None

Politica europeana in domenilul Toleranta si legalizare

Recent, Organizaţia Naţiunilor Unite a elaborat un Raport mondial asupra drogurilor pe anul 2009. Potrivit lui, Europa şi-a schimbat politica în ceea ce priveşte toleranţa faţă de droguri, promovând legalizarea lor. Au fost date ca exemplu, în acest sens, Olanda şi, mai nou, Spania şi Germania. Poziţia oficială a lui Antonio Maria Costa, directorul executiv al Oficiului ONU contra drogurilor şi criminalităţii de la Viena, a fost tranşantă, atunci când a vorbit în faţa Comisiei de stupefiante cu prilejul prezentării Raportului. El a insistat pe faptul ca guvernele să nu slăbească controalele asupra drogurilor. „Putem afirma că legalizarea drogurilor nu va opri niciodată criminalitatea organizată, transnaţională. Drogurile nu sunt nefaste pentru că sunt plasate sub control, ele sunt plasate sub control deoarece sunt nefaste. A pune capăt controlului drogurilor ar fi o eroare monumentală”, a afirmat Antonio Maria Costa în prefața Raportului pe anul 2009.

Cu toate acestea, au fost aduse mai multe argumente în favoarea abolirii controalelor vizând drogurile, care sunt de ordin economic, sanitar ori de securitate, sau chiar mixte.

Argumentul economic în favoarea legalizării drogurilor se rezumă la depenalizarea şi fiscalizarea lor. El seduce din ce în ce mai mult guvernele care doresc să sporească veniturile statului în această perioadă de criză economică. Or soluţia care constă în legalizare şi fiscalizare este contrară eticii şi logicii economice. Ea propune un impozit pervers, care loveşte din generaţie în generaţie un grup marginal (toxicomanii) pentru a relansa economia. Alţii susţin că, drept urmare a legalizării, statul ar putea îndepărta ameninţarea sanitară (sub forma epidemiei drogurilor) prin reglementarea pieţii drogurilor. Însă, cu cât controalele se restrâng, cu atât se dezvoltă mai rapid o piaţă paralelă (clandestină), ceea ce vine să discrediteze această idee.

Dosarul cel mai grav priveşte criminalitatea organizată. Toate activităţile supuse controlului statului dau naştere la operaţiuni paralele, ilicite.

Serviciile de detecţie şi de reprimare trebuie să aibă mai curând ca ţinte traficanţii decât consumatorii de droguri. Toxicomania este o boală, cei care se droghează trebuie sprijiniţi medical şi nu sancţionaţi, se arată în Raport. Ei îşi fac cel mai mare rău, lor şi societăţii, şi procură cele mai mari venituri pentru mafia. Antonio Maria Costa: «Fac apel la statele membre să pună la îndemâna tuturor tratamentul toxicomaniei pentru a salva vieţi şi a face să scadă cererea de droguri: scăderea ofertei şi a veniturilor pe care le procură criminalitatea legată de droguri va veni de la sine».

Oficialul ONU crede că legalizarea drogurilor nu va opri niciodată criminalitatea organizată, transnaţională. Bugetele mafiilor sunt alimentate şi din traficul de arme, traficul de persoane, de organe, contrafaceri şi contrabandă, racket şi camătă, răpiri de persoane şi piraterie, violenţă faţă de mediul ambiant (exploatări forestiere ilegale, deversarea de deşeuri toxice etc.). «A pune capăt controlului drogurilor ar fi o eroare monumentală. Şi a ignora pericolul pe care criminalitatea organizată îl prezintă pentru securitate ar fi la fel de catastrofal », a subliniat A.M. Costa.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha