3
None

„Orice medic anestezist trebuie să stăpânească abordarea căii aeriene”

Interviu realizat cu Conf. Dr. Dan Corneci, Șeful Clinicii ATI a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias

Care este tematica la care doriți să vă referiți și care vă preocupă, domnule conferențiar?

Am considerat că ar fi util să discut despre o tehnică prin care plasma pacientului este înlocuită, întrucât în anumite afecțiuni apar în plasma pacientului anticorpi și complexe imune care determină boli extrem de grave. Rămân în vasele sanguine celulele și o mică parte din plasma pacientului, substituentul fiind ori plasmă de la alți pacienți ș.a. Această tehnică se numește plasmafereză și are multiple implicații în terapie intensivă. Sunt pacienți cu boli neurologice severe, care necesită ventilație mecanică, de exemplu miastenia gravis, sau cu boli hematologice care necesită plasmafereză, în 5-7 ședințe efectuate în zile consecutive sau la interval de două zile. Rezultatele sunt bune, uneori spectaculoase, fapt constatat și cazul pacienților noștri. Bineînțeles, sunt și cazuri la care răspunsul este mai dificil, la care trebuie combinate aceasta terapie cu tratamentul specific sau alte metode adjuvante. M-am axat în principal pe această tehnică a plasmaferezei pe care o efectuăm de regulă în clinică pentru indicațiile clasice dar a fost efectuată și în situații particulare, specifice terapiei intensive, de genul insuficienței hepatice cronice acutizate sau pancreatită.

Este o tehnică ce se efectuează din ce în ce mai des în clinicile de terapie intensivă de la noi din țară și de care se ocupă medicul intensivist. În străinătate această tehnică depinde de modul cum este organizat sistemul medical, spre exemplu, sunt centre de tehnici extracorporale unde sunt specialiști din diverse domenii care efectuează dializă continua, plasmafereză etc, (nefrologi, intensiviști sau alte specialități).

A doua temă despre care doresc să discut face parte dintr-o categorie mai largă, a monitorizării profunzimii anesteziei. Noi știm că anestezia generală nu trebuie să fie nici prea superficială dar nici prea profundă. Ambele variante sunt de evitat. Până acum 15-20 de ani nu ne puteam gândi că ar fi posibil să monitorizăm atât de exact profunzimea anesteziei și acum avem niște instrumente, zic eu destul de valoroase, care ne pot orienta în sala de operație. Acest index bispectral este folosit de mulți ani și dă o anume siguranță anestezistului că efectuează anestezia la nivelul de profunzime care trebuie, dar, cu toate acestea, are foarte multe inexactități. Această tehnică ne poate da rezultate fals pozitive sau negative și putem să ne înșelăm în sala de operație, deși indexul bispectral spunem că l-am menținut la valori foarte bune în timpul anesteziei; după operație, pacientul ne poate spune că a auzit ceva sau că s-a trezit în timpul anesteziei sau dimpotrivă, anestezia a fost prea profundă. Acest index poate fi afectat și de posibila patologie neurologică a pacientului sau și de alte droguri anestezice care nu erau destinate hipnozei. Este bine să ne întrebăm mereu și să nu luăm o tehnică drept infailibilă.

Cum comparați resuscitarea vârstnicului cu a unui pacient tânăr, copil.

În primul rând conformația anatomică a pacientului pe care noi o evaluăm pe baza unor măsurători, ne orientează înainte de a face manevra cam cât de dificil ar putea fi abordarea căii aeriene. Toți acești indici adunați de multe ori nu sunt perfecți și putem avea surprize după ce a început manevra. Dacă noi vom ști să evaluăm bine pacientul înainte de a ne apuca să abordăm calea aeriană, vom alege metoda cea mai apropiată de realitate. În afară de conformația individului, vârsta într-adevăr ridică probleme în sensul că scade mobilitatea la nivelul unor articulații importante pentru abordarea căii aeriene, coloana cervicală nu mai este suficient de mobilă și atunci putem avea probleme. În situația pacientului vârstnic, obezitatea, sindromul de apnee în somn ridică probleme.

Orice medic anestezist trebuie să stăpânească abordarea căii aeriene chiar și la copiii foarte mici. Accesul vascular poate fi o problemă în cazul acestora sau dispozitivele inadecvate pentru vârsta copilului. În spitalul Elias avem secție de pediatrie și nu de puține ori am fost solicitați pentru insuficiență respiratorie la copii sub 1 an. Spre exemplu, am fost solicitat în gardă pe secția pediatrie la un bebeluș în vârstă de o lună și o săptămână (era de domeniul neonatologiei dar a fost solicitată garda de ATI) și totul a decurs bine.

Comentarii


Jerry

Buna ziua , Va puteti externaliza serviciile IT cu noi, avem multe optiuni: - Dezvoltare de software - Administrare server Linux si Windows - Administrare VMware - Retele - Dezvoltare web si gazduire Intra pe ngbss.com . Proiectele dvs sunt succesul nostru. Toate cele bune, Echipa NGBSS.

March 5, 2020, 9:50 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha