47
None

Investigaţii oftalmologice

Dezvoltarea tehnologiei a adus contribuții semnificative și în oftalmologie, prin apariția unor aparate performante care ne permit să efectuăm investigații oftalmologice amănunțite cu un rol deosebit de important în diagnosticul și urmărirea anumitor boli, cât și în evaluările pre și postoperatorii. Aceste investigații permit depistarea din timp a unor afecțiuni oftalmologice grave și instituirea tratamentului corespunzător.

În cadrul oricărei consultații oftalmologice, efectuăm câteva investigații de rutină/ uzuale (keratometria, autorefractometria, tonometria). Apoi, în funcție de rezultatele examenului clinic, putem indica realizarea altor investigații care ne pot ajuta la diagnosticarea sau urmărirea unor afecțiuni cronice (tomografia în coerenţă optică, perimetria computerizată, pahimetria, microscopia speculară, topografia corneeană, Pentacam, ecografia oculo-orbitară) sau, dacă pacientul urmează să fie operat, vom indica investigații oftalmologice specifice pentru intervențiile chirurgicale (biometria). În cazurile mai grave, putem apela și la investigații mai complexe (angiofluorografia, ERG şi PEV).

Investigații oftalmologice de rutină

Dintre cele uzuale, keratometria și autorefractometria ne ajută să stabilim prezența unui viciu de refracție și ne oferă indicații pentru prescripția ochelarilor, dar pot ridica suspiciuni și legate de alte afecțiuni ale corneei, precum keratoconus, caz în care trebuie realizate și alte investigații. Tonometria se referă la măsurarea tensiunii intraoculare și trebuie efectuată mai ales după vârsta de 40 de ani, căci poate oferi informații despre boli grave, cum este glaucomul.

După această primă etapă, dacă există simptome care indică prezența unor afecțiuni mai grave sau dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală, veți trece, după caz, printr-o serie de alte investigații oftalmologice despre care voi explica în următoarele rânduri.

Investigații oftalmologice complexe

Câmpul vizual este determinat prin perimetrie computerizată și ne arată starea nervului optic. Eu recomand efectuarea ei în orice control de rutină după 40-45 de ani. Valoarea grosimii corneei se măsoară prin pahimetrie (contact sau non-contact). Topografia corneană ne arată forma corneei. Densitatea și structura celulelor endoteliale ale corneei sunt măsurate prin microscopie speculară. Prin intermediul ecografiei oculo-orbitare evaluăm atât structurile moi ale orbitei, cât și diferitele structuri oculare (nerv optic, retină, coroidă, vitros, cristalin). Prin biometrie oculară determinăm valoarea cristalinului artificial care va fi implantat (la cataractă sau implant în scop refractiv). OCT sau tomografia în coerență optică este o investigație complexă care permite evaluarea extrem de amănunțită a structurilor ochiului. Examenul Pentacam este o investigație complexă și modernă care analizează corneea și face corelații între diferiți parametri (grosime, formă). Angiofluorografia se realizează prin injectarea unei substanțe de contrast, este o investigație invazivă, dar oferă informații valoroase despre circulaţia retiniană şi coroidiană.

În general, investigațiile oftalmologice nu sunt dureroase, nu trebuie să vă sperie și trebuie să înțelegeți că sunt extrem de importante pentru vedere, pentru că ne oferă indicii prețioase despre anumite boli pe care le putem trata și astfel vă putem ajuta să vă păstrați vederea. Pentru mai multe informați despre aceste investigații oftalmologice vă invit să citiți mai multe și în următorul articol: http://www.amaoptimex.ro/investigatii-oftalmologice/

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha