Majoritatea oamenilor care nu au grave probleme de sanatate întampină mari dificultăţi în a avea o viaţă echilibrată şi o dietă sănătoasă. Este cu atât mai dificil pentru o persoană care are de înfruntat şi o boală. Se ştie faptul că diabetul este incurabil, dar, în acelaşi timp, este o afecţiune care poate fi controlată.
Din momentul în care acceptă că va trebui să trăiască tot restul vieţii cu această boală, un diabetic trebuie să înveţe cum să o ţină în frâu. Un program riguros, atenţia sporită în ceea ce priveşte dieta şi multă disciplină pot uşura semnificativ viaţa unui diabetic, transformând boala într-o simplă rutină zilnică. Chiar dacă ai primit acest diagnostic, poţi avea în continuare o viaţă frumoasă şi relaxată ţinând cont de câteva aspecte:
Respectă reţeta – Recomandările medicului în ceea ce priveşte tratamentul tău nu trebuie neglijate. Chiar dacă unele dintre simptomele diabetului nu sunt vizibile pentru moment, medicamentele prescrise nu trebuie „amânate pentru când va fi cazul”. Netratarea la timp poate avea consecinţe grave pentru organismul tău, provocând probleme inimii sau nervilor şi alte complicaţii. Dacă nu eşti mulţumit de tratamentul prescris sau dacă te deranjează anumite efecte secundare, discută cu medicul tău pentru a găsi o altă soluţie pentru tine.
Monitorizare periodică - în funcţie de tipul de diabet de care suferi, medicul îţi va spune cat de des ar trebui să verifici nivelul glucozei din sânge. Diferite tipuri de mâncare, evenimentele dintr-o zi, medicamentele, alte boli sau chiar stresul pot afecta acest nivel. Numai dacă faci această monitorizare periodic poţi afla dacă lucrurile sunt sub control. În plus, făcând din acest test o rutină, vei observa în timp care sunt factorii ce îţi ridică nivelul şi vei şti astfel ce anume trebuie să eviţi. Un glucometru poate fi exact ce-ţi trebuie.
Dozele de insulină – Spre deosebire de acum câţiva ani, acum este mult mai uşor să-ţi iei doza necesară de insulină. Cei care au un ritm de viaţă active şi nu pot mânca la ore regulate, au la dispoziţie câteva instrumente ce acţionează rapid, cum ar fi pompa de insulină. Indiferent dacă foloseşti seringa, un pen sau chiar dispozitive de inhalat, asigură-te că ai la îndemână cea mai bună variantă. Consultă-te cu medicul tău şialege ce ţi se potriveşte.
Jurnalul meselor – Alimente precum fasolea, roşiile, spanacul, alunele nu îţi afectează nivelul de glucoză aşa cum o poate face pâinea, de exemplu. Este bine să ai o evidenţă a meselor, în care să menţionezi ce mănânci şi ce cantitate, precum şi momentul zilei sau locul în care te afli sau chiar starea pe care o ai. În timp vei observa untipar şi vei învăţa ce tipuri de mâncare ţi se potrivesc în anumite momente sau în cât timptrebuie să iei următoarea masă.
Pacheţelul salvator – Atunci când nivelul zahărului din sânge scade foarte tare poţi simţi ameţeală, foame, leşin sau palpitaţii. Aceste stări pot fi declanşate în cazul în care nu ai respectat programul de masă, ai luat prea multe medicamente sau ai făcut mai multe exerciţii decât de obicei. Pentru a reuşi să depăşeşti criza de hipoglicemie ar fi util să ai la îndemână mereu un pachet cu câteva tablete de glucoză sau diferite dulciuri.
Farm. spec. dr. Bogdan PALADE
Manager Reţeaua de Farmacii SALOFARM
Mihaela Popescu
Mama a incercat o cura cu produsul Diavit, produs de domnul profesor Morar. Dupa un tratament de 3 luni, s-a simtit mult mai bine, i-a reglat glicemia si a scapat de dependenta de insulina. Mama e foarte multumita de acest produs, care are in compozitie doar extracte naturale de afine si catina.
Aug. 2, 2016, 1:04 p.m.