30
None

Cum să facem faţă asteniei de primăvară

Vi s-a întâmplat şi vouă, mai mult ca sigur, să vă treziţi într-o bună zi fără chef de viaţă, deşi afară e soare şi primăvara se pregăteşte să vă bată în geam; să vă simţiţi obosiţi, depresivi şi poate chiar anxioşi în plină izbucnire a verdelui şi-a naturii… Aţi luat-o probabil ca pe un moft al organismului, ceva trecător, nimic mai mult, ceva care nu necesită tratament. Şi totuşi, aşa subtilă cum este, astenia afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Până relativ recent, cauza asteniei de primăvară era considerată în mod simplist a fi doar o deficienţă de vitamine sau minerale, care apărea în mod firesc la sfârşitul sezonului rece, când fructele şi legumele proaspete ne lipsesc din alimentaţie. Treptat aria cercetărilor a fost extinsă şi s-a observat că la unii oameni, mai ales la cei obligaţi la un trai sedentar, adaptarea la regimul de lumină şi temperatură al primăverii, diferit de cel din timpul iernii, este foarte dificilă, supunând organismul şi psihicul la o grea încercare. O altă cauză o reprezintă şi modificările climatice globale, dispariţia anotimpurilor intermediare, primăvara şi toamna. Trecerea de la ger la perioade aproape caniculare, lipsa unei veritabile perioade de tranziţie de la vară la iarnă, şi invers, pun la grea încercare chiar şi organismele cele mai puternice.

Femeile sunt în general mai predispuse decât bărbații la astenie de primăvară, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută. Astenia de primăvară este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate şi cu deficiențe de vitamine și minerale.

Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, de la probleme musculare până la dificultăți legate de puterea de concentrare,  scăderea memoriei, posibil cefalee şi palpitaţii. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete. La unele femei se manifestă prin somnolență, în timp ce altele suferă de insomnie.

Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care îți produc de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului. Astenia se poate manifesta mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie și oboseala îi afectează mai mult și pe cei care suferă de boli cronice.

Prevenire și tratament

Prevenţia este soluția cea mai bună şi în acest caz, mai ales dacă ai suferit de unele simptome și în anii trecuți. Vestea bună este că tratamentul și modalitățile de prevenire ale acestei afecțiuni sezoniere fac parte dintr-un stil de viață sănătos. Exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber, cât mai aproape de natură sunt două modalități excelente de a lupta cu astenia de primăvară. Să încercăm, aşadar, să reintrăm în armonie cu natura şi cu noi înşine, prin plimbări în parc şi drumeţii în pădure, prin alergări uşoare sau alte sporturi practicate în aer liber.  Toate acestea sunt ocazii excelente de a ne reîncărca bateriile, cu viaţa și energia ce emană în această perioadă din pământ.

Alimentația corectă este de asemenea foarte importantă pentru depășirea asteniei. Mănâncă multe fructe și legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă. Şi cât mai multe frunze verzi sub formă de salate sau sucuri proaspete: păpădie, leurdă, măcriş, etc. Tijele şi frunzele de păpădie sunt poate cel mai puternic detoxifiant al primăverii. Detoxifierea este obligatorie pentru ca un organismul să poată asimila corect vitaminele şi mineralele necesare unei funcţionări echilibrate. Ele curăţă ficatul şi colonul, reglează şi stimulează digestia, ajută la eliminarea masivă a toxinelor din organism. Se consumă zilnic, pe stomacul gol; o cură durează minimum 7 zile.

Alte remedii din plante contra asteniei de primăvară sunt bitterul suedez, tinctura de rozmarin, uleiul de cătină, polenul şi lăptişorul de matcă. Un aliat de nădejde în acest moment este şi GEMOTERAPIA care, prin intermediul celulelor stem vegetale, având ca efect echilibrarea (modularea) proceselor fiziologice, este modalitatea naturală, blândă, dar extrem de eficientă pentru  a depăşi dezechilibrele cu care ne confruntăm primăvara. Recomandările pot fi diferite, în funcţie de vârstă, de starea generală de sănătate a organismului (prezenţa unor afecţiuni acute sau cronice), precum şi de tipul de activitate pe care o desfăşurăm. De la extracte fito şi gemoterapice din fructe de Brad, Coacăz negru, Măceş şi Afin pentru copii, până la extracte gemoterapice din muguri de Stejar, mlădiţe de Rozmarin şi seminţe de Mesteacăn, mlădiţe de Măceş şi muguri de Porumbar pentru adulţi şi la extractele din mlădiţe de Sequoia şi din muguri de Ginkgo pentru vârstnici. Recomandările specialiştilor din farmacie vor fi în sensul alegerii pentru fiecare pacient a gemoterapicului optim pentru reechilibrarea întregului organism.

Să aveţi o primăvară frumoasă!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha