15
None

Alimentaţia înainte şi după chirurgia bariatrică

Una dintre soluţiile medicale care tratează obezitatea este chirurgia obezităţii, având ca scop reducerea greutăţii/normalizării statusului lor ponderal, fără a include îndepărtarea de ţesut adipos sau altfel de tehnici de chirurgie cosmetică.

Tehnicile de chirurgia obezităţii influenţează balanţa echilibrului energetic, diminuând considerabil aportul exogen şi determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate.

Trebuie cunoscut însă că, înainte, dar şi după operaţie, este foarte importantă nutriţia. Etapa preoperatorie este cea care asigură pregătirea organismului din punct de vedere fizic şi psihologic pentru intervenţia chirurgicală, în timp ce etapa postoperatorie ajută la obţinerea rezultatelor aşteptate în urma operaţiei.

1. Ce trebuie să ştii despre nutriţia preoperatorie?

Un meniu moderat hipocaloric, cu o concentraţie optimă de proteine, recomandat de medicul specialist nutriţionist, are ca obiectiv reducerea cantităţii de ţesut adipos, mai ales din abdomen, din jurul organelor şi menţinerea maselor musculare, benefice din punctul de vedere al reducerii timpilor operatori, al recuperării şi cicatrizării optime postoperatorii, a minimizării riscului de complicaţii chirurgicale şi anestezice.

Psihologic, este o etapă în care începeţi să vă acomodaţi cu modul de alimentaţie corect, sănătos, pe care îl veţi adopta pentru tot restul vieţii.

2. Nutriţia postoperatorie

Programul de nutriţie pentru prima lună va avea câteva etape, în care stomacul se va adapta lent la diferite consistenţe ale alimentelor, de la lichide clare (apă, ceai, supe clare), la lichide dense (amestecuri de alimente bine pasate la blender), ulterior piureuri şi apoi la alimente solide. Obiectivul principal este asigurarea aportului proteic, foarte important pentru menţinerea stării de sănătate în timpul scăderii ponderale rapide şi pentru vindecarea/cicatrizarea corespunzătoare a stomacului după această intervenţie chirurgicală.

Prioritare vor fi alimentele concentrate în proteine de calitate, cum sunt carnea slabă, peştele, brânza şi laptele degresate, oul, în special albuşurile, cele bogate în vitamine, minerale, glucide cu eliberare lentă şi fibre, ca legumele, fructele, cerealele integrale (acestea din urmă doar preparate termic!).

Shake-urile proteice sunt obligatorii în primele 3-7 zile după operaţie, deoarece stomacul nu poate tolera alimentele cu proteine, precum carnea, brânza, ouăle. Ulterior, aceste alimente vor putea fi consumate în formă pasată la blender.

Alimentele vor fi consumate la intervale de 3-4 ore, în cantităţi mici, cu respectarea principiului saţietăţii – când simţiţi un început de senzaţie de plenitudine la nivelul stomacului, trebuie să vă opriţi din mâncat.

Lichide precum apa plată, ceaiul, compotul, neîndulcite vor fi consumate pe toată durata zilei, în cantitate de până la 2 litri, nu în timpul mesei, ci după, la 35- 40 minute.

Pacienţii mai primesc o listă cu alimente care trebuie evitate: băuturi carbogazoase, zahăr, ciocolată caldă, dulceţuri, jeleuri şi bomboane, creme de prăjituri, alimente picante, legume cu fibre dure etc.

După prima lună alimentele cu proteine nu mai trebuie pasate după gătire, ci consumate ca atare şi mestecate foarte bine.

Foarte importantă în nutriţia postoperatorie este suplimentarea cu vitamine şi minerale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha