să conţină meniul de Crăciun al pacienţilor dializaţi
Dr. Mihaela Baciu, Patient Care Manager, Fresenius NephroCare România
Sărbătoarea Crăciunului înseamnă tradiţii şi ritualuri moştenite din generaţie în generaţie. Colindătorii, bradul împodobit, mirosurile specialităţilor gastronomice şi cadourile transformă an de an această sărbătoare într-una memorabilă. În plus, un moment important îl reprezintă masa de Crăciun , care reuneşte toată familia şi prietenii dragi. Nu este nevoie să evitaţi masa de Crăciun doar pentru că urmaţi un tratament de dializă. Dimpotrivă, sărbătoriţi alături de cei dragi bucuria de a fi împreună , ţinând cont însă de câteva sfaturi pentru a vă menţine starea de bine!
Sugestii pentru masa de Crăciun, ce puteţi mânca şi ce trebuie să evitaţi!
Aperitivele
Este important să mâncaţi puţin cantitativ. Niciodată să nu vă ridicaţi de la masă cu sentimentul de saţietate maximă. Poate că masa de Crăciun vine după o perioadă de post, în care v-aţi privat de anumite delicii gastronomice. Străduiţi-vă totuşi să nu le recuperaţi pe toate la o singură masă şi să nu vă astâmpăraţi foamea din primele câteva minute! Încercaţi cu încredere salata de vinete, cubuleţele de şuncă fiartă şi caşcaval, ruloul din piept de pui afumat, fileul de păstrăv sau crap cu ulei de măsline şi puţină ceapă, măslinele (ţinute la desărat în apă 15 min.), un ou umplut cu un strop de maioneză, salată cu iaurt, puţină smântână, usturoi şi câteva felii de castravete (salataTsatsiki)! Gustaţi câte puţin din fiecare!
Deşi sunt aperitive cu tradiţie pe masa de Crăciun, trebuie evitate mezelurile gen cârnaţi, lebăr, sângerete, tobă, şorici, slănină, salam, icre. La această listă a alimentelor de evitat se adaugă alunele, arahidele, brânza Feta sau Roquefort, viscerele (inima, ficat, rinichi, creier), pastrama, pâinea integrală (pâinea consumată trebuie să fie albă, graham sau de secară).
Şi pentru ca totul să se potrivească spiritului de sărbătoare, puteţi degusta un pahar mic, 30 ml, de vişinată sau palincă.
Felurile principale
Prima recomandare este să renunţaţi la ciorbă (supă) şi să treceţi direct la una-două sărmăluţe în varză dulce sau foi de viţă opărite, cu amestec de carne slabă de porc şi mânzat. Astfel nu acumulaţi prea mult lichid în organism. Felul următor, care de obicei este alcătuit din carne şi garnitură, ar trebui să conţină fie peşte (păstrav sau crap) la tavă, fie curcan sau gâscă la cuptor. Garnitura poate fi compusă din: cartofi piure, fierţi în două ape şi lăsaţi să se scurgă bine, pentru a reduce conţinutul de potasiu, orez, paste fainoase bine fierte, fasole verde sau salată de varză albă cu ulei de măsline. Dacă simtiţi nevoia, încercaţi şi un pahar de bere blondă, un pahar de vin alb sau de apă plată cu lămâie! Evitaţi carnea de porc, vânat, ruladele de carne cu ciuperci sau brânză, murăturile în saramură, vinul roşu, berea neagră şi sucurile artificiale!
Desertul
Meniul de Crăciun se poate finaliza cu o felie de cozonac simplu, cu îngheţată sau cu o salată mică de fructe (din măr, kiwi, ananas, portocală). Încercaţi să nu prelungiţi mesele seara târziu, deoarece veţi dormi prost, mâncarea fiind digerată deficitar! Ruladele cu nucă sau mac, tortul cu nucă, frişca, cremele de cofetărie, prăjiturile cu cacao pudră trebuie refuzate.
Prin urmare, puteţi avea o masă plină de bunătăţi, fără a va pune în pericol sănătatea. Important este să nu abuzaţi de dulciuri şi alcool între mese. Oferiţi-le mai bine colindătorilor! Iar dacă sunteţi chiar dumneavoastră unul dintre colindători, acceptaţi mere şi covrigi!
Şi pentru ca bucuria şi starea de relaxare să se prelungească, a doua zi faceţi o plimbare în aer liber şi zâmbiţi ! Cu cât o faceţi mai des, cu atât vă veţi simţi mai bine!
Crăciun fericit alături de cei dragi!