Deşi este considerat un subiect pe care foarte mulţi nu doresc să îl abordeze, boala hemoroidală reprezintă o realitate pe care nu o putem nega.
Este foarte important să se afle care este cauza acestei boli şi totodată este extrem de importantă o analiză atentă a simptomelor, mai ales în contextul în care acestea pot masca alte boli mult mai grave, cu un impact covârşitor asupra vieţii pacientului.
Hemoroizii reprezintă dilataţia şi inflamaţia venelor din jurul anusului sau a rectului inferior, segmentele terminale ale intestinului gros. Apar cel mai frecvent ca urmare a creşterii presiunii şi fluxului de sânge în regiunea pelvină. Hemoroizii sunt de multe ori asemănaţi cu varicele ce pot apărea la un moment dat la nivelul membrelor inferioare.
Deşi nu există date foarte clare cu privire la incidenţa acestei boli, se estimează că ea este extrem de frecventă, afectând deopotrivă femeile şi bărbaţii. Deşi, în majoritatea cazurilor, pacienţii nu consideră simptomele deranjante, este necesar consultul medical de specialitate deoarece în multe cazuri boala poate evolua favorizând apariţia unor afecţiuni mult mai grave.
Cele mai frecvente simptome ale bolii hemoroidale sunt pruritul anal şi senzaţia de greutate ano-rectala. Mâncărimile se localizează pe marginea anusului sau în regiunea interfesieră. Sunt favorizate de apariţia mucozităţilor, care irită pielea şi infecţiilor cu microorganisme care se asociază acestei boli,determinând aparţia leziunilor de grataj. Senzaţia de greutate ano-rectală apare pentru că pachetul hemoroidal intern se comportă ca un corp străin. Din această cauză şi continenţa este dificilă. Apar tulburări de tranzit cum ar fi senzaţia de scaun dar fără emisiuni fecale, se pierd câteva picături de sânge urmate de senzaţia de tensiune anală.
Alte semne ale hemoroizilor sunt sângerările de culoare roşu aprins care apar la suprafaţa scaunului şi nu amestecate cu fecalele. Emisiile pot fi permanente sau capricioase şi pot determina anemie.
Hemoroizii pot apărea inclusiv la persoane cu un stil de viaţă echilibrat şi aparent sănătos, însă pot fi secundari unor alte boli. Persoanele diagnosticate cu ciroză, insuficienţă cardiacă, tumori pelvine, traumatisme ale măduvei spinării, hernii, prolaps genito-urinar sau prostate pot dezvolta şi hemoroizi.
Constipaţia, statul în picioare timp îndelungat, lipsa de mişcare sau obezitatea pot fi deopotrivă factori declanşatori ai bolii hemoroidale.
Există totodată categorii de pacienţi “la risc”pentrua ceastă boală. Femeile însărcinate reprezintă o grupă aparte tocmai în contextul în care ştim că îngrijirea femeii gravide este un subiect extrem de sensibil. Femeile gravide se pot confrunta cu apariţia hemoroizilor datorită presiunii exercitate de uter asupra peretelui intestinului gros dar şi ca urmare a influenţării hormonale. După naştere însă, în majoritatea cazurilor, boala hemoroidală se remite ca urmare a dispariţiei cauzelor ce o favorizau.
Apariţia hemoroizilor poate fi prevenită printr-un regim de viaţă echilibrat, cu mese moderate cantitativ ce nu vor suprasolicita intestinul gros şi cu o dietă bogată în fibre ce va accelera tranzitul intestinal. Se recomandă evitarea alcoolului, a tutunului şi a consumului excesiv de cafea, factori favorizanţi ai declanşării bolii hemoroidale.
Adjuvante în tratamentul hemoroizilor sunt şi preparatele pe bază de Bismuth Subgalat, care au efect hemostatic dovedit şi care favorizează vindecarea mai rapidă a leziunilor; sunt utile în special pacienţilor care asociază şi fisuri anale.
Proctosan este unul din aceste produse, disponibil sub formă de supozitoare şi sub formă de unguent. Formula lui unică ameliorează rapid simptomele neplăcute, cum sunt iritaţiile, mâncărimea, senzaţia de arsură sau usturimea. Atenuează disconfortul asociat problemelor hemoroidale şi favorizează vindecarea leziunilor. Proctosan este comod şi uşor de administrat; se recomandă aplicarea unguentului în regiunea anală, după toaleta locală de 1-2 ori pe zi; supozitoarele pot fi folosite atunci când este nevoie de un tratament rapid care să calmeze durererea şi să atenueaze disconfortul.
Caută Proctosan în cea mai apropiată farmacie!