Sunt indivizi care înghit accidental substanțe corozive, de obicei copilul mic și bătrânul. Laptele bătut seamănă perfect cu soluția de hidroxid de sodiu (sodă caustică), folosită încă la țară pentru prepararea artizanală a săpunului din grăsimea de la porc. Acest săpun este foate bun, mai bun decât cel cumpărat uzual din comerț. În alte țări s-a interzis comercializarea sodei caustice, tocmai din motivul arătat.
Adulții de obicei ingeră substanțe caustice în scop de suicid. Dacă ingeră un acid tare, acid clorhidric sau acid sulfuric sau acid azotic se produce un fel de necroză de coagulare și substanța se scurge prin esofag și ajunge în stomac, se scurge pe mica curbură și dă o leziune antrală. Am avut o bolnavă tânără, foarte frumoasă, de etnie rromă, trimisă de la Alexandria cu diagnosticul de cancer de stomac. Ea s-a certat cu soacră-sa în timp ce soțul ei era plecat la târg și a băut lichidul de la baterie, acid sulfuric concentrat. Nu a spus la spital ce a făcut. În operație ne-am dat seama că era un stomac retractat cât pumnul dar nu era tumoral. I-am făcut o gastrectomie totală, are 20 de ani de atunci. Recent a mai fost internată o altă fată tânără, tot de etnie rromă, care ar fi băut în loc de apă minerală, acid folosit de ei la confecționarea vaselor și cazanelor din cupru. Esofagul și stomacul erau arse si retractate complet. A trebuit să-i fac un nou stomac din intestinul subțire și un nou esofag din intestinul gros. Slavă domnului că a supraviețuit fiindcă avea acasă 4 copii, femeie de 24 de ani cu fata cea mare de 14 ani!
Soda caustică dă niște leziuni de lichefiere, esofagul se transformă în ceva mucinos și de obicei substanța nu prea mai ajunge în stomac, deci pot apărea leziuni complexe, atât pe căile respiratorii superioare, leziuni de epiglotă, de aritenoizi, de corzi vocale, leziuni de laringe, leziuni esofagiene dar uneori și leziuni gastrice, sunt arsuri complexe, care necesită colaborare și cu chirurgul ORL-ist, chirurgul oro-maxilo-facial, chirurgul de chirurgie toracică, pentru că esofagul este singurul organ care străbate 3 regiuni anatomice: cervicală, toracică și abdominală.