5
None
110

Ce este indicele gleznă - braţ şi indicele deget - braţ?

Indicele gleznă – braţ, prescurtat IGB, reprezintă o măsurătoare care îl ajută pe medicul dumneavoastră să facă o primă evaluare a circulaţiei de la picioare sau să urmărească în timp îmbunătăţirea sau agravarea acesteia. Sursa: www.chirurgievasculara.ro

Pentru a calcula IGB, medicul dumneavoastra vă va măsura tensiunea arterială la nivelul gleznelor şi la mână. Indicele se obţine împărţind tensiunea de la gleznă cu cea de la mână. La pacienţii sănătoşi aceste tensiuni sunt egale sau apropiate ca valoare, astfel încât indicele va avea valori cuprinse între 0,9 şi 1,3. Dacă arterele care transportă sângele în picioare se îngustează, tensiunea arterială va scădea.

Astfel, valoarea IGB sub 0,9 indică prezenţa bolii vasculare. Valoare IGB sub 0,5 arată că circulaţia la picioare este insuficientă şi că piciorul respectiv este în pericol de amputaţie. În această situaţie medicul vă va indica analize suplimentare pentru a stabili posiblităţile de refacere a circulaţiei. La unii pacienţi pereţii arterelor devin duri în urma depunerii de calciu, astfel încât tensiunea arterială la picioare este mai mare decât cea de la mână. Prin urmare, şi în cazul în care IGB este mai mare de 1,3 vorbim de boală vasculară.

La pacienţii cu calcificări extensive şi cu artere necompresibile cu manşeta tensiometrului, nu se poate măsura tensiunea arterială. În aceste situaţii se apelează la o investigaţie asemănătoare, denumită indice deget – braţ. Cu un aparat special, denumit laser doppler, medicul dumneavoastră măsoară tensiunea arterială din degetul mare al piciorului şi o compară cu cea de la mână, putând astfel aprecia severitatea afectării circulaţiei. Atât indicele gleznă – braţ, cât şi cel deget – braţ sunt măsurători generale, care diagnostichează cu o precizie de 98% boala arterială, dar nu pot localiza în ce zonă a piciorului se află îngustarea vaselor.

Comentarii


mihaela ionite

Cautam operatori calculator pentru publicitate anunturi , ,persoane serioase, care sa aiba vointa si rabdare Nu este necesara experienta instruire gratuita oferita sub forma de 12 lectii zilnice prin email,program part time sau full time de acasa dupa preferinta,cistig nelimitat!Acest proiect ofera incheierea unui contract legal care sa va ofere siguranta dorita! INFO la miha_michelle2002@yahoo.com

Jan. 19, 2015, 9:32 p.m.
3
1

Ana

Buna ziua.Sunt interesata de anuntul d-tra.Multumesc anticipat.

July 22, 2015, 12:40 a.m.
2
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha