Interviu realizat cu Prof. Dr. Șerban Bubenek, Președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă - SRATI
În calitate de manager al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. dr. C.C. Iliescu, vă rugăm să ne spuneți care sunt provocările cu care vă confruntați la ora actuală?
Din acest punct de vedere cred că orice instituție de sănătate publică din România se confruntă cu cel puțin câteva tipuri de provocări și anume, asigurarea unui flux financiar pentru buna funcționare a instituției și aici totul se leagă mai ales de negocierea contractului cu CAS și de derularea unor Programe Naționale prin care ajung fonduri la spitale din care se pot cumpăra medicamente și materiale sanitare pentru pacienții noștri. În al doilea rând, o provocare importantă este reprezentată de faptul că în clipa de față chiar dacă avem cam cu 5% personal mai mult decât anul trecut, în continuare la nivel de medici ne confruntăm cu o lipsă de specialiști atât în cardiologie, cât și în chirurgie cardiovasculară și ATI. Sigur că această provocare poate fi cumva rezolvată chiar și parțial datorită noilor măsuri care se aplică privitor la legea salarizării și care ar putea să atragă înapoi în marile spitale din România specialiști tineri care sunt dornici să se întoarcă acasă. Nu în ultimul rând, una din provocările cele mai importante este faptul că acest pachet de îmbunătățire a situației salariale trebuie să vină împreună cu o schimbare profundă, rapidă și temeinică de mentalitate la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății.
Se știe că acum 2 ani Guvernul României a semnat un memorandum cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare din care ar trebui să rezulte o clădire nouă pentru IUBCV C.C. Iliescu. Aveți noutăți în ceea ce privește acest demers?
Din păcate nu am date noi în ceea ce privește construirea unui nou sediu al IUBCCV „CC Iliescu”. Eu am adresat memorii atât la nivel de prim-ministru cât și la nivel de președinția României, ministru al fondurilor europene, Ministerul Sănătății și am oferit și soluții: fie continuarea memorandumului cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, fie includerea acestui obiectiv în planul Juncker pentru România. Sper că nu ne vom transforma într-o legendă a Meșterului Manole, în care ziua promitem că facem ceva și noaptea ne răzgândim. E oarecum de neînțeles situația în care se află instituția, care la ora actuală este unul din cele mai bune spitale publice din România, toate datele statistice făcute de evaluatori independenți arată că suntem o unitate etalon în sistemul public de sănătate în ceea ce privește acordarea de servicii de înaltă performanță la nivelul bolilor cardiovasculare. Nu s-a înțeles că această instituție trebuie să funcționeze la capacitate maximă 365 zile pe an și că nu există nici un fel de scuză pentru a nu găsi 40-50 milioane de euro în vederea construirii unei clădiri noi care să se adapteze cerințelor secolului 21, care să nu ne pună viața în pericol nici nouă nici pacienților noștri atunci când viitorul cutremur de peste 5 grade va lovi România.