Eczemele sunt o categorie de afecţiuni ale pielii care cauzează erupţii, eritem, iritaţie, senzaţie de mâncărime şi, uneori, apariţia de abcese şi leziuni care supurează. Sunt multe forme de eczeme, dintre acestea cea mai comună fiind eczema atopică, denumită şi dermatita atopică. Prevalenţa eczemelor este ridicată (circa 1 din 10 persoane suferă de eczeme, la un moment dat în viaţă), însă câteva măsuri simple de prevenţie pot ţine la distanţă erupţiile.
Pentru a preveni eczema facială este recomandată spălarea folosind un sapun hidratant şi aplicarea numai a cremelor noncomedogenice (fără ulei) şi a produselor cosmetice hipoalergenice.
Expunerea la apă foarte fierbinte sau folosirea în exces a săpunurilor dure poate usca pielea. Se recomanda purtarea de mănuşi de protecţie atunci când mâinile rămân în apă perioade mai lungi de timp.
Persoanelor care preferă băile în locul duşurilor, li se recomandă să nu stea în apă mai mult de 15-20 de minute. După baie urmează ştergerea imediată a pielii (cu un prosop delicat, din bumbac) şi aplicarea unei loţiuni hidratante.
Este recomandat a se limita contactul cu produse care irită pielea, cum ar fi produsele de curăţare, detergenţii, solvenţii, loţiunile după bărbierit.
În cazul în care mănuşile de protecţie irită pielea, este recomandat ca pe sub acestea să se poarte o pereche de mănuşi fine din bumbac. În niciun caz nu trebuie să se renunţe complet la ele, deoarece substanţele cu potenţial alergenic pot ajunge în contact direct cu pielea.
Se va folosi îmbrăcăminte realizată din materiale naturale (bumbac, lână) în detrimentul celei sintetice, care poate "agresa" pielea.
Folosirea zilnică a unei creme hidratante noncomedogenică previne crăparea pielii. Sunt recomandate produsele care nu conţin parfum şi nici conservanţi.
Pe timpul verii, activităţile în aer liber este recomandat să se desfăşoare dimineaţa şi spre seară, când temperaturile sunt mai scăzute, pentru că transpiraţia irită pielea.
Chiar dacă după o erupţie, zona afectata pare să se fi vindecat, este indicat să se continue îngrijirea specială. Pielea afectată de eczemă rămâne sensibilă şi după dispariţia simptomelor.
Eczemele se pot manifesta şi ca urmare a unei alergii alimentare. Ţinerea unui jurnal al alimentelor consumate şi identificarea acelora care cauzează probleme este absolut necesară. Medicul specialist poate indica o serie de teste specifice, pentru identificarea alergiilor alimentare.
Însuşirea sistematică a tehnicilor de relaxare poate diminua stresul cotidian. Unele studii confirmă că stresul poate contribui la declanşarea sau agravarea eczemelor. Sursa: CIM Medical