Noul proiect de lege a sănătăţii, aflat în dezbatere publică, anunţă a schimba profund regulile jocului în acest sector. Pacienţii, unităţile medicale, asiguratorii şi statul român vor intra într-o relaţie nouă, aş spune de normalitate, în ceea ce priveşte producerea, plata, controlul serviciilor de sănătate!
Spitalele, conform noii legi, nu mai sunt instituţii bugetare, cu finanţare de la stat. Ele vor trebui să-şi îmbunătăţească serviciile pentru a atrage pacienţii şi astfel să-şi asigure finanţarea. Vor dispărea vechile grile de salarizare, personalul sanitar va fi mai bine plătit şi, în aceste condiţii, se va reduce exodul medicilor către Vest.
Pacienţii vor avea dreptul la servicii medicale de bază, dar prin coplată se va descuraja excesul de servicii. Servicii suplimentare va primi oricine face o asigurare suplimentară. Noua lege va proteja pacientul de erori medicale, fiind despăgubit pe baza unei asigurări de malpraxis obligatorie pentru medic.
Societăţile de asigurări private vor prelua treptat (până în 2015) activitatea caselor judeţene. Pe o piaţă devenită astfel deosebit de concurenţială, vor rezista doar acei asiguratori care vor plăti doar servicii medicale reale şi de calitate, astfel încât banul public să fie cheltuit eficient. Există pârghii de scădere a costurilor sănătăţii inclusiv prin controlul periodic profilactic al populaţiei asigurate.
Statului, în noua ordine, îi vor reveni stabilireapoliticilor de sănătate la nivel naţional,finanţarea de la bugetul de stat a pachetelor de sănătate sociale şi a programelor naţionale de sănătate. Statul va face audituri în unităţi medicale care derulează servicii pentru pachetele de bază, pachetele sociale sau programele naţionale.