45
None

Provocările cu care se confruntă persoanele hipoacuzice

Excluderea de la actul comunicării poate avea un impact social și emoțional major asupra vieții de zi cu zi, în special printre persoanele în vârstă cu deficiențe de auz, care experimentează mai intens sentimentele de singurătate, izolare și frustrare, dar și printre copii. Aceștia pot suferi o încetinire a dezvoltării firești, din punct de vedere emoțional, intelectual și social, cu impact asupra comportamentului, capacității de asimilare a informațiilor sau de integrare în instituțiile de învățământ.

Barierele de comunicare pe care le întâmpină zilnic persoanele cu deficiențe de auz sunt nenumărate, de la situațiile simple, în care sunt nevoite să folosească un telefon mobil, să urmărească o emisiune TV fără subtitrare sau să comunice în medii zgomotoase, până la cele în care doresc să interacționeze cu instituțiile publice, în contexte de natură administrativă.

Pierderea auzului poate fi o afecțiune ușoară, moderată, severă sau profundă, care afectează invariabil, într-o mai mică sau mai mare măsură, din cauza distorsionării sunetelor, calitatea comunicării și, de multe ori, chiar dorința de a comunica. Cauzele principale ale deficiențelor de auz sunt fie de natură genetică, fie consecințe ale complicațiilor apărute în timpul nașterii, folosirii anumitor medicamente, bolilor infecțioase, infectării cronice a urechilor sau, pur și simplu, ale procesului natural de îmbătrânire.

Hipoacuzia este mai răspândită decât credeați
Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la începutul anului 2020, la nivel internațional, numărul celor care au suferit pierderi severe de auz se ridica la aproximativ 466 milioane de persoane, dintre care, un procent cu puțin peste 7% este reprezentat de copii. Până în 2050, numărul acestor persoane e posibil să atingă 900 de milioane, adică o persoană din 10 se va confrunta cu dificultăți de auz. În România anului 2019, persoanele care experimentau probleme de auz numărau peste 2 milioane, jumătate dintre ele având vârsta sub 65 de ani, mulți tineri și copii, în timp ce 3 din 1000 bebeluși veneau pe lume cu probleme auditive permanente.

Astfel de statistici ne sunt necunoscute și rămân departe de preocupările noastre zilnice, atâta vreme cât nu avem contact cu fenomenul hipoacuziei la nivel personal sau prin intermediul persoanelor dragi din viața noastră.

Rămâneți informați. Prevenția și viteza de reacție sunt importante
O mai bună conștientizare a fenomenului hipoacuziei în rândul populației neafectate, poate schimba semnificativ modul în care ne raportăm la îngrijirea propriului auz, precum și la persoanele care sunt afectate de această problemă de sănătate. Poate chiar mai important de-atât, o mai bună informare legat de toate soluțiile existente pe piață, serviciile medicale de audiologie, protezele auditive, repectiv gama întreagă de dispozitive de comunicare, chiar pot schimba semnificativ calitatea vieții celor afectați.

Depistarea timpurie a deficiențelor de auz și intervenția promptă sunt importante, alături de o sumă de măsuri de prevenție, precum:

  1. Imunizarea copiilor, împotriva bolilor copilăriei;
  2. Imunizarea fetelor adolescente și femeilor, în perioada de dinaintea sarcinii, împotriva rubeolei, screeningul pe perioada gravidității și programele de sănătate a copilului;
  3. O igienă sănătoasă a urechii;
  4. Reducerea expunerii la zgomotele puternice, atât în mediile profesionale, cât și în situațiile de recreere;
  5. Tratamentul corespunzător al otitei;
  6. Evitarea medicamentelor care pot dăuna auzului;
  7. Pe cât posibil, evitarea loviturilor la cap sau la ureche;
  8. Implementarea unor ample acțiuni de educare cu privire la cauzele instalării problemelor de auz, metodele de prevenție, respectiv de recuperare și reabilitare.

Există soluții. Nu deznădăjduiți
Deși dispariția sunetelor din viața hipoacuzicilor este o dizabilitate aproape invizibilă, ea produce modificări emoționale și psihologice profunde, posibil de evitat însă, prin accesarea serviciilor medicale de specialitate, testelor de auz și soluțiilor extrem de complexe de protezare auditivă.

Conform unui studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății, la 1 martie 2020, peste 5% din populația globului era afectată de pierderea auzului, dar doar 17% dintre persoanele care ar fi putut beneficia de pe urma folosirii unui aparat auditiv chiar foloseau unul. Hipoacuzia (scăderea auzului) poate fi compensată cu succes prin folosirea unui aparat auditiv, lăsând purtătorului opțiuni de viață, posibilitatea de a se juca, învăța și parcurge firesc toate vârstele.

Suntem aici, pentru a vă oferi sprijinul de specialitate de care aveți nevoie. Nu sunteți singuri
La Romsound găsiți o întreagă rețea de specialiști acusticieni, în 29 de centre naționale, care vă pot ghida pas cu pas, consilia și ajuta, găsind soluția care vi se potrivește cel mai bine.

În portofoliul nostru veți găsi produse europene de cea mai bună calitate, precum și accesibilitate la oferta noastră, indiferent de posibilitățile dumneavoastră financiare. În plus, vă facilităm accesul la servicii de screening auditiv, teste de auz, servicii de reglaj și mentenanță a protezelor auditive, chiar și în afara perioadei de garanție, precum și la o gamă completă de accesorii.

Ceea ce ne dorim să rețineți este că nu trebuie să abandonați speranța la o viață de calitate, pentru dumneavoastră sau persoanele hipoaucuzice din viața dumneavoastră. Există multiple soluții tehnologice pe care vă invităm să le explorați, convinși fiind că vom reuși să accesăm, împreună, varianta de protezare auditivă ideală.

Pentru mai multe informații sunați la tel. 0365-917 sau vizitați www.romsound.ro

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha