Introducere
Rinita alergică se caracterizează printr-o inflamaţie localizată, acută sau cronică a mucoasei nazale. Se manifestă printr-o serie de simptome (strănut, obstrucţie şi secreţii nazale), în prezenţa unei substanţe străine, numite alergen. Cantitatea de alergen prezentă în aer şi gradul de sensibilizare a persoanei influenţează în mod decisiv apariţia şi gravitatea simptomelor. Alergenul poate fi polenul, mucegaiul, scuamele animalelor, acarienii sau alte particule. Atunci când aceste substanţe intră în contact cu ochii sau cu căile respiratorii ale persoanei alergice, sistemul imunitar declanşează o reacţie inflamatorie, dilatarea vaselor sangvine şi creşterea secreţiilor. Rinita alergică este deseori asociată cu o conjunctivită şi cu alte patologii precum sinuzita şi survine deseori la vârste cuprinse între 5 şi 20 de ani. Clasificare Există două tipuri de rinită alergică: Rinita alergică sezonieră (febra fânului) survine îndeosebi în timpul primăverii şi verii, în timpul sezonului de înflorire a plantelor alergene. La începutul primăverii, cauza este reprezentată de polenul arborilor, în timp ce în luna iulie gramineele (ierburile, fânul şi gazonul) declanşează reacţiile alergice. Rinita alergică perenă – este cauzată de alergenii prezenţi în mod constant în mediu: acarienii din praful de casă, scuamele animalelor, mucegaiuri. Persoana afectată pare răcită în permanenţă. Criza se declanşează deseori dimineaţa şi se poate repeta de mai multe ori pe zi. Rinita profesională este declanşată de expunerea la diverse substanţe alergene la locul de muncă.
Semne şi simptome
Simptomele persistă atât timp cât persoana este expusă la alergeni: - secreţii nazale apoase, - prurit (mâncărimi) nazale, - congestie nazală, - lăcrimare abundentă şi înroşirea ochilor, - strănuturi în cascadă, - tensiune în regiunea sinusurilor, - tuse, - respiraţie şuierătoare (wheezing), - alterarea gustului, acuităţii auditive şi a mirosului (în special la copii), - oboseala, iritabilitate şi insomnie, atunci când simptomele durează câteva zile, - cefalee (dureri de cap). Perioada de timp dintre sensibilizarea faţă de un alergen şi apariţia simptomelor poate dura chiar şi câţiva ani. De exemplu, chiar dacă un copil nu are probleme la contactul de lungă durată cu un animal de companie, acesta poate fi cauza unei rinite alergice recent diagnosticate.
Tratament
Evitarea expunerii la alergenii cunoscuţi este prima etapă a tratamentului antialergic. Eliminarea alergenului nu este întotdeauna posibilă, cum este cazul alergiilor la polen. Tratamentul medicamentos Diferite medicamente pot atenua simptomele rinitei. Unele sunt administrate pe cale orală, altele sub formă de spray-uri nazale sau de picături pentru ochi (colire oftalmice). Antihistaminicele– blochează eliberarea de histamină, o substanţă ce provoacă simptomele alergice. Acţionează asupra secreţiilor nazale, a pruritului şi a strănuturilor. Decongestionantele nazaleSe găsesc sub formă de siropuri, de comprimate sau de sprayuri nazale. Sunt indicate doar ca măsură temporară şi nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile consecutive, deoarece pot antrena un fenomen de rebound. Corticosteroizii nazali– sunt prescrise în caz de eşec al tratamentului cu antihistaminice, în special la persoanele care suferă de rinită alergică perenă. Cromoglicatul sodic– se utilizează sub formă de spray nazal şi picături oftalmice şi împiedică eliberarea de histamină şi alţi mediatori chimici, iniţiatori ai reacţiilor alergice. Deosebit de eficiente şi de bine tolerate de copii, medicamentele care conţin cromoglicat sodic joacă un rol de prevenire a reacţiilor alergice. Terapia de desensibilizare Atunci când cauza alergiei este bine definită, iar tratamentele medicamentoase nu sunt eficiente, se poate apela la o terapie de desensibilizare, care constă în injectarea unor doze progresive de substanţe alergene. Terapia este eficientă îndeosebi în cazurile de alergii la polen sau acarieni. Factori de risc - ereditatea joacă un rol important în apariţia alergiilor, inclusiv a rinitei alergice. Dacă unul din părinti suferă de un tip de alergie, riscul la copil este de cca 50%, iar dacă ambii părinţi sunt alergici, riscul de apariţie a unei alergii la copil ajunge la 80%; - expunerea repetată la pneumalergeni; - expunerea la fumul de ţigară, în special în primii ani de viaţă, dar şi la alte substanţe iritante ale căilor respiratorii; - abuzul de decongestionante topice (spray-uri nazale) poate agrava starea mucoaselor nazale, ducând prin urmare la apariţia rinitelor.
Măsuri pentru reducerea frecvenţei şi intensităţii simptomelor Polenul şi mucegaiurile - evitarea activitătilor care expun la o cantitate mare de polen (tunderea gazonului, cositul, plivitul etc.); - menţinerea unui nivel de umiditate mai scăzut de 50%; - evitarea uscării rufelor afară, deoarece polenul se poate depune pe rufe; - păstrarea unui număr mic de plante de apartament şi eliminarea ghivecelor din argilă - pentru a evita mucegaiul Concentraţia de polen în aer este mai scazută în timpul sau după o ploaie. Acarienii - spălarea frecventă a lenjeriei de pat cu apă caldă (cel puţin 54°C); - acoperirea saltelelor de pat cu huse antiacarieni; - menţinerea unui nivel de umiditate mai scăzut de 50%; - utilizarea unui aspirator dotat cu un filtru de calitate; - evitarea covoarelor şi a draperiilor bogate în dormitor; - pentru a distruge acarienii şi larvele de acarieni aflate în jucăriile din pluş, acestea pot fi ţinute în congelator timp de 72 ore. Operaţia poate fi repetată la fiecare trei luni.
maryaa
Pentru ameliorarea simptomelor alergiilor, congestiei nazale, iritatiilor si uscaciunii mucoasei nazale se pot folosi solutii naturale. Una dintre acestea este Xlear - un produs bazat pe Xylitol - 100 % natural si care mai contine si apa purificata , sare de mare si extract de seminte de grapefruit. Xylitolul este un indulcitor obtinut prin fermentatie si care are proprietati antibacteriene. Amanunte despre aceste produse gasiti pe www.xlear.ro. Deasemenea aceste produse se pot achizitiona si de la Plafar, Catena, Naturalia, etc.
Oct. 9, 2012, 5:26 p.m.Loredana
Fetita mea are rinita alergica. Pe langa medicatia primita ii dau cu o crema la nas care m-a surprins placut, crema se numeste Hay Max si am cumparat-o de la Farmacia Sensiblu. Farmacista mi-a spus ca nu mai este necesara medicatia primita si ca pot folosi doar aceasta crema antialergica haymax, este mai economic ca alte remedii alergice deoarece tine aprox. 3 luni o singura crema. Avand in vedere ca este naturala poate fi folosita de oricine, nu are reactii adverse ! Se poate gasi si online pe site-ul http://www.Longeviv.ro
Sept. 17, 2015, 11:53 a.m.Iulia Diana
Si eu am alergie la praf, polen, par de animale si nu numai, insa de ceva timp am gasit un nou remediu natural de la Hay Max. Imi place foarte mult pentru ca este sub forma de crema si trebuie doar sa ma dau cu ea la nas si in jurul ochilor ca sa nu mai lacrimez. L-am gasit pe site-ul: https://www.longeviv.ro/hay-max
April 20, 2016, 3:45 p.m.