Chirurgia estetică nu este influenţată de anotimpuri, de temperatură (cald–rece) sau de alţi factori meteorologici cum ar fi umiditatea sau intensitatea radiaţiilor solare. Există tratamente şi conduite postoperatorii care contracarează toate neajunsurile provocate de factorii menţionaţi mai sus.
Totuşi, dacă suntem stăpâni pe timpul nostru şi ne permitem să alegem momentul programării unei intervenţii sau operaţii estetice este bine să ţinem seama de câteva aspecte tehnice pe care vi le vom aduce la cunoştinţă în cele ce urmează. Vom face câteva asocieri logice între anotimpuri şi tipurile de intervenţii practicate frecvent.
În cazul operaţiilor care vizează faţa este ideal ca acestea să se realizeze în anotimpurile intermediare (primăvara–toamna) când temperaturile nu tind către extreme, protejând în acest mod ţesuturile interesate în timpul operaţiei şi dându-le posibilitatea de a se reface mai repede şi în mai bune condiţii.
În cazul operaţiilor de lifting facial, ulterior intervenţiei trebuie purtat un pansament compresiv (elastic) la nivelul feţei, pentru o perioadă destul de lungă de timp, fiind mai comod de purtat când temperaturile nu sunt foarte ridicate.
Tratamentele de întinerire a feţei, de tipul injecţiilor cu toxină botulinică sau mesoterapie, pot fi făcute aproape timpul anului, procedurile fiind mai superficiale.
Implanturile sau transplanturile de păr se recomandă a fi făcute într-o perioadă a anului când acoperirea capului nu este neapărat obligatorie. Mesoterapia la nivelul scalpului (pielii capului) poate fi efectuată cu succes în orice perioadă a anului.
La nivelul trunchiului şi membrelor, putem vorbi despre expandări tisulare, lipoaspiraţii, liftinguri, măriri sau micşorări ale sânilor, remodelări ale diferitelor părţi anatomice cu sau fără implant, abdomenoplastii.
În cazul expandărilor tisulare se recomandă o perioadă a anului în care temperatura exterioară să nu agreseze în nici un fel ţesutul la nivelul căruia s-a efectuat intervenţia. Hainele groase pe timp de iarnă pot crea disconfort, aşa cum pansamentele aplicate în astfel de intervenţii pot cauza neplăceri la temperaturi ridicate.
Operaţiile estetice la nivelul sânilor implică purtarea unor bustiere care vara sunt mult mai greu de tolerat de către pacienţi. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul lipoaspiraţiilor şi a abdomenoplastiilor, unde avem de a face cu o perioadă postoperatorie în care purtarea unui corset este iminentă şi obligatorie pentru un succes de 100% al tratamentului chirurgical.
În cazul rinoplastiilor, este bine să se evite sezonul rece, deoarece implică purtarea unei atele pe nas, iar o eventuală răceala sau gripă ar crea probleme în purtarea acesteia.
Sursa: Clinica AESTETIC LINE