Vârsta a doua aduce noi provocari pentru sanatate. Preocuparea pentru menţinerea unui organism sănătos implică efectuarea analizelor medicale esenţiale prevenirii, diagnosticării precoce şi a tratării corespunzătoare a posibilelor afecţiuni specifice vârstei de mijloc.
Medicul de familie vă poate recomanda să faceti următoarele analize:
Explorarea funcţiei endocrine. Tiroida, această mică glandă situată la nivelul gâtului, este locul unde se produc hormonii atât de necesari pentru metabolism. Înaintarea în vârstă cauzează probleme ale glandei tiroide, în special la femei. De aceea, este recomandat ca femeile să efectueze un test al hormonilor tiroidieni (TSH), la vârsta de 50 de ani, repetabil la fiecare cinci ani.
Tuşeul rectal. Este foarte probabil ca acest procedeu să vă provoace disconfort sau jenă, însă tuşeul rectal trebuie efectuat obigatoriu, o dată pe an. Tuşeul rectal poate oferi indicii utile despre eventuale afecţiuni ale colonului sau ale prostatei, la bărbaţi.
Măsurarea greutăţii corporale. În jurul vârstei de 50 de ani, riscul de creştere în greutate este ridicat. Monitorizaţi-vă atent greutatea şi luaţi măsuri în consecinţă (alimentaţie echilibrată, program de exerciţii fizice)! Supraponderabilitatea creşte riscul a numeroase boli, iar studiile arată ca o greutate normală poate însemna ani mulţi şi sănătoşi.
Măsurarea tensiunii arteriale. Netratată, hipertensiunea arterială poate fi fatală, atacând inima, creierul, ochii şi rinichii. Nu lăsaţi valorile tensiunii arteriale să vă ia prin surprindere!
Măsurarea colesterolului. Aflaţi dacă aveţi probleme cu colesterolul şi preveniţi astfel bolile cardiovasculare. Controlul colesterolului înseamnă ani în plus de viaţă. Cel puţin o dată pe an măsuraţi-vă colesterolul!
Măsurarea glicemiei. În multe cazuri, diabetul de tip II ajunge să fie diagnosticat abia atunci când multe dintre simptomele sale vizibile încep să se manifeste, ajungând să vă deterioreze funcţia cardiacă, funcţia renală şi acuitatea vizuală. Cel puţin o data la trei ani testaţi-vă nivelul glicemiei, pe nemancate!
Examenul pelvian şi testul Babes-Papanicolau. Probabil veţi crede că după 50 de ani testul Babeş-Papanicolau nu le mai este recomandat femeilor, însă nu este deloc aşa, mai ales dacă sunteţi activă sexual. Zece minute de disconfort uşor, la fiecare unu - trei ani, înseamnă o protecţie împotriva formelor de cancer şi a bolilor cu transmitere sexuală.
Mamografia şi examinarea sânilor. Femeile ce au atins vârsta a doua nu trebuie să facă anual o mamografie şi un examen al sânilor. Detectarea precoce a anomaliilor vă poate salva sânii şi viaţa.
Examinarea aluniţelor. Examinaţi-vă pielea în fiecare lună, pentru a depista eventuale pete sau aluniţe, care nu au formă sau culoare obişnuite. Prezentaţi-vă la medic ori de câte ori identificaţi vreo anomalie!
Examenul oftalmologic. Mergeţi la un examen oftalmologic la fiecare unu - doi ani sau chiar mai des dacă aveţi deja probleme de vedere!
Controlul stomatologic. Folosiţi-vă de ziua de naştere, ca un memento, pentru a vă prezenta la medicul stomatolog!