47
None

Crosslinking în tratamentul keratoconusului

Tratamentul keratoconusului prin crosslinking reprezintă o intervenție modernă și este cu atât mai eficientă cu cât boala este diagnosticată în primele stadii de evoluție. Keratoconusul este o boală degenerativă care afectează corneea, determinând subțierea și deformarea progresivă a acesteia, sub forma unui con. În general apare în „tinerețe” și se poate agrava între 15 și 35 ani și netratată corespunzător poate duce la pierderea vederii.

Simptome și tratament keratoconus

Cel mai frecvent simptom este dat de scăderea acuității vizuale ca urmare a apariției astigmatismului neregulat care determină modificări frecvente ale dioptriilor la ochelari sau dificultăți în obținerea unei acuități vizuale de 100% indiferent ce dioptrii s-ar utiliza. Astfel, orice scădere de vedere sau schimbare frecventă a dioptriilor în adolescență și până în 35 de ani face necesar un consult oftalmologic. În cadrul acestuia, medicul oftalmolog va stabili diagnosticul de keratoconus și stadiul de evoluție a bolii. În cazul în care există dovada de keratoconus evolutiv este indicat tratamentul pentru stabilizarea bolii în cel mai scurt timp, deoarece în lipsa acestuia acuitatea vizuală poate scădea destul de rapid.

În prezent, există mai multe modalități de tratament al keratoconusului. Tratamentul optic presupune corectarea viciului de refracție folosind ochelari sau lentile de contact moi sau dure, însă el nu împiedică evoluția bolii. Tratmentul chirurgical implică trei opțiuni: crosslinking, implant de inele intracorneene sau transplant de cornee – dintre acestea voi explica prima variantă.

Tratamentul prin crosslinking

Crosslinkingul este un proces care se desfășoară în mod natural la toți oamenii odată cu înaintarea în vârstă, sub acțiunea razelor ultraviolete și presupune creșterea numărului de legături chimice între fibrele de colagen din structura corneei, ceea ce înseamnă stabilizarea corneei și creșterea rezistenței acesteia. Atunci când este nevoie, accelerăm acest proces cu ajutorul unor substanțe cu rol de catalizator.

Dintre acestea, tratamentul prin crosslinking fotooxidativ cu riboflavină (vitamina B2) este utilizat încă din anii ‘90 în scop terapeutic în vederea creșterii rezistenței corneei pacienților cu keratoconus și stopării evoluției bolii. Există două metode de realizare a intervenției: cu îndepărtarea stratului de la suprafața corneei sau cu conservarea acestuia, dar utilizând metode speciale care permit pătrunderea catalizatorului până în profunzimea corneei într-o concentrație suficientă pentru a asigura eficiența procedeului.

A doua metodă reprezintă tehnica de ultimă generație care vă oferă un confort sporit în timpul și după intervenție, cât și un număr redus de complicații. Intervenția durează câteva zeci de minute, se face cu anestezie locală cu picături, ochiul este expus la o lampă cu lumină UV și nu este necesară pansarea ochiului sau tratament antibiotic postoperator.

Tratamentul prin crosslinking nu reprezintă o intervenție menită să restaureze acuitatea vizuală, ci să stopeze agravarea bolii. În lipsa tratamentului pot apărea complicații cu risc de pierdere a vederii. De regulă, după intervenție veți continua să purtați ochelari sau lentile de contact.

Keratoconusul este o afecțiune gravă, care presupune o urmărire îndelungată (de obicei pe parcursul câtorva ani), de aceea trebuie să respectați indicațiile medicului, să vă prezentați la controalele programate și să efectuați investigațiile recomandate. 

Comentarii


Vieru Cristian

Buna ziua Baiatul meu in varsta de 16 ani a fost diagnosticat cu keratoconus si trebuie sa faca crosslonking ( probabil problema este de la nastere) Care sunt efectele secundare ce pot aparea dupa procedura? Este posibil sa nu mai vada ? Multumesc!

Jan. 26, 2017, 11:49 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @ Vieru Cristian, crosslinking-ul este o procedura moderna ce poate sa opreasca evolutia keratoconusului. In timp, prin evolutia keratoconusul, se poate ajunge la complicatii grave, inclusiv la pierderea vederii. Keratoconusul este de obicei mai agresiv si evolueaza mai rapid la copii fata de adulti, de aceea tratamentul prin crosslinking trebuie facut cat mai repede pentru a stopa progresia bolii inainte sa afecteze ireversibil acuitatea vizuala. Mai multe detalii puteti citi si aici: http://www.amaoptimex.ro/crosslinking-tratamentul-keratoconusului-ad/. Daca doriti sa veniti la noi, va recomand consult la dr. Raluca Moisescu, medicul specialist al clinicii Ama Optimex pentru aceasta afectiune. Puteti face programare la 021.211.16.22 sau online aici: http://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare. Multa sanatate!

Jan. 30, 2017, 2:06 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha