliniate permanent sau în anumite poziţii ale privirii.

Cauzele cele mai frecvente sunt:

• Deviaţia ochiului (strabismul) la debut.

• Leziuni ale nervilor craniei, secundare unor accidente vasculare, tumori, malformaţii vasculare, inflamaţii care determină incapacitatea muşchilor oculari de a orienta ochiul într-o anumită poziţie.

• Leziuni ale muşchilor oculari secundare inflamaţiei - cum se întâmplă în oftalmopatia tiroidiană – o boală care afectează glanda tiroidă şi ţesuturile din jurul ochilor, determinând umflarea şi protruzia (ieşirea) globilor oculari din orbită.

 Traumatisme ale ochiului şi orbitei.

• Afecţiuni neurologice, ca miastenia gravis, o boala în care apare o slăbiciune musculară, uneori generală, alteori doar oculară.

Diagnosticul şi tratamentul vederii duble

Vederea dubla este un motiv de prezentare de URGENŢĂ la consultul oftalmologic.

Medicul oftalmolog va determina tipul de diplopie în urma anamnezei (a întrebărilor pe care vi le va adresa) şi a examinării oftalmologice şi ortoptice.

Dacă medicul oftalmolog decide că vederea dublă este binoculară şi cauza nu este una oftalmologică vă va indica probabil o examinare neurologica sau endocrinologica, în funcţie de cauza suspectată, şi de asemenea vă va indica anumite analize de sânge şi examinări CT sau RMN.

Tratamentul vederii duble depinde de cauza care a produs-o. Poate consta în prescrierea de ochelari, intervenţii chirurgicale intraoculare sau pe muşchii oculari după tratamentul bolii de bază şi este efectuat de către medici oftalmologi specializaţi în dezechilibrele vederii binoculare (strabologi). 

Comentarii


gheorghe Tampau

coxa vara este clasificata la boli rare ?

Nov. 24, 2016, 11:56 a.m.
0
0

Mariana

Ajutor!!!!!! Fata mea de 19 ani vede dublu de 4 ani suferă enorm ,dureri de cap amețeli,greata. Durerile si vederea se agravează cînd obosește, toți au fixat atenția pe chistul din zona hipocampului ,dar neurologii zic ca nu e cazul,chistul nu crește, de 2 avem ochelari cu prizma de la ei se simte mai rău,poate am exagerat cu timpul de folosire? Ce sfaturi ne dați ce analize? Suntem din Republica Moldova . Aici nu cred că avem specialiștii necesari . Ne puteți da careva sfaturi ? Va rog mult ,suntem disperați . mulțumesc anticipat.

Jan. 20, 2017, 11:45 p.m.
0
1

Daniela Cioplean

Buna Ziua, Imi pare foarte rau de problemele pe care le are fiica dumneavoastra. Singurul sfat pe care pot sa vi-l dau este sa incercati sa ajungeti cateva zile in Romania, sa faceti o programare prealabila la noi in Clinica ca sa vedem exact despre ce este vorba si sa va indrumam catre toate investigatiile necesare (tot aici) pana cand stabilim un diagnostic clar si vedem ce este de facut. Din pacate aceste lucruri nu pot fi rezolvate prin corespondenta. Cu stima, Daniela Cioplean

Jan. 21, 2017, 11:26 a.m.
0
0

Silvia

Buna ziua ma numesc silvia si am 26 de ani, de ceva timp ma confrunt cu niste probleme xare nu au nici o rezolvare, de mai bine de 2 ani am inceput sa ma simt rau. Am fost la neurolog pentru niste dureri de cap, ma trimis sa imi fac un CT cerebral, si mia iesit sinuzita maxilara cronica si un osteom frontal de 5.3mm care a zis ca nu e grav si e benign, dar de vreo jumatate de an vad dublu si ma deranjeaza foarte tare plus ca vad si niste scanteie si ceva negru plutitor, am fost la oftalmolog acum jumatate de an si mia zis ca e de la anemie. Dar cateodata mi se pune cate o pata pe ochii si se tot mareste pana ajunge in coltul ochiului si dispare ca un fel de cerculet, dupa ce dispare raman cu dureri de cap. Nu stiu ce sa mai fac unde sa ma mai duc sa vad ce am, daca mati ajuta vas fi recunoscatoare. Multumesc

Jan. 9, 2019, 3:20 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha