30
None

„Povestea“ plantei Echinacea

Echinacea are o „poveste” interesantă. La ora actuală este una dintre cele mai cunoscute şi mai utilizate plante medicinale din lume, fiind în topul celor mai bine vândute plante medicinale, alături de Ginkgo biloba, Allium sativum (usturoi) şi Ginseng.

De interes medical sunt doar 3 specii (din cele 9 existente): Echinacea purpurea, Echinacea pallida şi Echinacea angustifolia, între care există, de asemenea, o serie de deosebiri.

America, ţara de origine

Speciile genului Echinacea cresc spontan în estul SUA (în statele Arkansas, Oklahoma, Missouri, Kansas) pe sol uscat, nisipos şi în preerie. Indienii din America de Nord preţuiau mult Echinacea ca plantă medicinală şi o foloseau în înţepături de insecte, muşcături de şarpe, stări febrile şi la vindecarea rănilor. Coloniştii albi au preluat această utilizare. Împotriva preparatelor cu Echinacea s-a ridicat, la începutul secolului XX, şcoala de medicină din America, invocând că nu a fost încă cercetată ştiinţific şi că, până când nu va fi verificată acţiunea sa, să nu mai fie folosită.

Echinacea este studiată în Europa

Centrul de interes pentru această plantă medicinală s-a mutat astfel, la începutul secolului XX, din America în Europa. La început homeopatia a manifestat un interes pentru ea, ca remediu homeopatic recomandat în supuraţii şi limfangite (furuncule, antrax, abcese diverse, septicemie, leucemie, cangrenă etc). În fitoterapie, studiile existente sunt numeroase, cunoscându-se la ora actuală foarte bine compoziţia în compuşi bioactivi şi acţiunea terapeutică. Indicaţiile se extind de la aplicaţii locale în eczeme, lovituri şi arsuri, la administrarea orală pentru întărirea imunitară, în prevenţia şi tratamentul infecţiilor respiratorii în special.

Începuturi în România

În anii ’80 s-a iniţiat o primă cultură experimentală şi studii farmacobotanice şi farmacologice la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, la iniţiativa şi în colaborare cu cei care vor deveni după 1990, patronii firmei Plantextrakt. La începutul anilor ’90 Laboratoarele Plantextrakt au introdus la noi în ţară pentru prima dată ideea întăririi imunitare cu un preparat din Echinacea - Imunogrip - realizat prin prelucrarea plantei Echinacea purpurea sub formă de suc, obţinut prin presare la rece.

Eficacitate

Referitor la eficacitatea preparatelor de Echinacea există foarte multe rapoarte, nu toate relevante – unele au descoperit efecte imunostimulatoare semnificative, iar altele nu au descoperit nici o diferenţă între Echinacea şi placebo.

Rezultatele studiilor sunt greu de comparat deoarece s-a folosit o gamă largă de produse, standardizate sau nestandardizate, doze diferite şi metode de tratament diferite. Dintre preparatele cu Echinacea, cele mai relevante rezultate s-au obţinut la studiile întreprinse pe preparatele cu suc presat de Echinacea purpurea herba şi extract de Echinacea pallida radix, pentru care, pe baza materialului documentar existent, Comisia Medicamentului din Germania a elaborat recomandări terapeutice pozitive.

Produse naturale Plantextrakt cu suc de Echinacea purpurea

În portofoliul Plantextrakt, sucul de Echinacea purpurea (standardizat în derivaţi de acid cafeic) este componentul principal al produselor din gama IMUNO (Imunogrip, Imunogrip Junior, Imunorezistan forte şi Imunorezistan Junior) şi al câtorva produse din gama POLYGEMMA (Polygemma 5 – Cavitate bucală şi gât, Polygemma 17 – Imunitate).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha