30
None

Alimente sănătoase specifice verii

A venit vara, anotimpul cu mireasmă de vacanţe toride, în care ne putem bucura de soarele care ne răsfaţă, dar nu trebuie să uităm să ne revitalizăm organismul şi să profităm în voie de fructele şi de legumele proaspete care se găsesc din abundenţă în acest sezon minunat. În timpul verii, organismul nostru pierde cantităţi importante de săruri minerale şi, de aceea, este deosebit de importantă hidratarea, care trebuie făcută chiar dacă nu simţim senzaţia de sete, deoarece vara pierderile se produc mult mai rapid.

     Chiar dacă este vară, organismul nostru are nevoie în continuare de proteine, lipide şi carbohidraţi, doar că în proporţii mai reduse, iar o cantitate importantă din alimentaţia noastră zilnică trebuie să fie constituită din fructe şi legume proaspete ce conţin vitamine, fibre şi antioxidanţi, dar şi din lactate.

Vara, avem tendinţa de a ne scădea temperatura corpului utilizând alimente cu efect răcoritor, dar unele dintre cele care ne răcoresc pe moment au un efect contrar pe termen lung, contribuind mai degrabă la creşterea temperaturii corporale, cum ar fi: varza, ceapa, usturoiul, dovleacul, prazul, păstârnacul. De asemenea, este bine să se facă o diferenţiere între condimentele care cresc temperatura corporală şi cele care o scad, trebuind astfel să fie evitate în timpul verii scorţişoara, ghimbirul uscat, rozmarinul, pătrunjelul, iar atenţia să fie îndreptată spre condimentele care răcoresc organismul, cum ar fi ghimbirul proaspăt, coriandrul, piperul negru sau cel alb.

     În continuare, reliefăm câteva dintre alimentele specifice verii cu care ar trebui să ne revigorăm organismul.

Pepenele verde

    Pepenele verde este un foarte bun antioxidant şi o sursă importantă de licopen, substanţă care îi dă culoarea roşie şi care este utilă în prevenirea cancerului la sân, la plămâni sau la prostată. Pepenele contribuie la menţinerea imunităţii organismului, fiind bogat în vitaminele A, B₆, B₁, C şi mineralele magneziu şi potasiu, având şi o acţiune diuretică. De asemenea, contribuie la buna funcţionare a rinichilor, datorită faptului că mai mult de 90% din compoziţia sa este apă. Pepenele conţine citrulină, care are proprietatea de a relaxa vasele de sânge ale corpului, având un efect asemănător cu cel al medicamentului Viagra, care este folosit pentru disfuncţiile erectile, acest fapt fiind descoperit de cercetători din Texas.

Fructele de pădure

    Zmeura, căpşunele, murele, coacăzele constituie o opţiune pentru diversificarea alimentaţiei pe timp de vară. Majoritatea acestor fructe de pădure conţin zinc, care ajută la creşterea părului, a unghiilor şi la combaterea infertilităţii. Totodată, fructele de pădure tonifică organismul, contribuind la eliminarea toxinelor, şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Fructele de pădure ajută la producerea de colagen, care contribuie la menţinerea elasticităţii pielii şi reduc inflamaţia pielii în cazul arsurilor solare.

Spanacul şi salata verde

    Datorită faptului că prin transpiraţie se pierd multe minerale, precum sodiu, potasiu şi magneziu, spanacul şi salata verde reprezintă o sursă importantă pentru asigurarea unui aport adecvat de magneziu. De asemenea, ele conţin luteină, un antioxidant, care protejează pielea şi ochii de expunerea la radiaţiile solare.

Lactatele

    Vara, avem la dispoziţie multe legume şi fructe proaspete, dar nu trebuie să uităm lactatele,  în special iaurtul, care, pe lângă probioticele pe care le conţine, cu efect benefic asupra florei intestinale bacteriene, are şi un efect răcoritor, prin aportul de săruri minerale, compensând astfel  pierderile care au loc prin transpiraţie.

Supele reci şi ceaiurile

      Chiar dacă ceaiurile reprezintă un aliat de încredere iarna, ele pot fi folosite cu succes şi în  timpul verii, având efect de hidratare a organismului, putând fi băute la temperatura camerei sau chiar reci, de preferat neîndulcite. Printre ceaiurile care scad temperatura corporală se numără ceaiul de soc, iar ceaiul de frunze de stejar şi cel de frunze de nuc combat transpiraţia excesivă. Supele reci au efect răcoritor şi au avantajul că sunt şi săţioase, un exemplu fiind supele de roşii sau de castraveţi, care au şi puţine calorii.

     Deşi, vara, preponderent este regimul bogat în fructe şi legume proaspete, pentru ca organismul să-şi ia cantitatea necesară de fier şi în acest anotimp, poate fi consumată carne slabă de vită sau de găină, dar nu trebuie să se exagereze, pentru că alimentele bogate în grăsimi animale obligă aparatul digestiv la cheltuieli energetice mari pentru a le digera, la care se adaugă şi efectul de "încălzire" pe care îl induc.

    Aşadar, să lăsăm vara să ne răsfeţe cu fructele şi legumele viu colorate, care reprezintă scuturile de antioxidanţi pe care acestea şi le creează şi pe care ni le împrumută şi nouă, creându-se o simbioză perfectă între om şi natură, dar să nu uităm şi de hidratare şi, astfel, să orchestrăm o veritabilă simfonie a sănătăţii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha