71
None

Esențial de știut despre hărțuirea psihologică la locul de muncă

Prea des în practica de cabinet, persoanele din fața mea își amintesc cu regret și cu suferință, despre experiențele traumatizante pe care le-au traversat, cu mult timp în urmă sau de curând, experiențe în care au fost victime ale hărțuirii psihologice la locul de muncă.

Prea des, din păcate, victimele nici măcar nu conștientizează că sunt abuzate psihic, considerând că este firesc ce li se întâmplă (pentru că astfel de comportamente sunt nepermis de frecvente în unele organizații). Alteori, nu știu cum să managerieze situațiile, de teamă sau de rușine, preferând să nu povestească nimănui. Cel mai trist și mai dezarmant este că, uneori, atunci când împărtășesc ce trăiesc, victimele nu găsesc sprijin emoțional sau moral.

Haideți să încercăm împreună să înțelegem mai bine ce înseamnă hărțuirea psihologică la locul de muncă sau mobbing-ul și ce efecte negative pot rezulta în urma unei astfel de experiențe....

Scolastic, formal, se referă la orice comportament negativ repetat sistematic în timp, al unei persoane sau a mai multor persoane, îndreptat cu intenție asupra unei alte persoane cu scopul de a o ataca, umili, izola și chiar a o exclude dintr-un anumit mediu. Practic, este vorba despre orice acțiune care presupune atacuri sau remarci ironice și/sau jignitoare, precum și glume sau comentarii despre persoană sau despre rezultatele activității sale, orice acțiuni de hărțuire sexuală, orice manifestări și comportamente ce vizează intimidare și excludere dintr-un grup de lucru cu scopul de a perturba persoana sau chiar a o opri să își rezolve sarcinile de lucru. De asemenea, primirea de sarcini care nu au legătură cu fișa postului sau imposibil de realizat în timpul alocat, primirea unor sarcini pentru care persoana respectivă nu a fost instruită sau care depășesc competențele sale profesionale, sunt tot comportamente de mobbing.

Discreditarea prin răspândirea de zvonuri false sau blocarea și întreruperea discursului unei persoane (pentru a nu fi lăsată să-și spună punctul de vedere în legătura cu diferite sarcini sau subiecte), dar și atacurile fizice sau amenințările sau ignorarea și izolarea de restul echipei, sunt tot acțiuni de hărțuire psihologică.

Este important să recunoaștem, să oprim și să sancționăm orice atitudine sau comportament subînscris enumerării de mai sus.

Vă întrebați posibil, de ce să facem asta?
Răspunsul este în multitudinea de efecte grave, pe care mobbing-ul le provoacă, atât în momentul producerii evenimentelor, cât și ulterior în timp, pe termen mai lung.

Unul dintre cele mai întâlnite efecte ale mobbing-ului este prăbușirea concepției de sine însoțită de sentimente de neputință, rușine și teamă. Victimele pot experimenta adesea stări de anxietate și tristete, irascibilitate, comportamente distructive (fumat excesiv, consum exagerat de substanțe cu efect relaxant), somatizări diverse (dureri de cap, insomnii, tulburări gastrice), precum și posibile tensiuni familiale, inclusiv  dificultăți financiare dacă victima decide părăsirea organizației prin demisie, determinând degradarea vieții de familie și de cuplu.

Este foarte important ca victima să evalueze cât mai corect situația în care se află și să intervină cât mai repede posibil, pentru a se proteja. Primul pas pe care aceasta îl poate face este să ceară agresorului/agresorilor să înceteze comportamentul, apoi, dacă această acțiune nu produce efectul dorit, poate escalada subiectul către superiorul direct, iar în situația în care acesta nu sprijină victima sau este chiar el abuzatorul, pasul următor este de a informa servicul de Resurse Umane. Evitând izolarea și tăcerea, victima își crește șansele de a rezolva problema rapid (în România există reglementări care protejează salariații de abuzuri la locul de muncă și este important să cunoașteți conținutul acestora pentru a vă putea proteja).

Nu uitați, niciodată victima nu este vinovată pentru că este hărțuită!

Mai mult decât atât, nu uitați că felul în care se comportă un om este despre el însuși, chiar și atunci când încearcă să se exonereze de răspunderea faptelor sale, invocând că a fost provocat!

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha