Interviu cu dr. Cristian Surcel, expert în chirurgie robotică
Dr. Cristian Surcel este medic primar urologie, doctor în știinţe medicale. Experienţa profesională a doctorului Cristian Surcel include o bogată activitate de asistenţă medicală. Printre domeniile în care este specializat se numără oncologia urologică, uroginecologia, chirurgia reconstructivă, endourologia joasă și înaltă, urologia generală, ecografia generală. Dr. Cristian Surcel efectuează intervenții prin chirurgie robotică în cadrul Spitalului Monza din București.
Domnule Doctor Cristian Surcel, sunteți unul dintre puținii medici urologi din București care efectuați operații folosind chirurgia robotică. Ce v-a atras la această tehnică?
În primul rând m-a fascinat acuratețea mișcărilor pe care robotul da Vinci le poate efectua sub coordonarea mea. Asta se reflectă în calitatea superioară a disecției țesuturilor, excizia milimetrică a tumorilor sau a structurilor bolnave și siguranța actului operator. Pentru mine contează foarte mult să văd că, după operație, pacienții se recuperează repede, că își revin complet, că se mobilizează din pat într-un timp foarte scurt, se alimentează singuri, își reiau digestia și în final își reiau activitatea curentă. Mulți pacienți mi-au relatat că au trecut foarte ușor peste actul operator, fără dureri semnificative și fără acel disconfort postoperator. Nu în ultimul rând, am apreciat calitățile robotului da Vinci în a-mi ușura actul chirurgical propriu-zis, și mă refer aici la calitatea imaginii, vederea tridimensională mărită, poziția ergonomică, manevrabilitatea brațelor și gradele lor de mișcare. Pe scurt, a fost dragoste la prima vedere.
Este greu să înveți să operezi cu robotul chirurgical da Vinci? Care sunt etapele prin care ați trecut pentru certificare?
Pentru mine chirurgia robotică a venit la momentul potrivit. Făcusem deja peste 11.000 de operații cu grad ridicat de dificultate, deci chirurgia robotică a fost ușor de învățat. Siguranța pe care ți-o oferă experiența cazurilor grele este esențială. La acest lucru se adaugă multiple etape de training în țară și în străinătate, cu cei mai buni specialiști în domeniu. De fapt, robotul a ajuns o continuare a mâinilor mele în interiorul bolnavului și nu îl mai percep ca pe un instrument separat între mine și pacient, ci ca o simbioză, un TOT UNITAR.
Chirurgia da Vinci este considerată în toată lumea „standardul de aur” pentru prostatectomia radicală. Sunteți de acord cu această afirmație?
Parțial, da, și spun parțial pentru că acest standard de aur nu ar trebui să și-l permită încă orice medic. Pentru ca intervențiile cu da Vinci să fie de succes, este necesară o foarte mare experiență anterioară în operații deschise. Știu că tot ce înseamnă tehnologie prezintă o foarte mare atractivitate, mai ales pentru generațiile tinere, doar că da Vinci este un instrument care vine să susțină experiența medicului, nu o poate suplini sau înlocui, cu atât mai mult cu cât vorbim nu doar despre managementul bolii, ci și despre cel al complicațiilor care pot apărea și care trebuie corect gestionate. Prin urmare, dacă robotul este folosit de cine trebuie, și nu doar pentru marketing, generează rezultate excepționale, aproape de perfecțiune.
În afară de extirparea prostatei, ce alte afecțiuni urologice pot fi tratate cu ajutorul chirurgiei robotice?
Teoretic, orice afecțiune se poate trata folosind robotul da Vinci. Totuși robotul nu operează singur, ci este permanent coordonat de chirurg. Măiestria chirurgului se transmite robotului, și nu invers. În mâinile unui specialist valoros, robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic. Pe lângă excizia prostatei, cu robotul da Vinci se pot trata tumorile renale și vezicale, anumite malformații precum sindromul de joncțiune pieloureterală (pieloplastia) și cele care privesc implantarea uretero-vezicală (reimplantările uretero-vezicale), adenoamele de prostată voluminoase, prolapsurile genitale etc.
Considerați că intervențiile robotice reprezintă viitorul în chirurgie?
Cred că robotul da Vinci deja reprezintă o parte importantă din trecut, prezentul și, cu siguranță, și viitorul în urologie.