Apărute în anul 1955, contraceptive orale sunt medicamente care previn sarcina, dar nu asigură protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Ele sunt destinate administrării regulate şi ar trebui să fie stocate la temperaturi cuprinse între 15 °C şi 30 °C. Acţiunea pilulelor încetează odată cu întreruperea tratamentului. Folosirea anticoncepţionalelor orale este eficace şi fără pericol pentru femei, daca sunt respectate contraindicaţiile. Ca formă de prezentare, pilulele sunt ambalate în cutii de 21 sau 22 comprimate. Se foloseşte o plachetă (blister) la un ciclu. Anticoncepţionalele orale se iau numai la recomandarea medicului şi după efectuarea unui consult de specialitate şi a analizelor recomandate de acesta. Din doi în doi ani este bine să faceţi un control clinic general şi un frotiu vaginal.
Pilula modernă
Contraceptivele orale de astăzi nu mai seamană deloc cu pilula excesiv dozată de acum 20-30 de ani. Iată câteva argumente care v-ar putea spulbera îndoiala:
• Concentraţia de estrogen este mai mare. Contraceptivele orale au fost permanent îmbunătăţite, astfel încât tipul de moleculă din pilule a suferit schimbări majore, iar concentraţia de estrogen a ajuns să fie de aproximativ cinci ori mai mică faţă de cea folosită în anii precedenţi.
• Reglează menstruaţia. În afară de prevenirea sarcinii, contraceptivele orale moderne mai aduc ca beneficii pentru organism, reglarea menstruaţiei şi reducerea sindromului premenstrual. Nu veţi mai simţi atât de puternic crampele menstruale, iar sângerarea nu va fi abundentă, ca înaintea administrării anticoncepţionalelor orale.
• Stopează secreţia hormonală normală. În mod normal, creşterea nivelului hormonal, asociată cu ovulaţia, determină îngroşarea pereţilor uterini în aşteptarea sosirii ovulului. Dacă însă fertilizarea acestuia nu are loc, nivelul hormonal descreşte, iar pereţii uterului se subţiaza, eliminând surplusul sub forma de sânge menstrual. În acest context, rolul contraceptivelor este acela de a stopa secreţia hormonală normală, înlocuind aportul natural cu cel asigurat de ele, unul mult scăzut faţă de cel dintâi. Astfel, pereţii uterini nu se mai îngroaşă, iar fluxul sangvin menstrual scade considerabil. Menstruaţia revine doar în cazul în care se întrerupe administrarea anticoncepţionalului.
• Tratează acneea. Pilulele contraceptive reprezintă, în zilele noastre, un tratament suplimentar efficient împotriva acneei, seboreei şi pilozităţii excesive deoarece acţionează asupra cauzei hormonale care duce la apariţia acneei, seboreei sau pilozităţii excesive. Noile tipuri de contraceptive reduc aproape în totalitate aceste potenţiale efecte, cu condiţia ca ele să fie administrate corect.
Tipuri de pilule:
Pilulele secvenţiale: au dozajul de hormoni reglat în funcţie de perioadele lunii. Astfel, unele pilule conţin mai mulţi hormoni, altele mai puţini, mai ales în zilele dintre ciclurile menstruale. Dacă vrei să beneficiezi de atuurile unei pilule cu administrare pe termen lung, dar să şi acorzi trupului tău pauze binemeritate de la administrarea controlată de hormoni, aceste contraceptive sunt alegerea cea mai buna. Primele pilule (sunt numerotate în ordinea în care trebuie luate) conţin estrogen. în partea a doua a ciclului se adaugă în compoziţie progesteron. Acest tip de anticoncepţionale reproduc ciclul natual şi se prescriu în anumite cazuri: după un chiuretaj, de exemplu. Pilulele combinate: estrogenul şi progesteronul sunt asociate de la început, iar rolul lor este acela de a opri ovulaţia. Unele limitează, altele opresc de tot ciclul menstrual. În acest moment, există doar 3 produse avizate de organismele legiuitoare în domeniu. Sunt pilulele cele mai utilizate Pilulele micro-progestative (micropilulele): conţin un singur hormon → progesteron. Se iau o data pe zi. Rolul activ pe care-l îndeplinesc este acela de a îngroşa mucusul cervixului, în aşa fel încât spermatozoizii să pătrundă pentru a ajunge la ovul. Progesteronul schimbă şi consistenţa pereţilor uterini, în aşa fel încât un eventual ovul fertilizat să nu se poată fixa pe aceştia. Într-unele cazuri, micropilula contraceptivă împiedică ovulaţia. N.B: Unele ambalaje sunt inscripţionate în dreptul fiecărui drajeu cu zilele săptămânii, cu scopul de a uşura condiţiile de administrare. Multe din contraceptivele orale sunt uşor de utilizat, fiind notate cu un număr consecutiv (1, 2, 3 etc), care corespunde cu un comprimat pentru fiecare zi. Pentru contraceptivele orale care folosesc numere consecutive, primul comprimat este de luat în prima zi a perioadei menstruale. A doua tabletă este luată în cea de-a doua zi, şi tot aşa. Toate anticoncepţionalele orale trebuie luate la ore fixe!
ATENTIE! Protecţia anticoncepţionala se instalează abia la aproximativ o lună de la începerea utilizării pilulei. Femeile care încep să utilizeze contraceptivele orale ar trebui să utilizeze metode contraceptive suplimentare în primele şapte zile de utilizare, deoarece sarcina poate să apară în această perioadă.
Străduiţi-vă să nu uitaţi să luaţi o pilulă, căci puteţi rămâne însărcinată. Dacă, totuşi, uitaţi să luaţi pilula, luaţi-o în momentul în care v-aţi amintit şi pe urmatoarea la ora la care trebuie luată în mod obişnuit. Intervalul de siguranţă este în general de 12 ore. Pentru anticoncepţionalele orale MICRODOZATE intervalul este de NUMAI 3 ORE ! După acest timp trebuie să consideraţi ca nu mai sunteţi protejată şi să folosiţi altă metoda contraceptivă! Consultaţi de urgenţă un medic ginecolog sau un farmacist pentru a afla ce trebuie să faceţi.
“Pilula de a doua zi”- contracepţia de urgenţă.
Uneori, pentru a se realiza cea ce se numeşte contracepţie de urgenţă, se prescriu doze mai mari de contraceptive orale pentru a fi folosite până la 72 de ore de la relaţiile sexuale neprotejate. Contracepţia de urgenţă este o metodă de contracepţie care se poate folosi după contactul sexual. Se mai numeşte şi contracepţie post-coitală; contracepţia cu pilule folosită în urmă cu 10-15 ani se numea contracepţia "de a doua zi" (morning-after pill). Eficienţa metodei este mai mica decât a altor metode contraceptive folosite în mod obişnuit. Eficienţa este cu atât mai mare cu cât metoda se foloşeste mai repede după contactul sexual neprotejat. Ea nu trebuie folosită cu regularitate în locul altor metode. Cum acţionează? Prin blocarea ovulaţiei şi/sau prin alte mecanisme care împiedică nidarea, adică modifică motilitatea trompelor uterine, modifică reactivitatea endometrului. Efectul anticoncepţional se datorează prevenirii ovulaţiei, fertilizării sau implantării ovulului, în funcţie de tipul contracepţiei şi momentul ciclului menstrual în care este folosită. Care este eficacitatea? Eficacitatea maximă este obţinută în cazul folosirii metodei în primele 12 ore de la contactul sexual. Eficacitatea este foarte mare în cazul folosirii în primele 72 de ore, adica 3 zile după actul sexual neprotejat sau protejat ineficient. Testele au arătat că pastilele contraceptive de urgenţă au eficienţă şi în intervalul 72 - 120 de ore după actul sexual, dar eficienţa este scăzută, mai ales după 96 de ore. Ce efecte secundare neplăcute pot să apară? Dereglări ale menstruaţiei - modificarea momentului apariţiei următoarei mentruaţii (mai devreme sau mai târziu cu câteva zile faţă de data presupusă), durata menstruaţiei şi cantitatea de sânge pierdut. De asemenea, frecvente sunt: greţurile, vărsăturile, durerile de cap şi ameţelile. De unde se procură? Se găseşte la medicul specialist ginecolog, în farmacii sau cabinetele de Planificare Familială.
ATENTIE! Este bine de ştiut că pilula de urgenţă NU întrerupe evoluţia unei sarcini deja apărute. Dacă sângerarea menstruală nu a apărut după 3 săptămâni de la folosirea contracepţiei de urgenţă sau după 7 zile de la data la care era aşteptată, trebuie făcut un test de sarcină şi discutat cu medicul ginecolog.
Cât de sigure sunt anticoncepţionalele orale?
Eficienţa anticonceptionalelor orale este de 99%, dacă, bineînţeles, sunt luate după indicaţiile medicului ginecolog. O serie de factori ar putea, totuşi, să vă creeze “surprize”: Antibioticele. Este bine să ştii că unii agenţi externi diluează, anulează efectul de protecţie împotriva unei eventuale sarcini nedorite. Dintre aceaştia, amintim antbioticele. Acestea pot scădea concentraţiile plasmatice de contraceptive orale. Pentru că există această posibilitate teoretică, unii medici recomandă suplimentarea de metode contraceptive (prezervativ) în timpul utilizării de antibiotice. Varsaturile. Dacă se întâmplă ca în urma unei senzaţii de vomă să elimini pilula în interval de până la o oră de la îngurgitare, trebuie să o iei din nou. Diareea. În urma unei reprize diareice, pilula este elimitată. Din acest motiv, pentru a nu te expune riscului, trebuie să o iei din nou. Tutunul şi alcoolul. Pilula nu este recomandată femeilor care fumează sau care consumă alcool. Acestea două diminuează efectul de protecţie împotriva sarcinii. Dacă nu fumează, ele pot folosi contraceptivul până la instalarea menopauzei
Sarcina după contracepţie orală
Au fost raportate anomalii fetale, inclusiv cele ale vertebrelor, anus, inimă, trahee, esofag, rinichi şi membre, la aproximativ 7 din 10000 de cazuri, dar dovezi clare în asociere cu anomaliile fetale nu au fost ferm stabilite.
Mamele care alăptează
Utilizarea de contraceptive orale în timpul alăptarii a fost asociată cu o scădere a producţiei de lapte. Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie recomandă o amânare până la cel puţin şase săptămâni postpartum, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă amânarea iniţierii administrării de contraceptive orale combinate până la şase luni. Este bine de ştiut că pentru proaspetele mămici care alăptează şi doresc să se protejeze de o sarcină nedorită, există anticoncepţinale orale speciale pentru această perioadă. Ele îngraşă, ce-i drept, dar te păzeşti de o sarcină nedorită. Cere-i doctorului tău mai multe informaţii şi alegeţi împreună ce este mai bine pentru tine.
Femeile peste 35 de ani şi anticoncepţionalele
Estrogenul din anticoncepţionalele orale pare să crească riscul de boli hepatice. Din acest motiv, femeile peste 35 de ani şi cele cu un istoric de boli hepatice se află sub risc. De ce? Estrogenul în ficat creşte capacitatea de a se fabrica factori de coagulare. Din acest motiv, pacienţii care primesc warfarină trebuie să fie monitorizaţi pentru pierderea de anticoagulant (subţierea sângelui).
Reacţii adverse:
Cele mai frecvente reacţii adverse pot apărea în primele câteva luni de utilizare şi scad, de obicei, în intensitate, în timp.
• greaţă
• dureri de cap, migrene
• modificări ale dispoziţiei
• sensibilitatea sânilor (mărire sau secreţie la nivelul sânilor)
Unele pot provoca:
• intoleranţă la lentilele de contact
• reacţii de hipersensibilitate (alergie)
• sângerări neregulate
• creştere în greutate
• creşterea tensiunii arteriale
• apariţia de cheaguri de sânge
• infarct miocardic
• accident vascular cerebral.
• risc de cancer de col uterin sau de sân.
• Acestea ar constitui argumente care ar trebui să te determine să consulţi un specialist înainte să iei anticoncepţionale orale.
Contraindicatii
Anticoncepţionalele orale nu trebuie utilizate în caz de:
• tulburări ale circulaţiei sanguine - tromboză venoasă, embolism pulmonar, infarct miocardic, accident vascular cerebral, în prezent sau în antecedente.
• migrene
• diabet zaharat cu afectarea vaselor sanguine
• pancreatită cu niveluri ridicate ale lipidelor sanguine
• icter
• boli hepatice severe
• cancer mamar sau al organelor genitale
• tumori hepatice maligne sau benigne
• sângerări vaginale inexplicabile
• sarcină
• alergie la oricare dintre componenţii produsului.
Precauţii
Contactaţi un specialist cât mai repede posibil, când:
• simţiţi o greutate în piept
• dacă utilizaţi concomitent şi alte medicamente
• când sunteţi imobilizată sau urmează să fiţi supusă unei intervenţii chirurgicale
• când aveţi sângerări vaginale severe neobişnuite
• aţi uitat drajeurile din blister în prima săptămână şi aţi avut un contact sexual în cele 7 zile dinainte
• dacă aveţi diaree severă
• dacă nu aţi avut menstră de două ori la rând.
Sursa: Spitalul Regele Carol, Costeşti