Diabetul este o boală care presupune multe complicații, care pot conduce, printre altele, la boli cardiovasculare, pierderea vederii, insuficiența renală și amputarea membrelor inferioare.
Pentru ca o persoană cu diabet să fie cât mai eficient îngrijită trebuie să avem la dispoziție cele mai moderne tratamente existente și aici vă mărturisesc că ele există, dar trebuie să realizăm și acea echipă multidisciplinară care îngrijește persoana cu diabet. Este nevoie de asemenea de o creștere a numărului de diabetologi, precum și de o împărțire cât mai eficientă a acestora la nivel național. De asemenea, trebuie îmbunătățit accesul, pentru cazurile în care se impune, la pompe de insulină și senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei.
Persoana cu diabet trebuie în primul rând să fie diagnosticată, diagnosticarea precoce este un prim pas în prevenirea sau întârzierea instalării complicațiilor. Ulterior, persoana cu diabet, medicul diabetolog și să nu uităm de educatorul în diabet trebuie să facă împreună echipă.
Controlul diabetului trebuie să se facă tot timpul, zi de zi și cu responsabilitate. „Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice” a derulat și va derula și în 2019 campania națională „Controlează-ți diabetul”, o manifestare complexă cu evenimente dedicate profesioniștilor, publicului larg, persoanelor cu diabet, autorităților și mass-media în vederea conștientizării problematicii diabetului și a controlului eficient al acestei afecțiuni. Deci vă așteptăm la ediția de anul acesta: „Controlează-ți diabetul”
Datele oficiale arată că aproximativ 425 de milioane de persoane suferă de diabet, la nivel global, iar estimările arată o tendință de creștere a numărului cazurilor de diabet în următorii circa 25 de ani. Federația Internațională de Diabet anticipează o creștere medie cu aproape 50% a numărului de persoane adulte care au diabet, până în 2045, ceea ce este foarte îngrijorător. Tendința aceasta este una generală, însă în țările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare, impactul diabetului zaharat este mult mai puternic, iar creșterile preconizate sunt și mai mari. În Europa ritmul de creștere este mai scăzut, estimările spun că până în 2045 numărul persoanelor cu diabet zaharat s-ar putea mări cu ”doar”16 procente.
Dacă ne referim la situația de la nivel de țară, avem o prevalență care depășește media europeană, potrivit ultimului studiu epidemiologic. Aproape 2 milioane de români, adulți, au diabet zaharat, însă nu toți dintre aceștia sunt diagnosticați. Prin comparație, dacă ne raportăm la numărul celor incluși în Programul național de diabet, care sunt practic diagnosticați și luați în evidența medicilor, vorbim de doar peste 800 de mii de persoane. În ceea ce privește evoluția cazurilor și tendința de creștere, acestea se păstrează și în România. Este, de altfel, și o consecință firească a creșterii speranței de viață, cumulată cu factorii de risc comportamentali asociați cu instalarea diabetului de tip 2 și care afectează tot mai mulți oameni.
Vreau să pun accentul pe un aspect foarte important, acela că vorbim despre persoana cu diabet nu despre pacientul cu diabet, întrucât diabetul este o boală care necesită îngrijire pe întreaga durată a vieții.
Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet depinde de un cumul de aspecte, de aceea mă voi referi strict la partea medicală. În acest sens, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice va intensifica proiectele de educație medicală pentru specialiștii implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet, atât diabetologi, cât și medici din specialități conexe, pentru a sprijini dezvoltarea practicii clinice, pentru a le facilita asimilarea ultimelor actualizări în relație cu recomandările din ghidurile clinice internaționale în domeniu. Cursurile, desfășurate la nivel regional, oferă medicilor din zonele respective acces la „know-how-ul” experților diabetologi, dar și din alte specialități implicate în managementul diabetului, aduc în prim-plan teme de actualitate și cazuri clinice axate pe prevenţia, depistarea precoce şi tratamentul diabetului şi al complicaţiilor bolilor metabolico-nutriţionale.