30
None

Fitonutrienţi benefici în gută şi patologii renale

Bolile rinichilor şi ale tractului urinar determină frecvent o multitudine de semne clinice, simptome şi rezultate de laborator numite sindroame. Sindroamele sunt utile în diagnosticare deoarece fiecare are mai puţine cauze decât oricare din semnele clinice şi simptomele pe care le includ.

Pacienţii cu boli renale se pot prezenta medicului în moduri diferite, în funcţie de natura bolii şi de momentul prezentării. După o anamneză şi un examen fizic complet, testele urinare şi compoziţia chimică a serului sunt ajutoare esenţiale în diferenţierea variatelor etiologii ale bolilor renale. Caracteristicile urinei, incluzând volumul, greutatea specifică, compoziţia în electroliţi şi sedimentul (celule, cilindri şi cristale), pot ajuta la definirea procesului specific ce afectează rinichii.
Deoarece pacienţii cu gută suferă frecvent de hipertensiune şi hiperlipidemie, modificările degenerative ale arteriolelor renale pot constitui o caracteristică remarcabilă a anomaliilor histologice, fiind frecvent disproporţionate faţă de alte modificări morfologice.

Guta şi perturbări ale metabolismului purinelor
Guta cuprinde un grup eterogen de boli care apar singure sau în combinaţie şi includ (1) hiperuricemia, (2) atacuri de artrite inflamatorii monoarticulare tipice, (3) depozite (tofi gutosi) de cristale de urat în şi în jurul articulaţiilor, (4) depozite interstiţiale de cristale de urat în parenchimul renal şi (5) urolitiază. Hiperuricemia, trăsătura biochimică cardinală şi necesară pentru gută, este definită de o concentraţie plasmatică de urat mai mare de 420 μmol/l (7,0 mg/dl) şi este o indicaţie a creşterii uratului total din corp. Când hiperuricemia există, plasma şi lichidele extracelulare sunt suprasaturate cu uraţi şi condiţiile existente favorizează formarea cristalelor şi depunerile tisulare. Aceste condiţii pot rezulta din manifestările clinice incluse în termenul gută.

Metabolismul acidului uric
Acidul uric este produsul final de degradare al purinelor la om. Uraţii (de mono- şi disodiu, de potasiu, de amoniu şi de calciu), formele ionizate ale acidului uric, predomină în plasmă, lichidul extracelular şi lichidul sinovial.
La concentraţii mari (peste 415 μmol/l la 370C), plasma este  suprasaturată cu urat şi există potenţial pentru precipitarea cristalelor de urat.
Deşi sinteza şi degradarea nucleotidelor purinice apar în toate ţesuturile, uratul este produs numai în ţesuturile ce conţin xantin oxidaza - în primul rând în ficat şi intestinul subţire. Producţia de urat variază în funcţie de conţinutul în purine al alimentelor şi cu ratele corespunzatoare de biosinteză, degradare şi depozitare ale purinei. În mod normal, de la două treimi la trei pătrimi din uratul produs este eliminat prin rinichi şi mare parte din cel rămas este eliminat prin intestine.
În sprijinul tratării acestor patologii, medicina tradițională recomandă o serie de plante, care se regăsesc în două produse 100% naturale, concepute de Star International Med:  
GOUT STAR™ - contribuie la menţinerea integrității și mobilității articulare normale. Susține troficitatea, lubrifierea și circulația sanguină optimă la nivel articular. Fitonutrienții facilitează eliminarea din organism a excesului de acid uric, care este responsabil de apariția gutei. Astfel, GOUT STAR™ reduce durerea și disconfortul produse prin depunerea microcristalelor de urați în articulații, rinichi sau alte țesuturi. Susține fluxul urinar normal și procesul de eliminare a toxinelor din organism.
URINOSALM™ - o combinație de plante medicinale ayurvedice care contribuie la menținerea capacității funcționale a rinichilor și a sistemului urinar, la desfășurarea normală a procesului de formare și de eliminare a urinei. Ajută la menținerea pH-ului normal al urinei, a compoziției și a volumului de urină eliminat, susținând tractul urinar în caz de infecții sau tendința de a face calculi renali. Contribuie la atenuarea manifestărilor neplăcute asociate prezenței bacteriilor la nivelul sistemului urinar (urinări frecvente, însoțite de senzația de arsură și durere). Susține detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor, la nivel renal și hepatobiliar. Conținutul bogat de antioxidanți naturali ajută la protecția celulelor și țesuturilor impotriva stresul oxidativ, crescând astfel rezistența și capacitatea de autoapărare.
Eficacitatea produselor se datorează principiilor active prezente în plantele din compoziția celor două produse: Orthosiphon aristatus (Ceai de Java) - previne apariția hiperuricemiei serice cronice la pacienții cu atacuri de gută și susține funcția excretoare a rinichilor, împiedicând formarea edemelor și a calculilor; Apium graveolens (țelină) Crește fluxul urinar eliminând excesul de apă din organism; Harpagophytum procumbens (Gheara diavolului) conține harpagozide și alți compuși glicozidici cu acțiune antiinflamatoare nesteroidiană, care blochează ciclooxigenaza 2 (COX-2) și lipooxigenaza (LOX) (inhibă sinteza prostaglandinelor, tromboxanilor, leucotrienelor). În gută, favorizează eliminarea acidului uric în exces și ameliorează inflamația. Vitis vinifera (Viță-de-vie) bogată în proantocianidina protejează organismul împotriva degenerării, iar microelementele (zinc, cupru, seleniu) conținute susțin funcțiile biochimice implicate în refacerea cartilajelor. Curcu-ma longa (turmeric) conține curcuminoide cu acțiune antiinflamatoare nesteroidiană prin inhibarea activității enzimelor ciclooxigenază 2, lipooxigenază și sinteza oxidului nitric. Piper cubeba (Cubeb, Kankola) crește diureza și scade inflamația mucoasei ureterei. Crește circulația sanguină. La doze mici (10-250 mg/kg corp), Boerhaavia diffusa (Punarnava) este diuretic, susține eliminarea calculilor de la nivel renal și împiedică formarea altora. Phyllanthus urinaria (Bhumyamalaki) crește ușor diureza și favorizează eliminarea calculilor urinari. Achyranthes aspera (Apamarga) are acțiune nefroprotectoare. Bergenia ligulata (Paashaanbhed) crește diureza și inhibă procesul de cristalizare a oxalatului de calciu la nivelul tractului urinar.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha