Endometrioza a atras întotdeauna atenţia asupra asocierii ei foarte frecvente cu starea de infertilitate la femeile atinse de această afecţiune. Dacă în trecut ea a fost - dacă nu pur şi simplu ignorată - cel puţin considerată o afecţiune benignă, în ultimii ani elucidarea a numeroase mecanisme imunologice, genetice, endocrine, toxice, biochimice sau embriologice, care joacă un rol primordial atât în etiopatogenia endometriozei cât şi în apariţia sterilităţii în cursul acestei afecţiuni, a condus la apariţia în prezent a unei percepţii cu totul noi asupra impactului acestei boli, nu numai asupra stării de sănătate a pacientelor, dar şi asupra unor indici de importanţă socială, precum fertilitatea, capacitatea de muncă etc.
Dacă în trecut caracterul distorsionant al acţiunii leziunilor endometriozice asupra arhitecturii normale a organelor pelviene era considerat a fi unica explicaţie a apariţiei sterilităţii la femeile afectate, în prezent descoperirea unei asocieri crescute a sterilităţii cu formele minime, incipiente, ale endometriozei a ridicat noi semne de întrebare, care au condus la rândul lor la deschiderea a noi piste de cercetare şi a unor noi căi ce permit elucidarea mecanismelor prin care endometrioza poate determina apariţia infertilităţii.
În continuare vom trece în revistă fiecare dintre cauzele apariţiei infertilităţii la femeile cu endometrioză, aşa cum sunt ele propuse de echipele de cercetare care se ocupă de aceasta problemă. Am preferat termenul de infertilitate, definit în acest articol drept incapacitatea femeii de a duce o sarcină la termen, şi nu pe cel de sterilitate, definit drept incapacitatea ovulelor femeii de a fi fecundate din varii motive, intrinseci sau extrinseci, deoarece primul termen are o acoperire mai largă în ceea ce priveşte mecanismele apariţiei acestei stări (incluzând de exemplu avortul menstrual, care nu poate fi disociat clinic de apariţia menstruaţiei cauzate de lipsa fecundării ovulului), dar şi datorită faptului ca endometrioza poate influenţa nefast soarta ovulului şi după fecundarea acestuia şi chiar după implantarea embrionului!
Rolul endometriozei în apariţia infertilităţii nu este pe deplin cunoscut. Teoriile actuale susţin că aceasta este cauzată de substanţele produse de ţesutul endometrial din pelvis care interferează cu producţia de hormoni şi cu funcţia trompelor, precum şi de prezenţa anumitor tipuri de celule în fluidul peritoneal, care pot să distrugă spermatozoizii sau ovulul. De asemenea, este recunoscută capacitatea endometriozei de a provoca leziuni şi cicatrizări defectuoase ale organelor pelviene, cu apariţia unor aderenţe care interferează cu funcţia normală a trompelor şi ovarelor.
În mare, apariţia infertilităţii în cursul acestei afecţiuni are trei mari cauze, şi anume:
- modificări hormonale (endocrine),
- tulburări imunologice,
- distorsiuni arhitecturale anatomice ale organelor pelviene.
În tabelul următor sunt trecute în revistă toate mecanismele postulate până în prezent a avea un rol în apariţia infertilităţii în cursul endometriozei.
Endometrioza înseamnă prezenţa glandelor mucoasei uterine în afara uterului. Se întâlneşte în 7-10% cazuri din întreaga populaţie, la 20-50% dintre femeile infertile, şi la 80% dintre femeile cu durere pelvină cronică.
Impactul durerii severe este agravat de impactul negativ al bolii asupra fertilităţii.
Simptome:
- Durerea ciclică - durerea care însoţeşte sângerarea în momentul menstruaţiei.
- Durerea cronică - este corelată cu nivelul de infiltrare a ţesuturilor.
- Dismenoreea - durerea din timpul menstruaţiei, de obicei apare înaintea menstruaţiei.
- Dispareunia - durere în timpul contactului sexual - din cauza infiltrării ligamentelor uterine, fundurilor de sac vaginale şi retroversiei uterine.
Stabilire diagnostic prin:
- Ecografia - vizualizează chisturile ovariene.
- RM - vizualizează chisturile ovariene, endometrioza recto-vaginală şi infiltrarea fundurilor de sac vaginale.
- CA 125- marker cu sensibilitate scăzută, totuşi arată prognosticul bolii după tratament.
Complicaţiile bolii:→ Infertilitatea şi subfertilitatea
- prin aderenţe ale trompelor şi ovarelor,
- motilitatea tubară şi funcţia ovariană alterate.
Tratament medicamentos
- Anticoncepţionalele orale, timp de 6-12 luni, pun în repaus ovarul, scad rata de apariţie a durerii şi protejează femeia de apariţia cancerului epitelial ovarian.
- Progestativele administrate continuuscad senzaţia dureroasă şi inhibă proliferarea mucoasei uterine.
- Analogi de GnRHscad simptomele dureroase, dar eficacitatea lor asupra fertilitătii nu a fost demonstrată. Tratamentul este administrat doar 6 luni, din cauza reacţiilor adverse - demineralizare osoasă, bufeuri, uscăciune vaginală.
- Danazolulinhibă FSH şi LH-ul. Este cel mai eficace mijloc terapeutic, dar şi cu multiple reacţii adverse. Totuşi, doze mici au fost utilizate cu sucess.
Tratamentul chirurgical - vârsta, dorinţadea avea sau nu copii şi calitatea vieţii sunt principalele criterii de urmărit când vine vorba de radicalitatea intervenţiei chirurgicale.
- Laparoscopia este de primă intenţie atunci când dorim un tratament conservator.
- se poate practica ablaţia nervilor răspunzători de simptomele dureroase, dar cu beneficii reduse;
- cauterizarea focarelor endometriozice, desfiinţarea aderenţelor.
- Chirurgia semiconservativă se pretează la femeile care nu mai doresc o sarcină, dar care sunt prea tinere pentru a intra la menopauză şi care au simptome debilitante. Aceasta constă în histerectomie totală (îndepărtarea uterului) şi ablaţia focarelor endometriozice, cu păstrarea ovarelor. Totuşi, s-a observat o rată de recidivă de 6 ori mai mare la cele la care nu s-a practicat ovariectomia.
- Chirurgia radicală constă în histerectomie totală, cu anexectomie bilaterală şi citoreducţia focarelor endometriozice. Terapia cu estrogeni poate fi imediat instituită, pentru a evita simptomele menopauzei.
Tratamentul chirurgical în endometrioza uşoară şi medie produce o creştere a ratei sarcinii de 2.7 faţă de pacientele care au urmat doar tratament medicamentos. Tratamentul adecvat trebuie să ducă la scăderea/dispariţia simptomelor dureroase, precum şi la creşterea ratei sarcinii.
Dara
Buna ziua, Am avut endometrioza rectovaginal. In prezent am doi copii. Sarcinile au fost tare dureroase, chiar daca am ramas foarte usor gravida - 1 an si 3 luni diferenta intre copii, 2 cezariene. Sunt la 6 luni de la a doua sarcina si am dureri mari si la menstruatie si in abdomen intre menstruatii. Mi s-a recomandar Danazol, dupa ce nu mai alaptez. O sa am aceleasi dureri? mentionez ca am 32 ani. Multumesc
Aug. 8, 2012, 4:32 p.m.cami
Buna Dana! Spui ca ai avut endometrioza recto-vaginala. Ai facut o interventie chirurgicala? acelasi lucru am si eu , dar nu am cpoii si imi doresc foarte tare. Durerile sunt mari la menstruatie, dar datorita pozitiei endometriozei, stau in dubiu cu operatia, pt ca imi este frica de o eventuala fistula recto vaginala. Multumesc.
June 10, 2013, 1:40 p.m.