30
None

Medicul de familie este un navigator în ceață!

Interviu cu Dr. Cristian Oana pe tema „Abordarea depresiei în Îngrjirea primară", prefatand WPA 2015 Bucharest International Congress. 

WPA 2015 Bucharest International Congress propune o paradigmă nouă, sistemică, sistematică și integrativă pentru sănătatea populației, a sistemelor sanitare și a politicii sănătății: o colaborare în echipă între medicina de familie, psihiatrie și sănătate publică. Considerați că această colaborare este benefică atât individului, cât și populației? Care credeți că vor fi efectele acestei colaborări? 

Integrarea suferințelor pacientului este visul oricărui medic bun. Pacientul este unul singur, dar organele și suferințele sale sunt numeroase. Din păcate, dezvoltarea medicinei științifice a dus la fragmentarea pacientului în organe și sisteme suferinde care sunt rezolvate punctual de fiecare specialitate medicală în parte. Medicina de familie alături de medicina internă încearcă reintegrarea organismului suferind. Din această integrare nu poate lipsi psihicul/creierul, iar odată integrat acesta, trebuie să integrezi și relațiile familiale și sociale ale pacientului. Această integrare de înalt nivel permite reglarea fină pe diverse paliere a intervențiilor în sprijinul re-echilibrării pacientului. De asemenea, permite mobilizarea de resurse diverse, familiale și sociale în sprijinul pacientului. Psihiatria socială nu poate funcționa fără colaborarea asistenței primare.

La Congresul din iunie veți împărtăși din cunoștințele și experiența dvs. în cadrul simpozionului cu tema: Abordarea depresiei în Îngrjirea primară: provocări și oportunități (Tackling Depression in Primary Care: Challeges and Opportunities). Care considerați că este rolul medicului de familie în abordarea bolilor mintale?

Medicul de familie este, în general, primul care ia contact cu omul suferind. Acest lucru este valabil și pentru tulburările mintale. Problema cea mai grea este că el trebuie să discearnă, dintre simptomele vag conturate ale pacientului, care anume au o coloratură psihiatrică. Acest lucru este cu atât mai greu cu cât oamenii suportă în mod diferit suferința și îngrijorarea legată de ea. Deci, de fapt, noi nu știm cum și cât este normal să suferi. În plus multe tulburări mintale sunt fluctuante sau se remit spontan, cel puțin temporar. Deci medicul de familie este un navigator în ceață care trebuie să discearnă primul lumina palidă a farului din depărtare.

Tot în cadrul aceluiași congres veți susține cursul Integrarea prevenției primare și secundare în îngrijirea primară (Integrating Primary & Secondary Prevention In Primary Care). Care este viziunea dvs. asupra prevenției bolilor psihiatrice în colaborare cu medicul de familie?

Prevenția bolilor psihice este, în mare măsură, o iluzie, cel puțin în prezent. Încercăm să reducem stresul și conflictele la nivel social, dar nu toți oamenii necăjiți și stresați înnebunesc. Mai eficient este să încercăm să depistăm precoce orice tendință spre tulburarea mintală.

Congresul WPA de la București este o oportunitate unică pentru medicii de familie, psihiatrii și colegii din sănătate publică din România. Care sunt provocările cu care se vor confrunta aceștia?

Cea mai importantă provocare în România este colaborarea mai strânsă dintre asistența primară și cea psihiatrică. Trebuie să învățăm să vorbim mai des și mai cu miez între noi doctorii de diverse specialități. Bolnavul este până la urmă unul singur și nu este proprietatea exclusivă a niciuneia din specialitățile medicale.

Veți fi alături de dna Dr. Rodica Tănăsescu, speaker la forumul WPA - WONCA on Care Integration. Cum caracterizați relația de colaborare psihiatru-medic de familie și ce rol are aceasta în îmbunătățirea managementului bolilor psihiatrice?

Relația de colaborare dintre Medicul de Familie și psihiatri este satisfăcătoare la limită, dar cel mai important, este în creștere datorită întâlnirilor promovate de acest gen de congres. De multe ori nu orgoliile sau disprețul ne împiedică să colaborăm, ci mai degrabă obstacolele administrative. Este rău că de multe ori nici nu ne dăm seama de asta.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha